GÖRÜNTÜLÜ

Wan’da tarım ve hayvancılık durma noktasında

Serav Belediye Eş Başkanı Davut Acar, AKP-MHP iktidarının yanlış politikalarının bedelini çiftçilere ödettiğini belirterek, sınırda askeri bölge ilan edilen alanların tarımı engellediğini vurguladı.

WAN'DA TARIM VE HAYVANCILIK

Kurdistan’da bir zamanlar tarım ve hayvancılığın en büyük geçim kaynağı olduğu, küçükbaş hayvan sayısının en fazla, buğday üretiminin en yoğun olduğu yerlerden biri olan Wan’da, tarım ve hayvancılık artık yapılamaz hale geldi. 10 yıl önce 8 milyon olan küçükbaş hayvan sayısı, bugün 2 milyona düşerken, yakıt fiyatlarının artması nedeniyle köylüler tarım arazilerini ekemez duruma geldi. Tarım ve hayvancılıkla ilgili önlemler alması gereken AKP iktidarının Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Bundan sonra iki yıl üst üste ekilmeyen tarım arazileri kiraya verilecek" diyerek köylüleri tehdit etti. Kirişci'nin bu açıklamaları tepkiyle karşılanırken, ANF'ye konuşan Serav (Saray) Belediye Eş Başkanı Davut Acar, "Hükümet, yanlış politikalarının bedelini çiftçiye ödetiyor" dedi.


‘TÜM ARAZİ ASKERİ BÖLGE DİYEREK YASAKLANDI’

Yakıt giderlerinin yüksekliği, mera ve yayla yasaklarının tarım ve hayvancılığı bitirme noktasına getirdiğini söyleyen Davut Acar, çiftçinin ürettiğini satamadığını ve zarar ettiğini belirterek, "Çiftçiler ürettiklerini pazara götüremiyor, satamıyor ve yakıt fiyatlarının yüksekliği gibi sebepler söz konusu. Bölgemiz tarım ve hayvancılık bölgesi ama sınırlara duvarlar çekiliyor, hendekler kazılıyor. Bu da çiftçiye büyük bir zarar veriyor. Sınır bölgesinde yaşıyoruz, ona istinaden söylüyorum. Yaklaşık bin km'lik yasaklı bir alan var ve bunlar meradır. Köylüler hayvanlarını otlatamıyor, otlarını biçemiyor. Koca bir arazi kullanılamıyor. Bu da köylerden göçe sebep oluyor. Halkımız bu durumdan muzdarip," diye konuştu.

'ÇİFTÇİNİN MÜLKİYET HAKKI GASP EDİLİYOR'

Serav ilçesinin tarım ve hayvancılık dışında bir geçim kaynağı olmadığına dikkat çeken Acar, "Gümrük kapısını çile kapısı haline getirdiler. Kaçakçılık yapılıyor diye onlarca insanı sınırda katlettiler. Elimizde tarım ve hayvancılık kalmıştı, şimdi onu da bizden alıyorlar. Yanlış tarım politikalarının faturasını şimdi çiftçiye kesmeye çalışıyorlar. Çiftçi, zarar ettiğini neden üretsin? Öncelikle buna bir çözüm bulmaları gerekiyor. ‘Ekilmediği halde el koyacağız’ diyorlar. Bu, mülkiyet hakkının gaspıdır. Hükümete çağrımız, bu politikalarından vazgeçmesi ve çiftçinin üretim yapabileceği sağlıklı ortamı yaratmasıdır," diye ifade etti.