Kemalbay: Bu seçimler bir referandum niteliği taşıyor

HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, 23 Haziran seçimlerinden sonra işçi ve emekçilerin kıdem tazminatının gaspından başlayarak büyük bir saldırıyla karşılaşacakları uyarısında bulunarak seçimlerde buna göre konum almaları gerektiğini söyledi.

İmece Ev İşçileri sendikasının kurucusu olan ve uzun bir süre Bağımsız Tekstil İşçileri gibi birçok bağımsız sendikada faaliyet yürüten HDP Milletvekili Kemalbay, İstanbul seçimlerinin işçi ve emekçiler açısından önemini ANF’ye değerlendirdi. 23 Haziran’da yapılacak İstanbul seçimlerinin sıradan bir seçim olmadığını vurgulayan Kemalbay, Türkiye’nin uzun bir süredir demokratik, siyasi, ekonomik kriz yaşadığını ve bu krizlerin otoriter bir rejim tarafından bastırılmaya çalışıldığını belirtti.

‘İŞÇİLER KENDİLERİNİ YAKMA NOKTASINA GELDİ’

Bu krizden en çok da işçi ve emekçilerin etkilendiğini hatırlatan Kemalbay, işçilerin kendi seslerini duyurmak için bedenlerini yakma raddesine geldiği bir süreçten geçildiğine dikkat çekti. İster tekil ister örgütlü eylemlerle olsun işçilerde genel anlamda büyük bir isyan olduğunu belirten Kemalbay şunları kaydetti: “Bugün işçiler, 1980 askeri darbesi sonrası yaşanan sürecin benzeriyle karşı karşıya. Kayıtsız, güvencesiz çalışma rejimiyle birlikte devlet sendikaları tasfiye edip etkisiz hale getirdi. İşçiler örgütlülüğünü kaybettikçe de bu cehennemi koşullara daha çok mahkûm oldular. Bugün sendikalar işçi sınıfının taleplerini karşılayamadığı için işçiler bireysel olarak kendilerini yakmakla veya vinçlerin üzerine çıkıp kendilerini aşağı atmakla tehdit ediyor hale geldi. KHK’lerle ihraç edilen kamu emekçileri ağaç kabuğu yemeye mahkûm edilirken, işsiz kalanlar ise intihar ederek bu durumu protesto etme noktasına geldiler. Baskı altında tutulan sendikalar da bu karanlık tabloyu aşacak stratejiyi geliştiremediği için iktidarın işçi ve emekçilere yönelik saldırısı giderek yoğunlaşıyor. Esnek ve güvencesiz çalışma koşulları yaygınlaştırıldı. Özellikle göçmen ve kadın işçiler tam anlamıyla kölelik koşullarında çalıştırılıyor. İş cinayetleri artıyor ve itiraz eden de işsiz bırakılıp işsizler kervanına katılıyor.”

‘23 HAZİRAN’DAN SONRA EMEKÇİLERE SALDIRI KAPIDA’

Bütün bunlar yetmiyormuş gibi iktidarın şimdi de ekonomik paket adı altında krizin faturasını işçi ve emekçilere çıkartmaya çalıştığını vurgulayan Kemalbay, işçi sınıfının en köklü hakkı olan kıdem tazminatlarının da fonlara devredilmek ve verginin tabana yayılmak istendiğini hatırlattı. Bu fon devirlerine karşı büyük bir mücadele başlatmak gerektiğinin altını çizen Kemalbay, “23 Haziran’dan sonra gelecek çok büyük saldırı var ve bu saldırıya karşı hazırlıklı olmamız lazım. İşçiler, emekçiler seçimlere giderken buna göre konum almalıdır. Bu anlamda bu seçimler bir referandum niteliği de taşıyor. Bu seçim AKP-MHP faşizminin iktidardan indirilmesini hedeflemeli. Hem siyasi hem ekonomik krizin yarattığı toplumsal çürümüşlüğe, yozlaşmaya dur demeliler. Bu anlamda İstanbullular ya faşist blokun yerel ayaklarının güçlenmesini engelleyecekler ya da faşist blok indirilerek demokrasi olanaklarının yolunu açacaklar” dedi.

Kemalbay son olarak HDP’nin tıpkı 31 Mart’ta olduğu gibi 23 Haziran’da da iktidarın faşizmi kurumsallaştırma hesabını bozacağını kaydetti.