Kobanê Davası: Şikâyetçi polis medyadan öğrenmiş!

Kobanê Davası'nın duruşmasında konuşan müşteki Polis Murat Özenli, “Medyada gördüğüm kadarıyla neyin ne olduğunu biliyorum” dedi.

21’i tutsak 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 13’üncü duruşması, 6’ncı gününde Sincan Cezaevi Kampüsü duruşma salonunda görüldü.

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın duruşmasına HDP Ankara İl Örgütü üye ve yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda avukat katıldı.

Sincan Cezaevi'nde tutulan siyasetçiler duruşma salonunda bulunurken, farklı cezaevlerinde bulunan siyasetçiler ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı. Bazı siyasetçiler ise duruşmaya mazeret bildirerek katılmadı.

ŞİKAYETÇİ POLİS: MEDYADAN GÖRDÜM

Duruşma müşteki Polis Murat Özenli’nin beyanlarıyla devam etti.

Van’daki protestolar sırasında ayağından yaralandığını belirten müşteki Özenli, şikayetçi olduğunu belirtti.

Ardından TJA Aktivisti Ayla Akat Ata, Özenli’ye, “Bu dosyada olayların azmettiricisi olarak yargılanıyoruz. Siz ifadenizde sizi yaralayan şahsı görmediğinizi belirtmişsiniz. İlk ifadenizde de olayın azmettiricilerinden şikayetçi olmadığınızı beyan etmişsiniz. Buradaki sanıkları olay yerinde gördünüz mi” diye sordu.

Kimseyi görmediğini söyleyen müşteki Özenli, “Yine de polis memuru olarak medyadan takip ediyoruz. Medyada gördüğüm kadarıyla neyin ne olduğunu biliyorum” dedi.

SORULAR KARŞISINDA DURAKSADI

Gültan Kışanak, “Daha önceki ifadenizde bizden şikayetçi değildiniz, şimdi neden şikayetçisiniz” diye sordu. Daha önceki sorulara hemen cevap veren müşteki Özenli’nin, bu soru sonrası duraksaması dikkat çekerken, iddia makamı  soruya itiraz etti. Bunun üzerine mahkeme kararı soruyu reddetti.

Avukat Mahsuni Karaman, “Selahattin Demirtaş’ın ‘sokağa çağrı’ diye ifade ettiğiniz cümlelerini hatırlıyor musunuz” diye sorarken müşteki Özenli, tek bir cümle bile hatırlamadığını ifade etti.

Ardından konuşan Ayla Akat Ata, müşteki beyanlarına dair değerlendirmelerde bulundu.

Müştekinin olay esnasında hiçbir şeyin farkında olmadığını söyleyen Sebahat Tuncel, “Çevik kuvvette çalışıyor ve gidip müdahale etmiş. Sizin buraya getirdiğiniz her müşteki yalan söylemek zorunda hissediyor. Yalan söylemez ise görevinden alınacağını biliyor. Faşizan yönetimlerde yalan en temel araçtır. Bugün bu ülkede iktidar topluma hep yalan söylüyor. Doğal olarak da yukarıdan aşağı doğru bu yaygınlaşıyor. Bugünkü müşteki aslında devlet adına konuştu. Devletin duygusunu yansıttı. Bu dava bir intikam davasıdır” şeklinde konuştu.

Sebahat Tuncel ve Gültan Kışanak’ın birleştirilen dosyalarında yer alan Kadri Cihan, Sami Batmaz, Barış Kızılçay, Besime Mordeniz ve Gökçek Gökberk, Nurettin Doğru, Gazanfer Koç, Şeyhmus Kaplan, Süleyman Çakmak, Kadir Gülmez, Ferit Önder Karakoç, Umut Esmer, Zülküf Ceyhan, Şahin Ateş, İrfan Kaplan, Mehmet Sayın Karaarslan, Elvan Karataş, Hüseyin Tekdemir, Alişan Bilen, Celal Sevinç, Zülküf Karatekin, Yunus Emre Şaki ve Ergül İnce isimli tanıkların kovuşturma aşamasında tanık olarak dinlenmelerinin, ifadelerin önem dereceleri göz önüne alınarak yer olmadığına karar verildi. Ardından mahkeme başkanı belirtilen tanıkların yazılı ifadelerini okudu.

Bu sırada avukat Kenan Maçoğlu ve Siyasetçi Nazmi Gür, tanık ifadelerinin okunmasına tepki gösterdi.

HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise şöyle konuştu: “O zaman gidin 1978’den bu yana ifade veren bütün tanık ifadelerini alıp burada okuyun. Türkiye’de 10 bin tanık varsa getirin hepsini o zaman. Önünüze gelen herkesi illiyet bağı kurmaya çalışıp bu dosyanın tanığı yapmaya çalışıyorsunuz. Birleşen dosyalardaki dinlenen tanıklarda hepimizi soruyorsunuz. Peki birleşmemiş olsaydı? Dinlenen tanıklara kim bizi soracaktı? Nasıl bir alaka kurabilirdi? Bugün neden soruyorsunuz? Zoraki bir iddianameyle tanıklara bütün isimleri okuyup beyan almaya çalışıyorsunuz. Bu tanıkların beyanları dosyadan çıkarılmalıdır.”

MAHKEMEYE: KUMPASA BAŞVURUYORSUNUZ

DBP eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, "Gelen bütün açık tanıklar da bizim aleyhimize konuşmuyor. Bu nedenle çöpten tanık topluyorsunuz. Maddi gerçeğin ortaya çıkmaması için sürekli kumpasa başvuruyorsunuz” dedi.

AVUKATLAR VE SİYASETÇİLERDEN PROTESTO

Talepler sonrası ara karar kuran mahkeme başkanı, itirazların reddine karar verirken, karara yönelik söz isteyen Avukat Kenan Maçoğlu’na söz vermedi ve ifadeleri okumaya devam etti. Siyasetçiler ve avukatlar, tanık ifadelerinin okunmasına dair tepki gösterirken, mahkeme başkanının cevap dahi vermemesi üzerine durumu protesto ederek duruşma salonundan ayrıldı.

Mahkeme başkanı, sonrasında duruşmanın bugünkü oturumunu sonlandırdı. Duruşma, 9 Haziran Perşembe devam edecek.