Kobanê gözlemcisi Evin İncir: Türkiye AİHM kararlarına saygı göstermeli

Pazartesi günü başlayacak olan Kobanê davasına Sosyal Demokratları temsilen AP milletvekili Evin İncir ve Brando Benifei gözlemci olarak katılacak.

HDP'nin eski Eşbaşkanının da aralarında bulunduğu 108 HDP'linin yargılanacağı davaya gözlemci olarak katılacak olan Sosyal Demokrat İşçi Partisi'ni Avrupa Parlamentosu'nda (AP) temsil eden Evin İncir, HDP'ye yönelik saldırıları ANF'ye değerlendirdi.

HDP'ye yönelik temelsiz suçlama ve saldırıların sürdüğünü ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın cezaevinde tutulması için bir neden olmadığını açıklamasına rağmen Türk devletinin serbest bırakmamasına tepki gösterdi.

Demirtaş'ın temelsiz suçlamalarla uzun zamandır cezaevinde tutulduğuna dikkat çeken İncir, Demirtaş'ın politik nedenlerle cezaevinde tutulduğunu söyledi. Erdoğan hükümetinin demokrasi ve insan haklarına saygı göstermediğini belirten İncir, diktatörlükle yönetilen ülkelerin hukuk devleti ilkelerine uymayı reddettiğine dikkat çekti.

‘SOSYAL DEMOKRATLAR, SİYASİ TUTSAKLARIN SERBEST BIRAKILMASINI TALEP ETMEYİ SÜRDÜRECEK’

Selahattin Demirtaş hakkında verilen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını uygulamayan Recep Tayyip Erdoğan ve Türk hükümetinin ifade özgürlüğü ve mahkeme kararlarına saygı duymadığını bir kez daha gösterdiğine dikkat çeken İncir, “Sosyal demokratlar, başta Selahattin Demirtaş olmak üzere tüm siyasi tutsakların serbest bırakılmasını talep etmeyi sürdürecek” dedi.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Türkiye'de Recep Tayyip Erdoğan'la yaptıkları görüşmelerde Türkiye'deki insan hakları ihlallerinden duydukları endişeleri gündeme getirdiklerini hatırlattı.

Toplantıda AB ve Türkiye ilişkilerini de ele aldıklarını söyleyen İncir, değerlendirilen en önemli noktanın insan haklarına saygı ve Türkiye'nin doğru yönde ilerleme kaydedene kadar konunun takipçisi olacaklarını söylediklerini hatırlattı.

AB'NİN TÜRKİYE RAPORU KABUL EDİLDİ

İncir, AP milletvekillerinin Türkiye hakkında hazırlanan bir raporunu oylayarak kabul ettiklerini söyledi. Raporda Türkiye ile AB ilişkileri ile Türkiye'nin komşu ülkelerle ilişkilerini ele aldıkları bilgilerini paylaştı.

Raporda muhaliflerin serbestçe çalışmalarını yapabilmelerine olanak tanınmasını ve kadın, erkek eşitliğine saygı gösterilmesini istediklerini söyledi. Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nin çekilme kararının tamamen kabul edilemez olduğunu söyleyen İncir, Türkiye'nin dış politikasına şu eleştirileri yöneltti:

“Türkiye Dağlık Karabağ'da, Libya'da Kuzey Kıbrıs ve Ege Denizi'nde hava ve deniz sahalarında uluslararası yasalara aykırı davranıyor. Tüm bunlar AB'nin yayınlayacağı son raporda yer alıyor.”

Raporun dün akşam AP'de yapılan oylamada kabul edildiğini söyleyen İncir, raporun yakında AB'nin internet sitesinde yayımlanacağını belirtti.

‘HDP'Lİ BİR SİYASETÇİYİ AP'DE DÜZENLENECEK GRUP TOPLANTISINA DAVET EDECEĞİZ’

İtalyan meslektaşı Brando Benifei ile birlikte HDP'nin duruşmalarına sosyal demokrat grubu temsilen katılacakları söyleyen İncir, sosyal demokrat liderler adına HDP yetkililerinden birini AP'de düzenlenecek grup toplantısına davet edeceklerini de sözlerine ekledi.

Söz konusu toplantıya tüm Avrupa ülkelerinden sosyal demokrat milletvekillerinin katılacağını da belirten İncir, AP milletvekillerinin asla HDP'nin kapatılmasını kabul etmeyeceklerini vurguladıktan sonra HDP'nin kapatılmaması için sonuna kadar mücadele edeceklerine ve HDP ile dayanışmayı yükselteceklerine kaydetti.

KOBANÊ DAVASI PARLAMENTONUN GÜNDEMİNE GETİRİLDİ

Diğer yandan değişik siyasi partilere üye milletvekilleri, İsveç Parlamentosunun dünkü oturumunda pazartesi günü HDP yöneticilerinin yargılanacağı Kobanê davasını gündeme getirdi.

Liberal Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Fredrik Malm, Türk hükümetinin tam bir diktatör gibi davrandığını, halka yönelik yoğun baskı yaptığını, toplu tutuklamalara gittiğini ve gazeteleri yasakladığını ve aralarında parti liderlerinin de yer aldığı siyasi muhalifler ve insan hakları savunucularını tutukladığını söyledi.

MALM, İSVEÇ'İN TÜRKİYE'YE HANGİ YAPTIRIMLARI UYGULAYACAĞINI SORDU

Birkaç gün sonra aralarında 4,5 yıldan bu yana cezaevinde tutulan Demirtaş'ın da bulunduğu HDP'lilerin duruşmasının başlayacağına dikkat çekti. Malm, Dışişleri Bakanı Ann Linde'ye bu yoğun saldırılara karşı Türkiye'ye hangi yaptırımları uygulamayı düşündüğü sorusunu yöneltti.

Sol Parti Milletvekili Hanna Gunnarsson, pazartesi günü Ankara'da HDP'nin 108 seçilmiş yöneticisinin yargı karşısına çıkarılacaklarını hatırlatarak “Az önce Liberal Parti de gündeme getirdi. Bu çok sayıda partinin bu sorunun önemli olduğunu gördüğünü ortaya koyuyor” dedi.

Halkın seçtiği politikacıların ve parti liderlerinin yakalanıp yargı karşısına çıkarıldıklarını söyleyen Gunnarsson, “Bu demokratik bir toplumda insan hakları için oldukça ciddi” diyerek HDP'lilerin tutuklanmalarına tepki gösterdi.

LINDE, KARDEŞ PARTİLERİNE DESTEK İÇİN VERİLEN MÜCADELENİN SÖZCÜLÜĞÜNÜ YAPTIĞINI SÖYLEDİ

HDP ile ilgili soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ann Linde, çok sayıda kişinin Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin kardeş partileri HDP ve CHP'ye yönelik saldırılara, çok sayıda belediye başkanı, parti liderleri ve diğer politikacıların cezaevlerinde tutulmasına tepki gösterdiklerini söyledi.

İsveç'te kardeş partilerine destek vermek için sürdürülen mücadelenin sözcülüğünü yaptığını söyleyen Linde, konuyu Türk meslektaşlarıyla yaptığı görüşmelerde dile getirdiğini, muhalefet partilerine üye politikacıların politik nedenlerle keyfi olarak tutuklanmalarını kabul edilmez bulduklarını gündeme getirdiğini söyledi.