Koronavirüs bilançosu ağırlaşıyor

Koronavirüs pandemisine yakalananların sayısı 1 milyon 800 bini, yaşamını yitirenlerin sayısı da 110 bini bulmak üzere.

ABD, dünya genelinde en fazla vakanın ve ölümün görüldüğü ülke; 530 binden fazla vakanın olduğu ABD'de can kaybı da 20 bini geçti. İspanya da en fazla vakanın görüldüğü ikinci ülke; 165 bine yakın vaka var ve ölü sayısı da 16 binden çok. İtalya'daki vaka sayısı da 152 binden fazla; ülkede 20 bine yakın kişi yaşamını yitirdi.

TÜRKİYE
Türkiye'de 31 kentte uygulanan sokağa çıkma yasağı bu gece 00.00'da sona eriyor. Uzmanlar, plansız ve ciddiyetsiz davranan AKP-MHP iktidarı nedeniyle bilançonun ağırlaşacağına dikkat çekiyor; özellikle yasağın açıklanma biçiminden kaynaklı olarak salgının artış göstereceği ve bunun iki hafta içinde anlaşılacağı belirtiliyor.
Verilerine güvenilmeyen Türk devletine göre ülkede vaka sayısı 52.167, ölü sayısı da 1.101. Türk devleti, basın veya sosyal medya yoluyla uygulamalarını eleştirenleri ise gözaltına alıyor; işten attırıyor. Türkiye'de sağlıkçılar da risk altında. Ekipmanlara zor ulaşan sağlıkçılardan çok sayıda kişi de virüse yakalandı.

SAĞLIKÇILAR: 30 KİŞİ 14 KİŞİLİK ARAÇLA GÖTÜRÜLDÜK

Sokağa çıkma yasağının ardından İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulanan Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek binasında çalışan sağlık çalışanlarının kendi imkânlarıyla hastaneye gittikleri öğrenildi. Sağlıkçılardan Doğan Güneş, 30 sağlık çalışanının 14 kişilik oturma yeri olan servis aracı ile hastaneye götürüldüğünü söyledi.

AMED'DE CAN KAYBI VE İHMALLER ARTIYOR

Amed'de Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tedavi gören 83 yaşındaki bir kadın daha, yaşamını yitirdi. Test sonucu pozitif olan kadın, yoğun bakım servisinde tedavi gördüğü sırada hayatını kaybetti. Kentte 17 kişi salgından dolayı yaşamını yitirdi.
Aned'de geçtiğimiz haftalarda intihar ettiği ileri sürülen ve Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi'nin yoğun bakım servisinde yaklaşık 10 gün boyunca tedavi edilen 25 yaşındaki genç, 8 Nisan'da yaşamını yitirmişti. Savcılık talimatıyla otopsisi yapılan gencin koronavirüs testi de pozitif çıkmıştı. Sağlık çalışanları ise tedavi süreci boyunca koruyucu ekipmansız bir şekilde hasta ile temas halinde olmuştu. Gencin ölümün ardından yoğun bakım servisinde tedavisi süren 50'li yaşlardaki bir hasta ile bir anestezi uzmanının testinin de pozitif çıktığı öğrenildi.
Amed'de koronavirüs salgınından kaynaklı aralarında 9 sağlık çalışanı ve 5 çocuğun da bulunduğu 171 hastanın tedavisi de sürüyor.

ÖNLEM ALMAYAN CEZAEVLERİNDE İŞKENCE DE SÜRÜYOR

AKP-MHP iktidarı tutsakları ölüme terk etmeye devam ediyor. Çok sayıda cezaevinden hiçbir önlemin alınmadığı bilgileri geliyor. Bazı cezaevlerinde ise cezaevi yöneticileri ve gardiyanlar, siyasi tutsakları virüsle tehdit ediyor. İnsan hakları kurumlarının raporlarına göre de çok sayıda cezaevinde işkence ve kötü muamele sürüyor.
Urfa'daki T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan 29 yıllık hükümlü Kasım Karataş, telefonla görüştüğü ailesine, koronavirüs salgınına karşı kaderlerine terk edilmiş bir durumda olduklarını söyledi.
Van T Tipi Cezaevi'ndeki tutsaklardan Ayhan Yılmaz da ailesi aracılığıyla, gardiyanların saldırısına uğradıklarını, can güvenliklerinin olmadığını, virüse karşı da hiçbir önlem alınmadığını aktardı.
MED TUHAD-FED, cezaevlerine ilişkin rapor hazırladı. Raporda, Tarsus'ta koğuşlara giden doktorda Kovid-19 çıktığına dikkat çekildi, "Cezaevlerinde önlem yok, ölüm var" denildi.
HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca da cezaevlerinin toplu mezarlara çevrilmek istendiğini söyledi. Uca, başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olmak üzere tüm siyasi tutsakların serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

HDP'NİN DAYANIŞMA KAMPANYASI BÜYÜYOR

Türk iktidarının tüm engellemelerine rağmen toplumsal dayanışma büyüyerek sürüyor.
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da "Toplumun yaşamını tehlikeye atan bu iktidarı durdurmalıyız" dedi, dayanışma çağrısı yaptı.
HDP’nin Kardeş Aile Kampanyası kapsamında Şırnak’ta ihtiyaç sahibi bine yakın aile belirlendi.
HDP, kampanyaya yurt içinden ve yurt dışından katkı sunmak isteyenler için iletişim bilgileri de verdi:
Genel Merkez
Tel: 0553 096 07 06 / 0535 501 25 06 / 0535 260 06 25
e-mail: [email protected]."

ABD
ABD'deki vaka sayısı 533 bini, can kaybı sayısı da 20 bin 500'ü aştı.
Salgının merkezi konumundaki New York'ta can kayıplarında çok az bir azalma gözlenirken, eyalette yıl sonuna kadar okulların kapatılmasına karar verildi.
ABD'de Kongre’nin Cumhuriyetçi liderleri, Demokratların ekonomik krizle mücadele kapsamında önerdiği 250 milyar dolarlık ilave yardım paketine karşı çıkacaklarını söyledi. Ek paket, küçük işletmelerin rahatlatılmasını hedefliyor.

İTALYA
İtalya, ABD'den sonra en fazla can kaybının olduğu ülke. Ülkede 152 binden fazla vaka, 20 bine yaklaşan can kaybı var. İtalya'daki hastanelerde tedavi görenlerin sayısı da 100 bini aştı.

İSPANYA
ABD'den sonra en fazla vakanın görüldüğü İspanya'da da bilanço ağırlaşıyor. Ülkede 166 binden çok vaka, 17 bini bulmak üzere olan can kaybı var.
İspanya İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska, "Hâlâ korunma sürecindeyiz. Kısıtlamaları esnetmiyoruz" dedi. Ancak Pazartesi günü itibarıyla inşaat, imalat ve benzeri bazı sektörlerde firmalar yeniden iş başı yapabilecek.
Dünya Sağlık Örgütü ise önlemlerin erken terk edilmemesi gerektiği yönündeki uyarılarını sürdürüyor.

FRANSA
Fransa'daki vaka sayıları da 130 bini bulmak üzere. Ülkede 14 bine yakın can kaybı var.
Pandemiden en çok etkilenen Avrupa ülkelerinden Fransa’da, sokağa çıkma yasağı sürüyor.
Fransa Ulusal Sağlık Ajansı Genel Müdürü Jerome Salomon, virüsün yayılma hızının yüksek seviyede olmakla beraber düzenli bir seyre girdiğini belirtti. Salomon, sokağa çıkma yasağına harfiyen uyulmaya devam edilmesi gerektiğini söyledi.

İNGİLTERE
İngiltere'de vaka sayısı 80 bine, yaşamını yitirenlerin sayısı da 10 bine yaklaştı.
Koronavirüse yakalanan Başbakan Boris Johnson ise tedavi gördüğü hastaneden taburcu oldu.
İngiliz halkının evde olmaları konusundaki uyarılar, Paskalya tatili nedeniyle bu hafta sonuna özel yeniden yapıldı.
İngiltere, Pazar günü yoksul ülkelerde salgını yavaşlatmak ve ikinci bir enfeksiyon dalgasının durdurulmasına yardımcı olmak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü’ne ve hayır kurumlarına, 200 milyon sterlin (1.668.050 T.L.) bağış sözü verdi.

ALMANYA
Koronavirüsle en iyi mücadeleyi verdiği söylenen Almanya'da vaka sayısı 125 bin civarında, can kaybı ise 2871.

İRAN
İran'daki vaka sayıları da 71 bini aştı. Ülkede koronavirüs nedeniyle 4474 kişi yaşamını yitirdi. Hastanelerde 23 binden çok kişi tedavi görüyor.