‘Kreuzberg ile kardeşliğe büyük önem veriyoruz’

Berlin’in Friedrichshain-Kreuzberg ilçesi belediyesiyle imzaladıkları kardeş belediyecilik anlaşmasına büyük önem verdiklerini belirten Rojava’nın Dêrik Belediye Eşbaşkanı Rojin Çeto, “Özellikle öz yönetim modelindeki tecrübelerimizi aktaracağız” dedi.

Rojava Kürdistanı’ın Dêrik kenti ile Almanya’nın başkenti Berlin’in Friedrichshain-Kreuzberg ilçeleri arasında bir süredir çalışmaları süren dostluk köprüsü geçtiğimiz hafta resmileşmişti. Her iki yerleşim birimi arasındaki kardeş belediye olma sürece ise uzun bir süredir başlamıştı ve belediye meclislerinde kabul edilen kardeşlik anlaşması geçtiğimiz hafta Salı günü belediye başkanlarının katıldığı törenle imzalanmıştı.

Sadece Almanya’da değil, ilk kez Avrupa’daki bir belediye Rojava’daki bir belediyle kardeş belediyecilik sürecini başlatıyor. Peki Kürdistan’daki bir belediyle imzalanan bu anlaşmanın Dêrik Belediyesi için önemi nedir? Özellikle de her iki belediye bundan sonra nasıl ortak çalışmalar yürütecek?

Elke-Dangeleleit’ın başkanlığındaki Friedrichshain-Kreuzberg Dêrik Kardeş Şehir Derneği’nin girişimleri sonucu hazırlanan kardeş belediye anlaşması çerçevesinde özellikle Friedrichshain-Kreuzberg Belediyesi’nin Dêrik’teki sosyal, sağlık, eğitim ve ekonomi alanlarına destek vermesi bekleniyor. Dêrik belediyesinin de F. Kreuzberg ilçesinde yaşayan Rojavalı ve Suriyeli mültecilerin entegrasyon sürecine katkı sunacak.

Zaten her iki yerleşim merkezindeki çok kültürlülük dikkat çekiyor. Aralarında yoğun bir Kürdistanlı kitlenin de bulunduğu dünyanın değişik bölgelerinden göçmenler Kreuzberg’de yaşıyor, aynı şekilde Dêrik’te de birçok etnik ve dini grup bulunuyor. ANF’ye konuşan Dêrik Belediye Eş Başkanları Rojin Çeto ve Feremez Hemmo ise bu anlaşma büyük önem verdiklerini belirterek, yapacakları ortak çalışmaları anlattılar.

ÇETO: ÖZ YÖNETİM MODELİMİZİ ANLATACAĞIZ

Dêrik Belediyesi Eşbaşkanı Rojin Çeto Friedrichshain-Kreuzberg ilçesiyle yaptıkları kardeşlik anlaşmasını başta belediyelerinde çalışan emekçiler olmak üzere şehit aileleri ve Rojava halkına armağan ettiklerini söyledi. Almanya’daki bir belediyeyle kardeşliğe büyük önem verdiklerini belirten Çeto, bundan sonra karşılıklı olarak çalışacaklarını bildirdi.

2012 yılında Rojava’da gerçekleşen devrimin ardından, demokratik ulus paradigması çerçevesinde Cizre Kantonu’na bağlı olarak içinde Dêrik kentinde Kürtler, Araplar ve Süryanilerin bir araya gelerek öz yönetim kurduklarını hatırlatan Çeto “Alman arkadaşlar bu yönetim modelimizi merak ediyorlar. Özellikle de 7 yıl boyunca bir yandan çetelere karşı zorlu bir savaş verilirken, diğer yandan belediye hizmetlerinin aralıksız şekilde nasıl verildiğini öğrenmek istiyorlar” diye konuştu.

İki belediye olarak birçok konuda birbirlerine yardımcı olabileceklerini belirten Dêrik Belediyesi Eşbaşkanı Rojin Çeto “Öncelikli olarak tecrübelerimizi birbirimizle paylaşacağız, belediyecilik konusunda onların bizden öğreneceği, bizim de onlardan öğreneceğimiz çok şey olduğunu düşünüyoruz. Ardından da ortak projeler geliştireceğiz” bilgisini paylaştı.

HEMMO: BU BAŞARI ŞEHİTLERİN EMEĞİYLE GERÇEKLEŞTİ

Dêrik Belediyesi Eşbaşkanı Feremez Hemmo ise 7 ay önce bir Alman heyetin kendilerini ziyaret ettiğini hatırlatarak şu bilgileri verdi: “Alman arkadaşlar Rojava gerçlekliğini Dêrik’te gördüler ve çok etkindendiler. Geldikten sonra da gözlemlerini buradaki belediyeye aktardılar. Böylelikle çalışmalar hızlandı.” Rojava’daki bir belediyenin ilk kez Avrupa’daki bir belediyeyle kardeş olduğunu ve ortak projeler üretmeye başlayacağına dikkat çeken Hemmo devamla şu görüşleri dile getirdi:

“Avrupa’nın en kadim halklarından biri olan Alman halkıyla kardeş olmak bizim için çok önemli. Bu başarı şüphesiz 8 yıl boyunca dünyanın en vahşi çetelerine karşı verdiğimiz mücadelede şehit düşenlerin emeğiyle gerçekleşiyor. Yıllardır verdiğimiz direnişin akabinde artık dünya sahnesine başı dik şekilde çıkıyor ve dünya halkları da bizi tanımak, bizimle kardeş olmak istiyor. Kreuzberg belediyesi de işte bu temelde bizim belediyenin şahsında dünya siyasetinin unuttuğu bir halkla kardeş olmak istedi.”

‘SIRADA KÜRDİSTAN’DAKİ DİĞER BELEDİYELER OLMALI’

Berlin Eyaleti’nin Sol Partili milletvekili Hakan Taş ise ilk kez Kürdistan’daki bir belediyeyle kardeşlik anlaşmasının imzalandığına dikkat çekerek “Öncelikli olarak her iki kentte yaşayan insanları bir araya getirecek bu anlaşmayı imzaladıkları için her iki belediyeyi de kutluyorum” diye konuştu. Dêrik belediyesinin yapacağı projelerin bundan sonra Kreuzberg belediyesi ve Krezbergliler tarafından da destekleneceğini belirten Taş “Bu bir ilk olsun ve devamı gelsin diyoruz. Bunu takiben Kürdistan’daki diğer belediyelerle de kardeşlik sürecinin gelmesini umuyoruz” dedi.