Kürkçüler F Tipi Cezaevi’nde tutsaklar darp edildi

Kürkçüler F Tipi Cezaevi’nde Grup Yorum üyesi Helin Bölek’in ölüm orucunda yaşamını yitirmesini protesto eden tutsaklara gardiyanlar saldırdı.

Coronavirüs salgını tehdidi altına olan Türkiye cezaevlerinde, siyasi tutsaklara yönelik işkenceler hız kesmeden sürüyor. Bu cezaevlerinden biri olan Adana Kürkçüler F Tipi Cezaevi’nde Grup Yorum üyesi Helin Bölek’in ölüm orucunda yaşamını yitirmesini protesto eden tutsakların gardiyanların saldırısına uğradığı ortaya çıktı. Darp edilen 4 tutsaktan Fatih Özgür Aydın’ın annesi Emine Aydın, yaşananları ANF’ye anlattı.

CEZAEVİNDE YAŞLILARA DA SAYGI YOK

Saldırı haberini 8 Nisan günü oğluyla yaptığı haftalık telefon konuşmasında öğrenen Aydın, “Oğlum, Helin Bölek’in ölümünü protesto ettikleri için 4 Nisan günü hücrelerinin gardiyanlar tarafından basılıp, darp edildiklerini söyledi. Hücrede 4 kişi kalıyorlar. Fikret Kara, Umut Gündüz Altun, bir de soy ismini bilmediği Sezai adlı 70 yaşında hasta tutsak kalıyor. Gardiyanlar 70 yaşındaki bu yaşlı insanı da yatağından kaldırıp darp etmiş. Yere zorla yatırıp kafalarına ve yüzlerine tekme atmışlar, kollarını kırmaya çalışmışlar. Oğlum bana yüzü ve gözünün morardığını söyledi” dedi.

HÜCRELER DEZENFEKTE EDİLMİYOR, BİR ÇAY BARDAĞI ÇAMAŞIR SUYU VERİLİYOR

Oğlunun yıllardır Crohn hastası olduğunu belirten Aydın, salgın nedeniyle tedavisinin de yarım kaldığına işaret ederek, “Tahliye edilecekleri yerde hücrelerini basıp saldırıyorlar” diye konuştu. Cezaevinde salgın tehdidine karşı doğru dürüst bir önlem de alınmadığına dikkat çeken Aydın şunları söyledi: “Sadece birer maske ve eldiven, bir çay bardağı kadar da çamaşır suyu vermişler. Oğlum o çamaşır suyunu damla damla kullandıklarını söyledi. Onun dışında hücreler dezenfekte edilmiyormuş.”

Oğlunu ziyaret de edemediğini; çok endişeli olduğunu ifade eden anne Aydın, salgının cezaevini sarmasından çok korktuğunu ve bu düşünceden dolayı akşamları uyamadığını söyledi.

‘ÇOCUKLARIMIZ ÖLÜME TERK EDİLİYOR’

İnfaz yasası tasarısından siyasi tutsakların dışlanmasına da isyan eden Aydın, bu ayrımcı uygulamayı kabul etmenin mümkün olmadığını vurguladı. Oğlunun sırf Berk Ercan isimli itirafçının yalan ifadeleri nedeniyle 2.5 yıldır tutuklu olduğuna dikkat çeken anne Aydın, 10 yıl hapis cezası aldığını ve dosyasının istinafta beklediğini belirtti. Bu insanların sadece fikirleri nedeniyle hapsedildiklerini kaydeden Aydın, “Kimseye tecavüz etmediler, hırsızlık yapmadılar, kimsenin de canını almadılar. Çocuklarımız ölüme terk ediliyor. Bu hükümetin bu yasayla benim gibi düşünmeyen ölsün diyor. Bu açık. Bu salgınla onları resmen ölüme mahkûm ediyorlar. Bu doğru bir yaklaşım değil” dedi.