Kurulacak yeni hükümette Başur krizi sürüyor

Irak’ta yeni kurulacak hükümetle ilgili Başur krizi devam ediyor. Bağdat'a giden Başur heyeti, sonuç alamadı.

Irak’ta yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Muhammed Tevfik Allavi’nin, hükümette yer alacak bakanları kendisinin tespit etmesi üzerine Başûrê Kurdistan'la, özellikle de KDP ile aralarında başlayan kriz derinleşerek sürüyor. Ortaya çıkan krizi çözmek için dün Bağdat’ta Başur’den giden bir heyetin, Allavi ile gerçekleştirdiği görüşme sonuçsuz kaldı.
Irak’taki hükumet karşıtı gösterilerden ötürü istifa etmek zorunda kalan Başbakan Adıl Abdulmehdi’nin yerine yeni hükümeti kurmak için Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih tarafından Muhammed Tevfik Allavi görevlendirildi.
Allavi, göstericilerin talebini de karşılayacak bir hükümeti kurmak için Şubat ayı başından itibaren görüşmelere başladı. Allavi, görüşmeler gerçekleştirdiği sırada Sadr Hareketi Lideri Muktata El Sadr’dan kurulacak hükümette tek bir partilinin yer almaması gerektiği yönünde bir açıklama geldi. Sadr, yeni kurulacak hükümette tek bir partili bakanı tespit etmeleri durumunda hükümeti üç gün içinde yıkacaklarını söyledi. Sadr, 2018 yılında seçimler yapıldıktan sonra da yaptığı açıklamalarda teknokrat bir hükümetin kurulmasını istemişti.
Allavi, yeni hükumeti kurma görevini alırken yaptığı açıklamada, göstericilerin taleplerini yerine getirmek ve onların istediği hizmetleri yapmak için bir hükümet kuracağını söylemişti. Bu açıklamalardan sonra Allavi’nin yeni kurulacak hükümetteki bakanların hepsini kendisinin belirlemesi sonucu ortaya çıkınca, KDP ve Başur hükümetinden tepkiler gelmeye başladı. İlk tepki Fazıl Miran’i’den gelmişti. Mirani, bunu kabul etmeyeceklerini belirterek, kendi bakanlarını kendilerinin belirleyeceğini söylemişti.

KDP'DEN ALLAVİ'YE SUÇLAMA

Atılan bu adımlar ve yapalan açıklamalar yeni bir krizin ortaya çıktığını gösterdi. Doğan yeni krizi çözmek ve Başur’dan hükümette yer alacak bakanların KDP tarafından belirlenmesini kabul ettirmek için dün Başur’dan bir heyet Bağdat’a gitti. Bağdat’ta giden heyet, Muhammed Tevfik Allavi ile görüşme gerçekleştirdi. Ancak yapılan görüşmeden herhangi bir sonuç çıkmadı. Heyette yer alan KDP’li Muhammed Sadeddin, Allavi ile yaptıkları toplantıdan hiçbir sonuç çıkmadığını ve Kürdistan Bölgesi’ne döneceklerini belirtti.
Allavi’nin Erbil heyetine muamelesinin gerekli seviyede olmadığını iddia eden KDP’li Sadeddin, Allavi’ye şu suçlamalarda bulundu: “Kürdistan Bölgesi’nin siyasi ve kanuni iradesine hiç saygı göstermedi. Kürtlerin Irak Hükümeti’ne katılması konusunda bilgi sahibi değil. Veya Kürtlerin yeni kabinede yer almasını istemiyor. Kürdistan Bölgesi ve bizim heyetimizle sağlıksız bir iletişim kurdu.”
Görüşmeden hiçbir sonuç çıkmadığını bildiren KDP’li  Sadeddin, “Bağdat’taki siyasi grupların tümü Kürdistan Bölgesi’nin yeni Irak Hükümeti’ne katılmasını istiyorlarsa da Allavi’nin olumsuz muamelesinden ötürü Kürdistan Bölgesi’ne döneceğiz” dedi.
Heyetin, Irak'ın içerisinde bulunduğu krizden çıkışı için destek olmak ve yeni hükümeti desteklemek amacıyla Bağdat'a gittiğini söyleyen Sadeddin, Allavi’nin bu muamele tarzıyla yeni hükümeti kurmakta başarılı olmayacağını belirtti. Sadeddin, yeni hükümetin kurulmasında KDP’nin oynayacağı olumsuz rolün ipuçlarını verdi.