Leyla Güven dahil 35 kişiye önce takipsizlik, sonra keyfi dava

Urfa savcısı, aralarında Leyla Güven’in de olduğu 35 kişi hakkında daha önce takipsizlik kararı verdiği bir soruşturmaya ilişkin kararını değiştirdi. Savcı, gerekçelerini değiştirmeden bu kez dava açılmasını talep etti.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum günü dolayısıyla kardeşleri Fatma ve Mehmet Öcalan ile 149 gündür açlık grevinde olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven’in de aralarında olduğu 35 kişi hakkında 4 Nisan 2017’de soruşturma başlatılmıştı.

Urfa'nın Halfeti ilçesi Amara (Ömerli) köyünde kutlamaya katıldıkları gerekçesiyle başlatılan soruşturmaya daha sonra takipsizlik kararı verilmişti.

Ancak iki yıl sonra bu kez davaya dönüştürüldü. Kutlamanın yapıldığı gün gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan grup, Urfa Cumhuriyet Savcısı Özkan Girgin tarafından soruşturmaya konu edildi.

Aynı savcı, geçtiğimiz 9 Ocak günü yeterli delil olmadığı, polisin dağılın ihtarında bulunmadığı ve eylemde yasadışı slogan atılmadığının anlaşıldığını belirterek, takipsizlik kararı verdi.

Yine aynı savcı, 20 gün sonra 1 Şubat günü yöneltilen suçlama ve delil durumunu değiştirmeden önceki kararından vazgeçerek, Leyla Güven ve diğer isimler hakkında bu kez dava açılmasını istedi. Girgin, 35 kişi hakkında 1 yıl ila 5 yıl arasında değişen hapis cezaları talep etti.

Hazırlanan iddianame, Urfa 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından kabul edildi.

Mahkeme, Leyla Güven'in ikametgahının Amed’de olması nedeniyle ifadesinin alınması için bu kentteki 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne müzakere yazdı.

Güven'in ifadesinin alınması için 5. Ağır Ceza Mahkemesi 27 Mart'ta duruşma yaptı. Açlık grevi nedeniyle duruşmaya katılamayan Güven hakkında “zorla getirilme” kararı alındı.

Güven ve Öcalan kardeşler hakkında açılan davanın ilk duruşması 3 Nisan'da Urfa'da görüldü.

Avukatlar, davanın takipsizlik kararı kaldırılmadan açıldığını ve bu nedenle durdurulması gerektiğini belirtti. Ancak bu talep mahkeme tarafından reddedildi.