Libya'yı artık Şam'da Hafter hükümeti temsil edecek

Suriye yönetimi, Libya'nın Şam'daki büyükelçiliğini General Halife Hafter'e bağlı hükümetine devrederek, Hafter'i resmi olarak tanıyan ilk ülke oldu. Hafter ile Suriye heyetleri arasında yapılan görüşmede "ortak düşmanın Erdoğan rejimi" olduğu belirtildi.

Libya'da General Halife Hafter'e bağlı hükümetten bir heyetin Şam'ı ziyaretinin ardından Libya'nın Şam Büyükelçiliği binası Hafter hükümetine devredildi.

Hafter'e bağlı hükümetin başbakan yardımcısı Ebdurrahman El Hureyş ile Libya Dışişleri Bakanı Abdulhadi Huweyşi'den oluşan bir heyet, Şam'a gelerek, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'la görüştü.

Suriye devlet ajansı SANA'nın haberine göre, görüşmede "Suriye ve Libya’daki olayların aynı olduğu, teröre karşı savaşın sadece iki ülkenin savaşı olmadığı ve bu mücadelenin bölge istikrarını tehdit eden ve başta Erdoğan rejiminin olduğu bazı ülkelerin kendi çıkarları için terörü kullanmaları" olduğu belirtildi.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Esad'ın danışmanı Bûseyna Şaban ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Feysal el Mikdad katıldığı toplantıda, Suriye ile Libya arasında "ikili diplomatik ilişkilerinin yeniden kurulması ile ilgili mutabakat zaptı" imzalandı.

Böylece Hafter hükümeti ilk defa bir devlet tarafından resmi olarak tanınırken, Libya'nın Şam'daki büyükelçiliğinin ise Hafter hükümetine verildiği bildirildi.

Libya'nın yüzde 80'inden fazlasını elinde bulunduran General Hafter, ülkede Türkiye ve Katar destekli İhvancı ve radikal gruplara karşı mücadele ediyor. Türkiye Suriye'deki birçok çete grubunu Hafter'e karşı Libya'ya nakletmişti.