Marangozluktan hobi atölyesine

Marangoz ustası Salih Burhan, atıl durumda olan malzemeler ile ağaç parçalarını sanat eserleri haline getiriyor. Birçok farklı hediyelik eşya ve aksesuar yapan Burhan, işini çok sevdiğini söyledi.

Adana’nın Seyhan İlçesinde açtığı hobi atölyesi ve eserleri ile dikkatleri üzerine çeken marangoz ustası Salih Burhan (37), her geçen gün ahşaba olan talebin arttığını, ağaç işçiliği, ahşap dekoratif ürünlerinin ev ve iş yerlerinin vazgeçilmez süs eşyaları haline geldiğini söyledi. Çocukluğunun marangozluk atölyelerinde geçtiğini, kısa bir dönem turizmle ilgilenmiş olsa da ana mesleğine geri döndüğünü kaydeden Burhan, atıl durumda bulunan ağaç ile farklı birçok malzeme kullanarak, desen ve motiflerde dekoratif ürünler yaptığını söyledi.

Marangozluk işine biraz daha modern bir hava katarak yeni bir yol izleyen Burhan, “Bu işi çok seviyorum. Marangoz olduğum için elime çok sayıda atıl durumda kütük ve benzeri ürünler geçiyor. Etrafımda gördüklerimi de topluyorum. Bunlardan askılık, oturak, orta sehpa, masa, sandalye, kül tablası, saksılık gibi değişik dekoratif ürünler yapıyorum. Birer sanat eseri haline gelen ürünleri satıyorum, bazen de sevdiklerime hediye ediyorum" dedi.

‘BU İŞİ YAPAN İŞSİZ KALMAZ’

İnternet ve sosyal medya ile hedef kitlesini de arttıran Burhan, "Benim işimin farklı olan kısmı ise bu malzemeleri yüzde 80’inin atık maddelerden olması. Dışarıda satılan işinize yaramayacak olan birçok materyali bir araya getirerek yeni zevkli bir hale getirebiliyoruz. Bu bir gitar da olabilir, eski bir dolabınız ya da hiç kullanmadığınız eski bir kutunuz da olabilir. Onu yeniden tasarlayıp daha modern bir havaya getirebiliyoruz. Üstelik aynı ürünün ya da benzer ürünün mağazadaki fiyatından neredeyse 5 kat daha ucuz fiyata satıyoruz" dedi.

Marangozluk mesleğini icra edenlerin azaldığını söyleyen Burhan, "Bu mesleği yapan hiç kimse işsiz kalmaz. Bu altın bilezik, başka işlere benzemez. Ama ne yazık ki marangozluk ile mobilyacılık birbirine karıştırılıyor. Bir marangoz en iyi şekilde de mobilya yapabilirken, bir mobilyacı bu işi bizim kadar iyi yapamaz. Çivi çakan kendisine, ‘Ben marangozum’ der oldu” şeklinde konuştu.