Newroz kutlamalarında tecrit protestosu

Adıyaman, Malatya, Antalya ve Maraş’ın Pazarcık ilçesinde binlerce kişi alanlarda buluşarak, Newroz’u kutladı, İmralı tecridini protesto etti.

Malatya’da Newroz Bayramı Emeksiz Meydanı’nda kutlandı. Meydana çıkan yollar otobüslerle bariyer oluşturularak trafiğe kapatılırken, alana girişlerde polis arama yaptı. Arama noktasından sarı kırmızı yeşil şal ile geçmek isteyen İkbal Yalçınkaya ve 10 yaşındaki kızının alana girmesi polisler tarafından engellendi. Şala el koyan polisler, Yalçınkaya ve kızı girişte bir süre alıkonulduktan sonra gözaltına alındı. Yalçınkaya ve kızı İl Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube'ye götürülüp alınan ifadelerinden sonra serbest bırakıldı.


Yazar-Gazeteci Mazlum Çetinkaya'nın kendi yazdığı kitapları alanda bulunan bir arkadaşına getirmesi polis tarafından engellenmek istendi.

Türkçe ve Kürtçe “Newroz ateşiyle direnelim özgürleşelim” pankartının yer aldığı alana kadınlar yöresel kıyafetleriyle katıldı. Sık sık fiziki mesafe kurallarının hatırlatıldığı kutlamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Kürdistan Komünist Partisi, EMEK Partisi ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) yöneticilerinin yanı sıra kente bulunan demokratik kitle örgütü temsilcileri ve halk katıldı.

Kandıra Cezaevi'nde rehin tutulan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in gönderdiği mesaj okundu.  

Newroz ateşinin yakılmasıyla devam eden kutlamada konuşan HDP Malatya İl Eşbaşkanı Perihan Yücekaya, HDP’ye yönelik saldırılara tepki göstererek, Newroz’un saldırılara cevap olduğunu söyledi.

EMEP adına konuşan GYK üyesi Halil İrmek, son dönemde HDP üzerinde artan baskılara dikkat çekti, "HDP’yi kapatmak istiyorlar ama demokrasi güçleri buna izin vermeyecek" dedi.

HDP Milletvekili Ayşe Sürücü, partileri üzerindeki baskılara ve süren direnişe dikkat çekerek, şunları söyledi: “Kadınların haklarını korumaları gerekirken kararnameyle çekildiler, siz çekilemezsiniz. Kadınların mücadelesiyle o sözleşme geldi ve kadınların mücadelesiyle uygulanacak. Gergerlioğlu'nun vekilliği hukuksuz bir şekilde düşürüldü. Bütün hukuksuzluklara karşı mücadele edeceğiz, kararlıyız. Şu an ülkede bir kaos hakim. 2013 Newroz’unda bir deklarasyon yayınlandı ve Sayın Öcalan’ın katkılarıyla hiçbir eve cenaze gitmiyordu. AKP iktidarı müzakereleri sonlandırdı ve İmralı’da tecrit derinleştirildi. Buna karşı 114 gündür devam eden açlık grevi var. Talep tecridin son bulmasıdır. Bu talep bir an önce kabul edilmelidir. Barış gelene kadar mücadeleye devam edeceğiz.”

Kutlama Grup Hivron'un seslendirdiği ezgiler, çekilen halaylar eşliğinde son buldu.

MARAŞ

Maraş’ın Pazarcık ilçesinde HDP’nin öncülüğünde Celal Doğan Parkı'nda Newroz kutlaması yapıldı. Kutlamaya, HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, MYK Üyesi İlknur Birol, PM üyelerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Kutlamanın yapıldığı park, HDP bayraklarıyla süslenirken, “Newroz ateşiyle direnelim özgürleşelim” ve “Em bi agirê Newrozê li ber xwe bidin, bi serbikevin” yazılı pankartlar asıldı.
Newroz kutlaması, Nuray Balık ve ekibinin müzik dinletisiyle başladı. Şarkılar eşliğinde halaylar çeken kitle, sık sık “HDP halktır halk burada” ve “Bijî Newroz” sloganları attı.
Müzik dinletisinden sonra konuşan HDP’li Vekil Zeynel Özen, partisinin kapatılmasına yönelik girişimlere tepki göstererek, “HDP hem kazandıran hem de kaybettiren bir partidir. HDP olmazsa bu ülkeye barış gelmez" dedi.
İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmasına tepki göstererek konuşmasına başlayan İlknur Birol ise “Kadın tecavüzcülerinin, katillerinin talebini karşıladılar. Ama kadınlar asla size boyun eğmeyecek” dedi.

ADIYAMAN

Adıyaman’da Newroz Bayramı, Mahmut Gürbüz Camii yanındaki alanda kutlandı. “Newroz pîroz be” bayraklarının asıldığı alanda kitle sık sık “HDP halktır halk burada”, “Jin jiyan azadî”, "Bijî berxwedana zindana” sloganları attı. Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan kutlamada, ilk olarak Talat Yeşil sahne aldı. Şarkılar eşliğinde kitle halaylar çekti.
Newroz’da konuşma yapan HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, HDP hakkında açılan kapatma davasına ilişkin olarak, “HDP bir dükkan değildir hemen kapatılsın. HDP sadece bir kurum değildir; HDP sizsiniz, HDP halktır” dedi.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile kurulacak diyaloğun barışın anahtarı olduğunu ifade eden Toğrul, “Taleplerimizi bir kez de buradan yükseltiyoruz. Tecrit bir an önce kaldırılmalıdır. Tecrit kırılırsa açlık grevleri son bulur. Eğer bu tecrit kırılmazsa bir sonraki seçimlerde AKP-MHP tarihe gömülecektir” diye konuştu.
Halk, sahne alan Devrim Demir'in seslendirdiği ezgilerle halay çekti.

ANTALYA

Antalya'da Newroz, Kepez Kent Meydanı'nda binlerin katılımıyla kutlandı. Kutlamalara HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Antalya Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin yanı sıra binlerce kişi katıldı.
HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Newroz'un zulme ve faşizme karşı direniş günü olduğunu söyleyerek, “Newroz Ateşi Kawa'dan Mazlum'a, Mazlum'dan halklara özgürlük yolunu aydınlatan ışıktır” dedi. “Barış, adalet, eşitlik için demokratik Türkiye projesi yapan İmralı’ya Newroz sıcaklığıyla selam olsun” diyen Bülbül, tecridin suçu olduğunu vurguladı.
HDP’nin bir halk hareketi olduğunu kaydeden Bülbül, "Tarihimize, geleceğimize, emeğimize ve partimize sahip çıkalım" dedi.
Konuşmaların ardından sahne alan sanatçılar Serhat Kural ve Nurcan Değirmenci’nin seslendirdiği eserler eşliğinde halk halay çekti.