Norveç İşçi Partisi’nden Kürtler için önemli kararlar

Norveç İşçi Partisi’nden Kürtler için önemli kararlar

Norveç’te iktidarda olan İşçi Partisi’nin her yıl düzenlediği kongresinde Kürtleri yakından ilgilendiren üç karar alındı. Kongrede farklı bir yıllık çalışmalar değerlendirildi, planlamaya gidildi.

İşçi Partisi bünyesinde olan “Kürdistan Grup” adı ile hareket eden ve 4 parça Kürdistan’dan Kürtlerin yer aldığı grup getirdiği önerileri kararlaştırdı. Öneriler arasında Kürdistan’ın dört parçasından ulaşılabilecek bir şehirde konsolosluk açılması, Kürdistan’daki siyasi parti ve kadın hareketleri ile daha aktif  bir şekilde ilişkilenme, ortak hareket etme ve Halepçe Katliamı konusunda öneriler sunuldu, raporlar hazırlandı. Söz konusu öneriler, İşçi Partisi bünyesinde görüşüldü ve bir yıllık planlama kapsamında,

“-Norveç İşçi Partisi Kürtlerin yaşadığı coğrafyanın merkezi bir şehrine konsolosluk açmalı. ABD, Fransa, Macaristan, İngiltere, İtalya vb. devletlerin Kürdistan Bölgesel Hükümeti’nin başkenti olan Hewler’de konsoloslukları var. Norveç de açabilir.

-Norveç İşçi Partisi Kürdistan'ın kuzey ve güneyindeki sosyal demokrat partilerle ve kadın hareketleri ile daha çok ortak hareket etmeli ve ilişkilerini geliştirmelidir.

 -Norveç İşçi Partisi, kimyasal silah kullanılarak, 5 binden fazla Kürdün Halepçe’de katledilişini Norveç Parlamentosu’nda soykırım olarak kabul ettirmeli ve Birleşmiş Milletler’e (BM) de bu yönde karar alması yönünde çalışma yapmalıdır” kararları alındı.

Konuya ilişkin sorularımızı yanıtlayan Kürdistan Grup’un kurucusu Doğu Kürdistanlı Roja Darian, “Bu rapor ve alınan kararlar ‘Kürdistan Grup’ içinde aktif olan Kürdistan'ın dört parçasından Kürtlerin bir başarısıdır. Malesef Doğu ve Batı Kürdistan'daki şartlardan dolayı bu iki parçaya yönelik çalışmalarımız zayıf; ancak yeni dönem için özellikle Batı Kürdistan'a yönelik çalışmalarımız olacak. PYD ve İşçi Partisi arasında görüşmeler ve toplantılar organize edeceğiz” dedi.