Peköz: Huzur ortamının sağlanması İmralı'dan geçer

Öcalan ile düzenli görüşmelerin sağlanması gerektiğini belirten HDP Milletvekili Kemal Peköz, "Halkların eşit bir şekilde yaşaması ve huzur ortamının sağlanması İmralı’dan geçer" dedi.

Tecridin kırılması amacıyla aylarca devam eden açlık grevi eylemleri önceki gün Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yaptığı çağrı ile son buldu. HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, gelinen durum ve bundan sonra izlenmesi gereken yola ilişkin ajansımıza değerlendirmelerde bulundu. Tecridin son bulması için 8 kişinin canını feda ettiğini hatırlatan Peköz, açlık grevi direnişinin haklılığına değinerek şunları belirtti: "Cezaevindeki arkadaşlarımız da, dışarıdan eyleme dahil olan arkadaşlarımız da anayasal bir hak olan bu talebin uygulatılması için bu eylemi başlatmışlardı. 200 günün sonunda zafer ile sonuçlandırılan bu eylem, geride bu uğurda kendini feda edenlerin de anısını bizlere bırakmıştır. Bundan sonra ilk gündem tabi ki de bu arkadaşların sağlık sorunlarının hallolmasıdır."

Hükümetin uyarılara kulak tıkamasının 8 cana mal olduğunu vurgulayan Peköz, "Savaşı besleyecek söylemlerle ve politikalarla değil ancak oturup siyaset yaparak, konuşularak, kanalları tıkamadan atılacak adımlar ve politikalar ile halkalara huzur gelecek. Daha önce gördük müzakereler ile o huzur ortamını bir kez daha sağlamak mümkün. Son dönemde askeri alanda atılan adımlar ülkeyi daha büyük bir çıkmazın içine sürüklemiştir. Umarız bundan sonra en azından bu politikadan dönülür" diye konuştu.

'SAVAŞ POLİTİKALARINI BESLEYECEK ADIMLAR ATILIRSA SONUÇ ÇOK AĞIR OLACAK'

Açlık grevlerinin sonlandığını fakat hukukun ne kadar uygulatılacağını zamanın göstereceğini söyleyen Peköz, Sayın Öcalan ile görüşmelerin düzenli bir şekilde yapılması ile O'ndan gelecek perspektiflerin büyük önem arz ettiğini söyledi. Bu görüşmelerin sadece Kürt halkının çıkarına değil, tüm Türkiye ve Ortadoğu için de büyük önem taşıdığını kaydeden Peköz, "Sayın Öcalan’ın görüşmeler ile göndereceği her mesaj kesinlikle Türkiye’nin faydasına olacaktır. Tüm halkların eşit bir şekilde yaşaması ve huzur ortamının sağlanması ancak ve ancak İmralı’dan geçer" dedi.

Türkiye’nin şu an dış meselelerinde de, iç meselelerinde de çok ciddi sıkıntılar yaşayan bir ülke olduğunu ifade eden Peköz, "Kürtler ile ilgili atılacak her adım hem Türkiye'de hem de Ortadoğu ve dünyada dengelerin değişmesine neden oluyor. Bu adımların olumlu olması biz Ortadoğu ülkelerinin yararına olacaktır. Bir an önce müzakerelerin başlaması taraftarıyız biz. Ama müzakere değil de savaş politikalarını besleyecek adımlar atılırsa, sonuç bugünkünden çok daha ağır olacaktır" diye konuştu.

TOPLUMUN ÖNEMLİ İSİMLERİ DE ÖCALAN'I ZİYARET ETMELERİ GEREKİR

Bundan sonra Sayın Öcalan ile yapılacak olan düzenli görüşmelerin sağlanmasının önemle takip edileceğini ifade eden Peköz, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Muhakkak ki öncelikli talep oydu ki Sayın Öcalan’ın avukatları ve ailesiyle görüşmesi bizler için büyük bir önem taşır. Hatta eğer yapıcı bir yol izlenmek isteniyorsa, sadece avukat ve ailelerin değil, toplum tarafından sevilip sayılan önemli isimlerin de Öcalan’ı ziyaret etmeleri, O'nun aktarımlarını halka ulaştırmalarında fayda var. Toplumda önemli yer sahibi olan kimselerin de zaman zaman Öcalan ile görüşmesinin tamamen halkların çıkarına ve Türkiye’de atılacak önemli adımlara önayak olmasına sebep olacaktır."