Roboski’den Til Temir’e çocuk katliamlarına tepki

HDP Kadın Meclisi, Barış Anneleri ve kadın hareketi TJA, 10- 17 İnsan Hakları Haftası vesilesiyle çocuk ölümleri ve katliamlarına dikkat çekmek için bir basın toplantısı düzenledi.

Barış Anneleri İnisiyatifi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) tarafından organize edilen basın toplantısı, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde gerçekleşti.

Açıklamanın yapıldığı masaya, “Dün Roboski bugün Til Rifat çocuk katliamları son bulsun” pankartı asıldı.

TÜRKİYE ÇOK FAZLA SAVAŞ SUÇU İŞLEDİ

İlk konuşmayı yapan İHD İstanbul Şubesi Sekreteri Leman Yurtsever, Türkiye’nin son zamanlarda çok fazla savaş suçu işlediğini belirtti.

Yurtsever, “Türkiye’nin Rojava’ya başlattığı işgal girişiminden dolayı birçok sivil katledildi. Türkiye Cumhuriyeti Kürtleri yok etmek amacıyla bu işgal girişimini başlattı, sivilleri katletti. Bunlardan biri de Aralık ayında 8 tane çocuğun öldürülmesiydi” dedi.

Türk devletinin taraf olduğu sözleşmelere uymadığını belirten Yurtsever, “Türkiye derhal Rojava’daki işgal girişimine son vermelidir. Savaşların hiçbir zaman kazananı olmamıştır. Barış kazanır savaş kaybeder” diye konuştu.

SAVAŞ HER ZAMAN KADIN VE ÇOCUKLARI VURUR

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, savaşlarda en çok zarar gören kesimlerin kadınlar ve çocuklar olduğuna dikkat çekti.

“Savaş her zaman kadınları ve çocukları vurur” diyen Bulut, “Kadınları, savaşın bizlerde yarattığı tahribata karşı mücadele etmeye ve ses çıkarmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Barış Anneleri İnisiyatifi üyesi Cemile Çiftçi, “Artık çocuklarımız ölmesin. Bu savaş artık durmalı” diyerek tepkisini ifade etti.

Çiftçi, “Bizler barış istiyoruz. Bizler kimsenin çocuklarının ölmesini istemediğimiz gibi kendi çocuklarımızın da ölmesini istemiyoruz. Artık bu ülkede barışın sağlanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Ortak basın açıklamasını okuyan TJA aktivisti Pınar Kandal, Aralık ayının ölümler ve katliamlar ayı olarak hafızalarda kaldığını söyledi.

ÇOCUKLARIN ÖLMEMESİ İÇİN...

Kandal, Aralık ayının başında Til Temir'de 8’i çocuk 10 kişinin katledildiğini hatırlattı.

Ortak basın açıklamasında “Başta Roboski’de uçak bombaları ile katledilen çocuklar olmak üzere, Suriye'de 10 yıldır savaşta ölen çocukları, aileleriyle ülkelerinden başka yerlere, sınırların öte taraflarına geçerken denizlerde, nehirlerde boğulan, bedenleri karaya vuran çocukları, Halepçe'de Saddam'ın katlettiği Kürt çocuklarını, Şengal'de IŞİD'in katlettiği çocukları, Arakan’da Çin'in katlettiği Uygur çocuklarını, Nijerya'da Boko Haram'ın katlettiği çocukları, Yemen'de katledilen çocukları üzüntüyle anıyoruz” denildi.

Yaşam hakkının insan haklarının en başında geldiğinin altını çizen Kandal, bu konudaki uluslararası sözleşmeleri hatırlattı.

Kandal, “Çocukların tacize uğrayarak katledildiği, uçak bombalarıyla paramparça edildiği, sokağa çıkma yasaklarında öldürüldüğü, arazilerde temizlenmeyen mayınlar veya bombalarla parçalandığı, sınırın ötesi savaşlarda bombardımanlarda çocukların katledildiği, çocuk bedenlerinin ceset torbaları içinde sıra sıra dizildiği bir dünya istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Çocukların ölmemesi için, katledilmemesi için en çok bizlere görev düşüyor” diyen Kandal, “İnsanı doğuranlar, silah kullananları doğuranlar olarak, savaşların toplumlara ve tüm doğaya verdiği zararı söylemek, haykırmak, zorlamak zorundayız” şeklinde konuştu.

Katliamları kınayan Kandal, “Tüm kadınları, anneleri, tüm toplumu, tüm kamuoyunu ve uluslararası toplumu çocuklarımıza yaşatmaya ve sahip çıkmaya çağırıyoruz” diyerek nokta koydu.