Rüşvetçi Kaplan VASKİ'ye müdür oldu

Van Belediyesinin gasp eden kayyum Mehmet Emin Bilmez'in, ilk işi 2 yıl önce yaptığı rüşvet konuşmaları ortaya çıkan Ülker Cem Kaplan'ı VASKİ Genel müdürü olarak atamak oldu. 

Van-Özalp karayolu üzerinde bulunan 2 bin 400 metrekarelik tapulu arazileri üzerinde akaryakıt, LPG ve araç bakım istasyonu açmak isteyen Mehmet Nuri Bozkurt adlı yurttaştan, 'Vanspor'a bağış' adı altında 150 bin TL rüşvet istendi. Rüşveti isteyen ise Van Büyükşehir Belediyesi'ni geçen hafta gasp eden kayyum Mehmet Emin Bilmez'in VASKİ'ye Genel Müdür yaptığı Ülker Cem Kaplan.

İki yıl önce eski gaspçı kayyum Murat Zorluoğlu döneminde belediyede Genel Sekreter Yardımcısı olan Ülker Cem Kaplan ve Emlak İstimlak Daire Başkanı Orhan Gülaçar ile bir görüşme gerçekleştiren Bozkurt, yine 'bağış' adı altında rüşvet istenince o görüşmeyi kayıt altına almış ancak bu görüşmelere rağmen Vali-Kayyum Zorluoğlu’nun izin vermemesi üzerine herhangi bir inceleme başlatılmamıştı.

Maruz bırakıldığı duruma dair Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) iki kez başvuruda bulunan Bozkurt, şikayetleri sonuçsuz kalınca bu kez Vali ile görüşmek istedi ancak ne şikayetine, ne de görüşme talebine yanıt verilmedi.

'150 BİN TL BAĞIŞ İSTENDİ'

Rüşvet çarkını ifşa eden Mehmet Nuri Bozkurt, iş yeri açmak için gittiği belediyede yaşadıklarını o dönem şöyle anlatmıştı: "Resmi olarak 14 kurum, bana açmak için izin verdi. Dosyada herhangi bir sıkıntı yoktu. Belediyeden bütün harçları yatırarak dosyalarımı tamamladım. Dosyadan sonra bir iki kez başvuruya gittim. Benim dosyamın benzerinde iki dosya daha vardı. O arkadaşlarla birlikte belediyeye gittik, Genel Sekreter Yardımcısı Ülker Cem Kaplan bizi tek tek içeri çağırdı. Bu dosyada onay almam için Vanspor’a 150 bin TL bağış yapmamı istediler. Bu bağışı yapmam durumunda dosyanın olumlu olacağını söylediler."

Bu görüşmeden kısa bir süre sonra tekrar belediyeye gittiğini belirten Bozkurt, yetkililerin kendisine, 'başvurulara 30-40 bin kira ile gelmeyin, 150 bin TL’lik bağış yapmazsanız olmaz. Vali Bey’in talimatıdır’ dediklerini söylemişti.

BOZKURT’UN YAYINLADIĞI SES KAYDINDA KAPLAN AÇIKÇA RÜŞVET İSTİYOR

Mehmet Nuri Bozkurt, yaşanan olaya ilişkin Genel Sekreter Yardımcısı Ülker Cem Kaplan’ın belediye binasındaki odasında gerçekleştiği belirtilen görüşmenin ses kaydını yayınlamıştı. Görüşmelerde yer alan 3. şahıs ise AKP Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar’ın yeğeni olan Orhan Gülaçar.

Ses kaydındaki görüşmelerde şu ifadeler kullanılıyor:

Bozkurt: Ben Ömer Bozkurt adına geliyorum, benim kardeşim. Kendisi hastası olduğu için gelmedi.

Kaplan: Sizin 2 bin 400 metrekare bir yeriniz var, uzatmayayım. 65-70 bin civarında şu anda dönüm fiyatı var. Bu dönüme göre 150-200 bin civarında bir rakam çıkıyor. Ortalama aldığımız zaman 300 bin civarında bir değere geliyor, burada bir yanlışlık var. 250 bin desem 150 bin arası bir şey çıkıyor. Ben yanlış söylemişim 125 bin lira. Ben yanlış hesap yapmışım. Tamam. Şimdi güzel kardeşim, diğer arkadaşlara da anlattım normalde bu işin cevabı belli. Kaç sefer de ret görmüş adam, bak kaç sefer ret görmüş adam. Biz belediyeye de bir şey istemiyoruz. Partiye de bir şey istemiyoruz. Hiç kimseye de bir şey istemiyoruz. Vanspor’a bağış yapmanızı istiyoruz.Bu başkalarının hakkına girdiği için de adil davranmak gerektiği için senin arsanın kıymet takdirinin, kıymet artışının yarısını Vanspor’a bağış yapmanı istiyoruz. Bunun başka bir izahı da yok.

Bozkurt: Bizim bu parayı verecek gücümüz yoktur.

Gülaçar: Yoksa yoktur.

Bozkurt: Benim dosyamı biraz bekleteceksiniz.

Kaplan: Bekletme yok. Kaç sefer beklettik, buna ne hakkınız var. Siz kendiniz gelmediniz mi?

Gülaçar: Siz geldiğiniz zaman aynı şeyi soruyorsunuz. Bir sebebi olması lazım. Başkanım diyor ki sizin derdiniz bu. Geçen geldiğinizde sadece Başkan Bey geçen ay erteledi. Erteledi dedi belki olur ya, yani siz bu hakkınızdır. İmara girmiş veya zaten senin elinde olan bir yer ekstra para istemiyor ki.

Bozkurt: Siz deseniz ki 30 milyarı getirin verin. Ama 125 milyar bağış mı olur?

Gülaçar: Sen dersin ki arsanın değer kazancı üzerinden hesaplanmış. O tarla böyle yani.

Kaplan: (Başka bir telefon konuşmasının ardından) Anlaştık mı abi.

Bozkurt: Neyi anlaştık? Kardeşlerim var onlarla bir görüşeyim. Öğleden sonra ya da yarın gelip sizinle görüşelim. Ne kadar verebileceğimizi size diyelim.

Gülaçar: 120 bin TL para çıkıyor. Buna göre getireceksin. Şimdi sen gelip bana 30-40 (Bin TL) dersen olmaz.

Kaplan: Bak sana söylüyorum. Biz emir kuluyuz. Kıymet takdirinin yarısını yatırsın demiş. Bu da 125 bin TL’ye tekabül ediyor. 20 bin 30 bin ile gelme. Tamam. Ben bunu kabul ettiremem. Ha bana gel de ki; ‘ben 120 bin lira yatırabilirim’ veya ‘80 bin 90 bin lira yatırabilirim.’ Benim Vali Bey’e teklif edebileceğim bir rakamla gel.

Bozkurt: Biz durumumuza bakacağız. Ona göre gelip söyleyeceğiz.

Kaplan: Durumuna bak gel.

RÜŞVET VERMEYİNCE RUHSAT TALEBİ REDDEDİLDİ

Bozkurt tarafından ses kaydında da ifade edildiği gibi bahse konu 'bağış'ı yapmadığı için Genel Sekreter Yardımcısı Ülker Cem Kaplan tarafından imzalanan talebe, 'İlgi tarihli dilekçenizde, Van Büyükşehir Belediye Meclisi 14.08.2018 tarih ve 158 sayılı Meclis kararında ‘bakım, akaryakıt ve LPG istasyon alanı’ talebiniz reddedilmiştir' denildi.

Tüm evrak ve dosyaları tamamlamasına rağmen ruhsat onayı verilmeyen Mehmet Nuri Bozkurt, “Bunun adı rüşvet değil de ne?” diye sordu. Bozkurt, kaydettiği bu ses kaydı ile savcılığa başvurarak suç duyurusunda bulundu. Bozkurt gibi 3 kişiden daha benzer şekilde para istenmişti.