Sancar: 2023’te Cumhuriyet’ten geriye bir şey kalmayabilir

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Türkiye mevcut politikaları ile 1923’ün 100’üncü yıl dönümüne girerse, “Korkarım ki Cumhuriyet'ten geriye de fazla bir şey kalmayacaktır” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Meclis Genel Kurulu’nda düzenlenen 23 Nisan Özel Oturumu’nda konuştu.

Birinci Meclis’in çoğulcu yapısı olduğunu ve 1912 Anayasası'nın özerkliği yasaya bağladığını hatırlatan Sancar Birinci Meclis’i “yerel kongrelerin aktığı bir deniz” şeklinde tanımladı.

Sancar, “Mevlevi, Nakşıbendi şeyhleri var, Abdullah Çelebi var. Dersimli Seyid Diyar Ağa var, Lazistan mensupları var, Lazlar var. Kürtler var, Araplar var. Kısacası Türkiye’nin o zamanki etnik, dinsel ve toplumsal çeşitliliğinin önemli bir kısmı var ve bu insanlar kendi kimliklerini saklamadan tam aksine kendi kimliklerini açıklayarak giriyorlar” diye hatırlattı.

1921 Anayasası ile yetkilerin büyük bir bölümünün yerel yönetimlere verildiğini belirten Sancar, “O sistemin merkezinde muhtariyet var değerli arkadaşlar. Ve bunu 21 Anayasası apaçık yasaya bağlıyor. Yani özerklik ve bu özerkliğin nasıl yönetileceğini de ayrıca ayrıntılı olarak düzenliyor” şeklinde konuştu.

100 yıl sonra Birinci Meclis’in özelliklerinden çok uzak bir Meclis ile karşı karşıya olduklarını ifade eden Sancar, “Evet, en güçlü Meclis’in yıldönümünü en zayıf Meclis’te kutluyoruz. Bunun bize bir şeyler söylüyor olması lazım” dedi.

Yerel yönetimlerin de en güçlü olduğu bir dönemden, 100 yıl fiilen lağvetmeye yönelik bir anlayışa gelindiğini söyleyen Sancar, “Bu kabul edilemez. Ne kayyım uygulaması kabul edilebilir ne de CHP’li belediyelerin krizi yönetmek için sarf ettikleri çabanın yok edilmesi kabul edilebilir” diye konuştu.

Pandemiye de dikkat çeken Sancar, “Eğer bu insanlığı tehdit eden ama herkesi eşit vurmayan salgınla gerçek anlamda mücadele etmek istiyorsak, halkın rızasına ihtiyacımız var. Halkın rızasını üretebilmeniz için halkın iradesine saygı göstermeniz lazım. Halk sağlığı halk iradesinde ayrı düşünülemez. Halk iradesine saygı olmadan halk sağlığını koruyamazsınız. Bu kadar basit” şeklinde konuştu.

Sancar sözlerini şöyle tamamladı: “Önümüzde iki tane yüzyıl dönümü daha var. Biri 1921 ve diğeri 1923. Eğer 1921’i bugün güçlü Meclis olmadan idrak etmiş olursak, sanırım Türkiye anayasacılığı da büyük ölçüde bittiği bir döneme girecektir. Yani eğer biz önümüzdeki dönemde güçlü bir Meclis kurmayı başaramazsak, 1921’in 100. yılında Türkiye Cumhuriyeti’nde anayasacılık da bitecektir. 1923’e eğer böyle varırsak, korkarım ki Cumhuriyet'ten geriye de fazla bir şey kalmayacaktır. O nedenle güçlü Meclis, Demokratik Anayasa ve Demokratik Cumhuriyet bu ülkede hep birlikte barış içerisinde yaşamamızın teminatıdır, temelidir.”