Seçmenlerin dikkat etmesi gereken hususlar

31 Mart 2019 Yerel Seçimleri'ne saatler kala seçim günü seçmenlerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar da paylaşılmaya başlandı.

Seçmenlerin özellikle oy kullanma saatlerine dikkat etmesi gereken seçimlerde hangi ilde seçimin saat kaçta başlayacağı hususuna dikkat etmek oldukça önemli olacak.
Yerel seçimlerde büyükşehir belediye başkanlığı, il belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı, belde belediye başkanlığı, il genel meclis üyesi, belediye meclis üyesi ile muhtarlık seçimleri yapılıyor. Seçmenler yaşadıkları yerin bağlı olduğu ilin büyükşehir belediyesi olup, olmamasına göre farklı listelere oy verirler.

OY KULLANACAĞIZ SANDIKTA KAÇ PUSULA OLACAK?

Yerel seçimlerde öncelikli olarak yaşadığını il büyükşehir belediyesi ise bütün köyler mahalle statüsüne çevrildiği için herkes Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlığı için oy kullanacak. Örneğin Kürdistan'da Mardin, Van ve Amed'de yaşayan seçmenlerin tamamı büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı, ilçe belediye meclis üyeliği ve muhtarlık olmak üzere toplamda 4 pusula kullanacak. 

OY KULLANILACAK PUSULA SAYISI

Büyükşehir belediyesi olmayan illerde ise seçmenler bağlı bulundukları ilçe belediye başkanlığı için, ilçe belediye meclis üyeliği için, il genel meclis üyeliği için ve muhtarlık için oy kullanırlar. Örneğin Siirt merkeze kayıtlı bir seçmen, Siirt belediye başkanlığı, Siirt il genel meclis üyeliği, Siirt belediye meclis üyeliği ve muhtarlık olmak üzere 4 pusula ile oyunu kullanır.

Aynı şekilde örneğin Kars Digor ilçesi, Elazığ Karakoçan ilçesi veya Bingöl Karlıova ilçesi de bu şekilde oy kullanır.

İlçelere bağlı beldelerde yaşayanlar da belde belediye başkanlığı, belde belediye meclis üyeliği, il genel meclis üyeliği ve muhtarlık olmak üzere 4 pusulayla oylarını kullanırlar.

Örneğin Adıyaman merkeze bağlı Kömer belde belediyesinde oy kullanan seçmenler bu şekilde oy kullanır.
Köylerde yaşayanlar ise sadece muhtarlık ve il genel meclis üyeliği için oy kullanır. 

KULLANILACAK PUSULALARIN RENKLERİ

Yerel seçimlerde kullanılacak pusulaların renkleri daha önce YSK genelgesiyle açıklanmıştı. Buna göre büyükşehir belediye başkanlığı için Beyaz, il genel meclis üyeliği için Turuncu, İlçe belediye başkanlığı için Mavi, Belediye meclis üyeliği için ise Sarı pusula kullanacak.

Büyükşehir olup olmamasından bağımsız olarak tüm seçmenler sandıklarda sadece tek bir zarf kullanır.

KÜRDİSTAN’DA SEÇİMLER 07.00-16.00 ARASI

Seçim günü oy verme işlemi Kürdistan ve Batı illerinde aynı saatte başlamayacak. Kürdistan'da saat:07.00 ile 16.00 arasında oy verme işleminin gerçekleşeceği iller şu şekildedir:

Adıyaman, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Amed, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Antep, Hakkari, Kars, Malatya, Maraş, Mardin, Muş, Siirt, Dersim, Urfa, Van, Batman, Şırnak, Ardahan ve Iğdır.

Diğer illerde ise oy verme işlemi Saat:08.00’da başlayıp, Saat:17.00’de bitecek.

Oy kullanırken yanınızda olması gereken belgeler

Oy verme işleminde öncelikle seçmenin kimlik tespiti yapılır. 

Sandık başına gelen seçmen; TC kimlik numarası taşıyan:

* TC Kimlik Kartı 
* Geçici Kimlik Belgesi
* Nüfus cüzdanı
* Resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı
* Pasaport,
* Evlenme cüzdanı,
* Askerlik belgesi,
* Sürücü belgesi (Ehliyet)
* Kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgeler ile oyunu kullanabilir.

Üzerinde TC kimlik numarası olmayan resimli ve resmi bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şarttır.