Seyhan'ın geleneksel bit pazarı

Seyhan'a bağlı Kocavezir Mahallesi'nde kurulan bit pazarına gitmek halk arasında bir gelenek haline gelirken, pazarcılar ise ekonomik krizden kaynaklı eskisi gibi iş yapamadıklarını belirtti.

Adana’nın Seyhan İlçesine bağlı Kocavezir Mahallesi’nde pazar günleri gece yarısından itibaren kurulan bit pazarına yıllardır ilgi eksilmeden devam ediyor. Her kesimden insanın uğrak noktası haline gelen bu pazara ucuz ve ürün çeşitliliği arayanlar, sabahın ilk saatlerinden itibaren adeta akın ediyor. Bazen öğrenciler için bir iş kapısı, bazen de yoksul insanların alışverişi için bir alternatif alan haline gelen bu pazarın ne zaman kurulduğuna dair net bir tarih yok. Her kesimden insanlara hitap eden bit pazarına bölge insanının yanı sıra Suriyeli mülteciler de fazlasıyla yoğun ilgi gösteriyor.

Gece saatlerinde kurulmaya başlanan ve yıllardır alışılagelmiş bir kültürü yaşatan bu pazar, yurttaşların adeta hafta sonu geleneği halini aldı. Akla gelecek hemen her çeşit ürün ve ucuzluğuyla ilgi gören pazarda giyimden elektroniğe kadar her şey var. Pazara gelenler, ucuz ve antika ürünler için neredeyse yarışır vaziyette saatlerce geziyorlar. Kimileri en iyi ürünleri almak için alışverişi geceden başlatırken, sabaha eli boş dönen de oluyor.

‘ZENGİNİ DE ORADA YOKSULU DA’

Çok ihtiyacı olduğu için değil de artık bir hobi olduğundan ayda en az 1 defa pazara geldiğini söyleyen Nalan Dalgıç, "Hafta sonlarımızı bazen burada geçiriyoruz. Alışverişimizden de fazlasıyla memnun kalıyoruz. Hava açık olduğu sürece her hafta gelmeye çalışıyorum. Genelde planlı olarak değil de dikkatimi ne çekerse, neye merakım varsa o ürünleri alıyorum. Bitpazarı kültürü, amacına uygun olarak devam ederse çok güzel bir kültürdür. Çünkü insanlar ihtiyacı olmayan malları burada pazarlıyor. Hem evinin ekonomisine katkıda bulunuyor hem de ihtiyaç sahiplerine faydası oluyor" diye konuştu.

"Kendimi bildim bileli hafta sonları ek iş olarak burada ürün satıyorum" diyen boyacı İrfan Düz, "Adana'da bitpazarı gece kurulur, öğlenden sonra dağılır. Bitpazarı genelde gariban kesime hitap ediyor gibi görünse de zengini de gelir, fakiri de gelir buraya. Fiyatlar mağaza fiyatlarının çok çok altındadır. Buraya gelen aradığını bulur mu bilemem ama boş dönmez" dedi.

Ekonomik krizin burada da hissedildiğini söyleyen 15 yıllık pazarcı Naci Şimşek ise, "Günde 50 ile 100 lira arasında kazanıyorum. Öğlen olmadan her şeyi sattığımı da bilirim. Çok az satış yaptığım zamanları da. Eskiye göre alıcılar azaldı. Burada iğne atılsa yere düşmezdi. Şimdi yine iş var ama eskisi gibi değil ne yazık ki" şeklinde konuştu.