'Sosyalist Şilan', son yolculuğuna uğurlandı

Almanya’nın Lünen kentinde geçirdiği rahatsızlık sonucunda 26 Nisan günü yaşamını yitiren Müzeyyen Palabıyık (Sosyalist Şilan Fırat), İzmir’deki Doğançay Mezarlığı’nda düzenlenen tören ile son yolculuğuna uğurlandı.

26 Nisan günü geçirdiği rahatsızlık sonucu yaşamını yitiren Şilan Fırat, İzmir’deki Doğançay Mezarlığı’na kadınların omuzunda getirildi.

Palabıyık’ın cenazesi sabah saatlerinde Almanya’dan uçakla İzmir’e getirildi. İzmir Adli Tıp Kurumu’na götürülen Palabıyık’ın cenazesi daha sonra yakınları ve dostları tarafından toprağa verilmek üzere yola çıkarıldı. İzmir’in Bayraklı ilçesinde bulunan Doğançay Mezarlığı’nda yakınları ile birlikte çok sayıda kişi tarafından son yolculuğuna uğurlanan Palabıyık’ın tabutu çiçeklerle süslendi.

Palabıyık’ın cenazesinin toprağa verilmesi ardından yakını Aslı Umar, Palabıyık’ı anlattı. Palabıyık’ın inançlı ve kararlı bir sosyalist ve devrimci olduğuna vurgu yapan Umar, “20 yıldır bizden ayrıydı ama kalbimiz onunla birlikteydi. İlk haberini aldığımızda bizden ayrı yitirmemize çok üzüldük. Ama sonra gördük ki orada binlerce on binlerce yoldaşı bize ondan daha yakındılar. Hayatında iki şeye çok değer verirdi. Biri devrimci yaşayış biçimi ve kültürü diğeri de ailesiydi. Ona laik olmaya çalışacağız. Büyük bir gurur yaşıyoruz bir yandan bu kadar çok seveni ve yoldaşı olduğu için. Güller içinde uyusun” dedi.

Ardından söz alan KHK ile kapatılan Yakınlarını Kaybedenler Derneği (Yak-Der) Eşbaşkanı Zarife Karasungur da “Belki de Maraş’ta 5 yaşında kendini sığdıramadığı İzmir’e geldi. Ama kadın ve bir sosyalist olarak devrimci olarak Avrupa’ya gitti. Bugün geri dönüş yaptı. Ona sözümüz olsun onun mücadelesini devam ettireceğiz” dedi.

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise, Palabıyık’ın devrimci ve sosyalist felsefeye olan bağlılığının örnek alınacak düzeyde olduğunu belirterek, “Sevgili yoldaşımız Abdullah Öcalan HDP kurulurken ‘Mahir Çayan’ın 40 yıldır bizde duran mirasını size iade ediyoruz’ demişti. İlk başta bir edebiyat gibi çınlıyor kulaklarda ama şimdi bu hakikatlerle yüzleştikçe ne kadar büyük bir emaneti muhafaza ettiğini ve ona ne kadar titizlikle koruduklarını ve geliştirdiklerini görüyoruz. Onu şimdi toprağa verirken fark etmemiz çok acı ama bir bakıma da ondan habersiz olmamız kendi kusurumuz da değil. Devletin sömürgeci siyaseti. Bunu aşmak gerekiyordu. Ve bunu elde etmek için ve savaşıyoruz” diye konuştu.

Devrimcilerin mücadelesi olmadan da Kürtlerin özgürlük mücadelesinin her zaman olacağını belirten Kürkçü, “Ama bu özgürlük mücadelesini tüm halkların kurtuluşuna bağlayan ortak bir damar olmazdı. Çünkü bunun için kendi halkı kadar insanlığı sevmek insanlık ötesinde doğanın içinde yeni bir doğa kurma arzusuyla doğanın bilinci olma tutkusuyla çırpınmak ve mücadele etmek arzusu olmasa Türkiye’nin ve dünyanın en geri zeminlerinde en ileri fikirleri bu irade olmasa ortaya çıkmazdı. O yüzden çok özel bir kuşağın parçası olduğunu teslim etmemiz lazım. Lakabının ‘Sosyalist Şilan’ olması boşuna değil, besbelli dönüp kaynağa bakıp ona göre meseleye tutum geliştirdiğini hem dinlediğimiz şiirden hem onun geride bıraktığı izden anlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından kitle mezarlıktan ayrıldı. Palabıyık’ın vasiyeti üzerine kendisine İzmir’de taziye kurulmayacağı öğrenildi.