TC ile Rusya arasında medya savaşı

Türk devleti, İdlib'te yaşanan Rusya ile yaşadığı kriz sonrası Sputnik'e saldırılarını sürdürüyor. Sputnik Türkiye'nin Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe'yi de gözaltına alındı.

İdlib'te Türk devleti ile Rusya-Suriye arasında yaşanan çatışmaların ardından Türk devletinin içeride gazetecilere yönelik gözaltı furyası devam ediyor.

Ankara'da dün akşam Sputnik çalışanlarının evlerine saldırı girişiminde bulunulması sonrası 3 Sputnik çalışanı gözaltına alındı. Bugün İstanbul'daki Sputnik’in bürosuna giden polisler, Sputnik Türkiye'nin Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe'yi de gözaltına aldı.

SİMONYAN: BİR ÇALIŞANIMIZ DAHA GÖZALTINA ALINDI

Russia Today (RT) ve Sputnik Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Polis İstanbul’daki ofisimize geldi. Bir çalışanımız daha gözaltına alındı” dedi.

'ÇALINTI EYALET: HATAY...' HABERİ GEREKÇE GÖSTERİLİYOR

Sputnik çalışanlarının gözaltısına neden olan şeyin ise “Çalıntı eyalet: Hatay 80 yıl önce neden Fransa tarafından Türkiye’ye verildi” başlıklı yazı olduğu ifade ediliyor.

SALDIRGANLAR BIRAKILMIŞ, GAZETECİLER GÖZALTINA ALINMIŞTI

Önceki gün Sputnik'in Türkiye servisinde çalışan üç gazetecinin evlerine, 15-20 kişilik bir grup tarafından saldırı girişiminde bulunulmuş ve muhabirlerine evlerinin kapılarını zorlayan saldırganlar, "Şehitler ölmez vatan bölünmez" sloganları atmıştı. Saldırganlar yerine suç duyurusu için emniyete giden gazeteciler, gözaltına alınmıştı.

SPUTNİK BM, AGİT VE UNESCO'YA BAŞVURU

Sputnik’in bağlı olduğu Rossiya Segodnya uluslararası haber ajansı, Sputnik Türkiye çalışanlarına yönelik Ankara’da gerçekleştirilen saldırı ile ilgili Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve UNESCO'ya başvuruda bulundu.

RUSYA DIŞİŞLERİ: GAZETECİLİK HAKLARI İHLALİ

Konuya ilişkin açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı, gözaltıların "gazetecilik haklarının ihlali olduğunu" belirterek, Türk yönetimine "duruma müdahale etme" çağrısında bulundu.

G9: SORUMLULUK DEVLETTE

G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu da gözaltına ilişkin yaptığı açıklamada, "Gazetecilerin özgürce görevlerini yapmasını sağlamak devletlerin sorumluluğundadır" denildi.

DFG: GAZETECİLER SERBEST BIRAKILMALI

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) son dönemde gazetecilere yönelik artan baskılara ilişkin yaptığı açıklamada, "Gözaltına alınan tüm meslektaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalıdır. Yine Sputnik çalışanlarına ırkçı saldırıda bulunan grup bir an önce yakalanarak, yargı önüne çıkartılmalıdır" denildi.

2015 KRİZİNDE SPUTNİK'E ERİŞİM YASAĞI GETİRİLMİŞTİ

Kasım 2015 tarihinde bir Rus uçağının Türk devleti tarafından düşürülmesinin ardından da Türk devleti ile Rusya arasında yaşanan krizde Sputnik Türkiye servisine erişim yasağı getirilmişti.

DURSUNOĞLU DA GÖZALTINA ALINMIŞTI

İdlib'de yaşanan çatışmalar sonrası Yakın Doğu Haber Genel Yayın Yönetmeni Alptekin Dursunoğlu da sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek dün gözaltına alınmıştı.

MA MUHABİRLERİ DE GÖZALTINA ALINMIŞTI

Ayrıca Türk devletinin Avrupa kapılarını mültecilere açması sonrası sınıra yığılan mültecileri takip etmek için Edirne'ye giden Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri İdris Sayılğan ile Naci Kaya ve Rûdaw'in iki muhabiri de gözaltına alındı.