Tek sıra yürümeyi reddeden tutsaklara saldırı

Silivri Cezaevi’nde kalan 4 tutsağa tek sıra halinde yürümeyi reddettikleri için gardiyanlar tarafından saldırıldı.

Ölümsüzlerin ve Tutsakların Sesi Platformu (ÖTSP), Silivri 2 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan tutsaklara dönük baskı ve saldırılara ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi.

NELER YAŞANIYOR?

Açıklamayı Platform Temsilcisi Emrah Topaloğlu yaptı. 

OHAL ile birlikte cezaevlerinin “işkence merkezi” haline dönüştüğünü belirten Topaloğlu, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini şu şekilde sıraladı: “Tek tip elbise dayatması, askeri düzende sayım vermeye zorlama, revire ve görüşe giderken duvar kenarında tek sıra yürütme dayatması, kitap yasakları, kıyafet sınırlaması, hastane ve mahkemelere götürülürken biri tutsağın eline diğeri tutsak ile askerin koluna takılmak üzere çift kelepçe takılması yaşanan hak ihlallerinden yalnızca birkaç tanesidir.” 

Bu uygulamaların tamamen keyfi olduğunu ifade eden Topaloğlu, bu uygulamalara karşı çıkan tutsakların ise disiplin cezalarıyla tehdit edilip, çoğu zaman fiziki olarak saldırıya maruz kaldığını kaydetti.

Bu saldırıların bir örneğinin de 12 Nisan’da yaşandığını aktaran Topaloğlu, avukat arkadaşlarının saldırıya uğrayan tutsaklar ile görüştüğünü ve yaşananları raporlaştırdığını söyledi. 

Topaloğlu'nun açıkladığı raporda şunlar yer aldı:

 “12.04.2018 tarihinde kapalı görüşten dönerken gardiyanlar tarafından duvar dibinden ve tek sıra halinde yürünülmesi söylenmiş. Gardiyanların önce sözlü saldırısı olmuş. Ardından en önde yürüyen Mustafa Tezel’e fiziki saldırıda bulunulmuş. Gardiyanlar Mustafa Tezel’i boynundan tutup yere yatırmışlar. Bunun üzerine diğer tutsaklar Adar Temel, Özenç Özyürek ve Maksut Toprak müdahale etmiş ve slogan atmış. Slogan atılmasından sonra diğer tutsaklara da saldırı olmuş. Kollarını büküp yere yatırmışlar. Özenç Özyürek’in boğazını sıkmışlar, Adar Temel’in bacağına tekme atmışlar. Koridorun ışıklarını kapatıp, bir süre öyle bekletmişler. Sonrasında başgardiyan müdahale edip, saldırıyı durdurmuş. Arama yapılıp, hücreye götürülmüşler. Mustafa Tezel gardiyanlar tarafından başka bir koridora götürülüp, darp edilmiş. Hücreye götürüldükten yarım saat kadar sonra gardiyanlar gelip tek tek revire götürüleceklerini söylemiş. Önce Özenç Özyürek götürülmüş. Yolda yine gardiyanların sözlü saldırısına maruz kalmış. Bununla birlikte hücresinin değişeceği söylenmiş. Kendisi kabul etmemiş. Revire götürüldüğünde 'doktor yok' denilerek yeni hücreye götürmüşler. Eşyaları aynı gün akşam saatlerinde kendisine teslim edilmiş, ancak birçok eşyasına el konulmuş. Buna ilişkin yazdığı dilekçelere cevap alamamış. Daha sonrasında 4 tutsak hakkında olayla ilgili aramaya direnmek ve tutukluları kışkırtmak nedeniyle soruşturma başlatılmış. 2 ay görüş yasağı verilmiş. Mustafa Tezel 10.06.2018 tarihinde tahliye olacakmış ancak soruşturma nedeniyle tahliye tarihi geciktirilmek isteniyor.” 

'CAN GÜVENLİĞİ' UYARISI!

Toplantıda, tutsakların can güvenliğinin olmadığına dikkat çekilerek, "Buradan sorumlulara sesleniyoruz. Silivri 2 Nolu L Tipi Hapishanesinde kalan tutsakların başına gelecek her şeyin sorumlusu hapishane yönetimidir. Tutsaklara yapılan bu saldırının takipçisi olacağımızı buradan bir kez daha belirtiyoruz. Hapishanelerde OHAL işkencesine son!” denildi.