Temelli: Çok daha güçlü geliyoruz!

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, AKP-MHP'nin panik halinde olduğunu belirterek, "Biz Türkiye’nin önünü açan partiyiz. 7 Haziran’dan çok daha güçlü bir şekilde parlamentoda olacağız" mesajını verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Meclis’te haftalık grup toplantısını düzenledi. Toplantıya yaklaşan 1 Mayıs nedeniyle DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik, KESK’e bağlı sendika temsilcileri ve birçok işçi baretleriyle katıldı. BES Genel Başkanı Serpil Akpınar ve BES üyeleri ise Meclis’e giriş yasağı olduğu gerekçesiyle toplantıya katılamadı. İşçiler toplantı başlangıcında ve konuşma esnasında “Bijî 1 Gulan – Yaşasın 1 Mayıs” sloganları attı.

Eş Genel Başkan Sezai Temelli, 1 Mayıs'ı kutladı ve gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Temelli, 1 Mayıs 1977'de katledilenleri anarak, OHAL’in en büyük mağdurlarının işçiler ve emekçiler olduğunu söyledi. Ermeni Soykırımı'nın yıl dönümü vesilesiyle 1915’te katledilenleri de anan Temelli, "Yüzleşmezsek bu yara hiçbir zaman kapanmayacak” diye belirtti.

'İKTİDARDAN KURTULACAĞIZ!'

Savaş politikalarının Türkiye’yi büyük çöküşe sürüklediğini dile getiren Temelli, “Tüm bunlara dur demek için 1 Mayıs’ta buluşacağız. Mücadelemizi örgütleyeceğiz. Bu iktidardan hep birlikte kurtulacağız" mesajını verdi.

Temelli, BES Genel Başkanı Serpil Akpınar’ın “giriş yasağı” gerekçesiyle grup toplantısına alınmamasına da tepki gösterdi.

Temelli, kendisinin de KHK ile ihraç edildiğini hatırattı, hukuksuzluğa değindi ve tüm toplumun mağdur edildiğini söyledi.

'GENÇLİĞİN KAPATILMA MEKANLARI!'

Temelli, bazı üniversitelerin bölünerek yeni üniversitelerin açılmasına tepki gösteren Temelli, “Üniversitelerdeki bu tahribatın bedelini gelecek kuşaklar ödeyecek. Bakın sürekli üniversite açıyorlar. Bu üniversiteler üniversite değil. Gençliğin kapatılma mekanları. Üniversiteler ticarethaneye çevriliyor. Şimdi de İstanbul Üniversitesi bölünüyor. Akademik bir kaygı ile değil. İstanbul Üniversite arazileri bu iktidarın gözünde rant alanı haline getirilmiş. Gezi’de olduğu gibi göz koyarak bu arazilerden rant elde etmek istiyorlar" diye kaydetti. Temelli, "Faşizmin kurumlaşması için bu yolla maddi temel oluşuyor” diye ekledi.

İŞ CİNAYETLERİ

Temelli, 2017’de 2 bin 6 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini söylerken, "Bu resmi rakam. Meslek hastalıklarından işte yaşadığı sorunlardan dolayı iş sonrasında yaşamını yitirenleri de sayarsak bu rakam çok daha fazla. Bu yılın ilk 3 ayında 400’e yakın işçi yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenlerin arasında çocuklar kadınlar da var" diye ekledi.

Temelli, işsizlikle birlikte gençlerde uyuşturucu kullanımının AKP döneminde rekor kırdığını kaydetti

Ankara Valiliği’nin 1 Mayıs kutlamasında “Bijî 1 Gulan” sloganını yasaklamasına da tepki gösteren Temelli, toplantıya katılanların dakikalar süren “Bijî 1 Gulan” sloganı karşısında “Artık duymuştur” dedi.

'KÜRDİSTAN'A AYAK BASAMAZSINIZ!'

Meclis Genel Kurulu’nda dün HDP’li Meral Danış Beştaş’ın “Kürt illeri” ifadesini kullanması sonrası Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın ırkçı yaklaşımına da tepki gösteren Temelli, şu ifadeleri kullandı: “Meclis Başkanı bağırıyor, ‘Kürt illeri dedirtmem’ diyor. Yahu senin Kürt milletvekillerin var. Onlar ne diyorlar, sabahları sana ‘roj baş’ diyorlar. Senin kulağın duymuyor, ‘bonjour’ sanıyorsun! (...) Siz Kürt düşmanlığı yaparak, Kürt illerini yok sayarak, Kürdistan lafından irkilerek var oldukça bir daha Kürdistan’a ayak basamayacaksınız. Madem Mersin’den kurt işareti yaptınız, sizin sınırınız Osmaniye’dir."

'EKONOMİ KRİZDE'

Türk ekonomisinin krizde olduğunu ve bu krizin baskın seçim kararı aldırdığını vurgulayan Temelli, "Türkiye’yi borç batağına sürüklüyorlar. Bu aldıklarını da yandaşlara aktarıyorlar. Bu aktarmanın sonucunda ekonomi bundan çok daha kötü bir yere sürüklenecek. Bu nedenle diyor ki ‘OHAL’i uzatmaya devam edeceğiz.’ Biz de diyoruz ki sen de merak etme 24 Haziran’da seni süpürmeye devam edeceğiz” diye kaydetti.

Temelli, “Birkaç gün önce Ayşe Öğretmen kucağında çocuğuyla cezaevine girdi. Bu durumda 700 çocuk var. Suriyeli 618 göçmen çocuk kayıp. Çocuklar nitelikli eğitim alamıyorlar. Suriyeli 800 binden fazla çocuk eğitim alamıyorlar. Türkiyeli çocukların bu yaşta maruz kaldıkları eğitim sistemi toplumun geleceğini tehdit ediyor. Bu anlayıştan ülkeyi de çocukları da kurtarmak lazım” dedi.

‘PANİK HALİNDELER'

Temelli, seçim kararını 'panik seçim' şeklinde yorumlayarak, şöyle devam etti: “Çöktürme planlarınız, OHAL’leriniz, zulmünüz 24 Haziran’da son bulacak. Bizler savaş karşıtları, emek, demokrasi güçleri, bizler, Newroz’da, 1 Mayıs’ta yan yana gelenler bu işe 24 Haziran’da son vereceğiz. Bugün Türkiye bir yönetim krizi yaşıyor. 16 Nisan’daki Anayasa değişikliğinin tek maddesi uygulandı ve Partili Cumhurbaşkanlığı. Onun yarattığı krizle Türkiye baş edemiyor. Bir konuşuyor ‘Cumhurbaşkanıyım’ diyor, bir konuşuyor ‘AKP Genel Başkanıyım’ diyor. Cevap veriyoruz bütün arkadaşlarımız hakaretten yargılanıyor. Bu tehditlerden korkup sana cevap vermeyeceğimizi sanıyorsan yanılıyorsun. En güzel cevabı da 24 Haziran’da vereceğiz.”

‘24 HAZİRAN’DA YARIM İŞİMİZİ TAMAMLAYACAĞIZ’

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Seçim güvenliği konusunu ihmal etmememiz gerekiyor. Bizler yerel seçim güvenliği meclisleri oluşturmalıyız. Bu seçim bizim demokrasi ve barış mücadelemizin önemli bir uğrağı. Tüm halklarımızla mahallelerde seçim güvenliği meclisleri var edelim. Bu meclisler sandıklara sahip çıksın. Hep birlikte oyumuza sahip çıkalım. Sırf seçim aritmetiği için değil geleceğimiz için. Çünkü bunlar sadece oylarımıza değil irademize de göz koyma derdinde. Bu işin şifresi 7 gün 24 saat çalışmak. Işıklarımız sönmeyecek. 7 Haziran’da yarım bıraktığımız işi de 24 Haziran’da tamamlayacağız. Kendi adayımızla gireceğiz emek ve demokrasi güçlerinin sesi olacağız. Türkiye’nin adayı ile gireceğiz. Türkiye partisi olduğumuz için Türkiye adayı ile gireceğiz. Biz hakikatin sesiyiz. Güçlü adayla gireceğiz. Çünkü bizim programız güçlü. Biz bu programı halklarımızla beraber mücadele tarihimizle yazdık. Biz Türkiye’nin önünü açan partiyiz. Bu programı hayata geçirmek için hep birlikte çalışacağız. 7 Haziran’dan çok daha güçlü bir şekilde parlamentoda olacağız.”