Tersane işçileri sokağa çıkma yasağında da çalışacak

Koronavirüs pandemisi gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı Genelgesi’yle 23-26 Nisan tarihleri arasında ülke çapında ilan edilen sokağa çıkma yasağının Tuzla Tersaneleri işçilerini kapsamadığı ortaya çıktı.

Limter-İş Genel Sekreteri Hakkı Demiral, bugün tersane patronlarının Tuzla Kaymakamlığı’na yaptığı çalışma izni başvurusunun jet hızıyla kabul edildiğine dikkat çekerek, “İşçiler ölüme gönderiliyor” dedi.

Pandemi nedeniyle ülke çapında 23-26 Nisan tarihleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan eden iktidarın, işçileri bu yasaktan muaf tuttuğu ortaya çıktı.

ANF’ye konuşan Limter-İş Genel Sekreteri Hakkı Demiral, sokağa çıkma yasağı boyunca çalışma izni almak için bugün bütün tersane patronlarının Tuzla Kaymakamlığı’na başvurduğuna ve kaymakamlığın bu öğleden sonra jet hızıyla izni verdiğine dikkat çekti. Tuzla’da toplam 54 tersanenin çalıştığına işaret eden Demiral, sokağa çıkma yasağında bu 54 tane tersaneden, işleri daha az olan dördü dışında hepsinin üretime devam edeceğini söyledi.

ÇALIŞMA SAATLERİ BİR SAAT UZATILDI

Bugün yaklaşık 35 tersaneyle görüştüğünü aktaran Demiral, çalışma izinlerinin bugün işçilere verildiğine ve yarından itibaren herkes evinde otururken onların tersanelerde 4 gün boyunca çalışacağına dikkat çekti. Demiral, polis kontrol noktasında işçilerin geçebilmesi için Tuzla Emniyet Müdürlüğü’ne işçi listesinin de verildiğini belirtti. Bununla da yetinmeyen tersanelerin, geçen hafta ilan edilen sokağa çıkma yasağının telafisi için bu dört gün boyunca işçilerin çalışma saatinin de uzatıldığına dikkat çeken Demiral, normal şartlarda sabah 08.00’dan 17.00’a kadar çalışan işçilerin çalışma saatlerinin de 1 saat uzatıldığına işaret etti.

‘YETER Kİ ÇARKLAR DÖNSÜN…’

İktidarın virüs ile mücadeleyi de sermaye çarkının dönmesi için kullandığını vurgulayan Demiral, “İşçiler ölüme gönderiliyor. Yeter ki sermayenin çarkı dönsün, gerisinin canı cehenneme. İşçi ölmüş iktidar için çok önemli değil. Kaldı ki tersanelerde Covid-19 salgınına yakalanmış çok sayıda işçi var” dedi.

METAL-İŞ KOLUNDA DA İŞÇİLER ÇALIŞACAK

Burada sadece işçilerin değil ailelerinin de tehlikeye atıldığını vurgulayan Demiral, işçilerin salgına yakalanması durumunda bunu ailelerine de bulaştıracaklarını hatırlattı. İşçilerin çoğunun yaptıkları iş nedeniyle kronik hasta olduğuna dikkat çeken Demiral, yaşananlara isyan etti. Sokağa çıkma yasağının Metal-İş kolunda çalışan işçileri de kapsamadığına dikkat çeken Demiral, Gebze’deki birkaç fabrikayı aradığını ve orada da işçilerin sokağa çıkma yasağı boyunca çalışacağını öğrendiğini aktardı.

Demiral, ücretsiz izne çıkartma yasalarıyla da ölüm ile açlık arasında tercihe zorlanan işçilerin, çarkların dönmesi uğruna ölüm gönderildiğini vurguladı.