Thüringen’de Sol Partili Ramelow yeniden başbakan seçildi

Almanya’da siyasi krize yol açan Thüringen Eyaleti’ndeki belirsizlik nihayet son buldu. Eyalet meclisinde yapılan seçimlerin üçüncü turunda Sol Partili Bodo Ramelow en fazla oyu alarak ikinci kez başbakanlık koltuğuna oturdu.

Geçtiğimiz Şubat ayının başında Almanya’nın yakın siyasi tarihinde bir ilk yaşanmıştı. Aşırı milliyetçi parti Almanya İçin Alternatif (AfD)’nin desteğiyle ilk kez bir eyalette bir başbakanın seçilmesi ardı ardına başbakan Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği CDU’da krize yol açmış, partinin başındaki isim Annegret Kramp-Karrenbauer istifa etmek zorunda kalmıştı.

Sol Parti’nin Yeşiller Partisi ve Sosyal Demokratlar Partisi (SPD)’li birlikte meclisteki çoğunluğu elde edememesi üzerine AfD ve CDU’nun oylarıyla seçilen Hür Demokratlar Partisi (FDP)’nin eyalet teşkilatı başkanı Thomas Kemmerich’in başbakanlığı 48 saat sürmüştü. Kemmerich’in Başbakan Merkel’in müdahalesiyle görevinden istifa etmesinin ardından bugün Thüringen Eyalet Meclisi’nde yeniden seçim yapıldı.

Sol Partili Bodo Ramelow’a karşı AfD’li Björn Höcke’nin yarıştığı seçimde ilk iki turda meclisteki çoğunluğun elde edilmemesi üzerine seçim üçüncü turda kaldı. Bu turda Höcke çekilirken, Ramelow 42 oyla seçildi, CDU ve FDP’liler ise çekimser kaldı. Yeşiller, Sol Parti, SPD ve CDU’nun yaptığı anlaşma gereği Ramelow 2021 yılının Nisan ayına kadar başbakanlık koltuğunda kalacak, ardından eyalet erken seçime gidecek.

THÜRİNGEN’DE 5 AYDIR DEVAM EDEN BELİRSİZLİK…

Sol Partili Bodo Ramelow 2014 yılından bu yana Almanya’nın 16 eyaleti içindeki tek Sol Partili başbakandı. Geçtiğimiz Ekim ayında Thüringen Eyaleti’nde yapılan seçimlerde yüzde 31’lik başarıyla partisini tekrar zafere taşıyan Ramelow koalisyon ortağı sosyal demokratlar oy kaybetmesi yüzünden hükümeti kuracak çoğunluğu elde edememişti.

Bunun üzerine 90 üyesi bulunan eyalet meclisinde 5 Şubat günü başbakanlık seçimleri yapımıştı. Hükümeti kurması için sadece 3 parlamenterin desteğine ihtiyaç olan Ramelow’a karşı Hür Demokratlar Partisi (FDP)’nin eyalet teşkilatı başkanı Thomas Kemmerich aday oldu. Üçüncü turu yapılan oylamada Seçimdeki “mat” durumunu ise ismi açıklanmayan bir milletvekilinin çekimser kalmasıyla değişti.

 

https://anfturkce.com/guncel/akp-li-ceteler-thueringen-basbakani-oeluemle-tehdit-etti-104655