Türkiye dışındaki seçim takvimi belli oldu

Türkiye dışında yaşayan seçmenlerin seçim takvimi belli oldu. Bugün başlayacak süreç, 19 Haziran’da son buluyor. Bu seçimde seçmenler, istediği konsoloslukta oy kullanabilecek.

Kuzey Kürdistan ve Türkiye’de 24 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanı seçimi ve 27. dönem milletvekili genel seçim tarihinin netleşmesinin ardından siyasi partiler çalışmalarına başladı. Partiler, aday belirleme süreçleriyle birlikte şehirlerde miting, gezi turları düzenleme startını verirken Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın farklı merkezlerinde yaşayan Türkiye vatandaşı seçmenler için Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) tarafından detaylı açıklama yapıldı. YSK’nin açıklamasına göre, Türkiye dışında oy kullanma işlemi, 7-19 Haziran tarihleri arasında yapılacak. Bu işlem toplam 12 gün sürecek. Gümrük kapılarında da oy kullanma işlemi de 7 Haziran’da başlayıp, 24 Haziran tarihine son bulacak.

SEÇMEN KAYIT İŞLEMİ 12 MAYIS TARİHİNE KADAR

Avrupa merkezli olmak üzere bütün Dünya'da seçim süreci bugün resmen başlıyor. Bu süreç ilk olarak, kayıtlı olmayan seçmenlerin kayıt olmalarıyla start alıyor. 2 ile 12 Mayıs tarihleri arasındaki süreç, yeni 18 yaşına girenler ve kayıtları olmayanlar, Türkiye dışındaki seçim merkezleri olan konsolosluklara gidilerek, seçmen kayıt işlemlerini yapmaları gerekiyor. Oy kullanabilecek olanlar pasaportuyla konsolosluklara giderek, kayıt işlemlerini bu süre zarfında yapmaları zorunludur. Aksi taktirde 24 Haziran’da oy kullanamazlar. Ancak geçtiğimiz seçimlerde oy kullanan seçmenler bile bu adres üzerinde kayıtlı olup olmadıklarını kontrol ederek, öğrenebilirler:

https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtdisi.jsp

Geçen seçimden bu yana adres değişikliği yapan seçmenler ise yakın olduğu konsolosluğa giderek, "Adres Beyan Formu" doldurarak, bildirmesi gerekiyor. Seçmen kayıt işlemlerine ilişkin detaylı bilgi bu adres üzerine ulaşılabilir:

http://www.ysk.gov.tr/tr/yurt-disi-secmen-kutugune-yazilacak-olan-secmenler/1517

OY KULLANIMI 7 İLE 19 HAZİRAN ARASINDA YAPILACAK  

Bu tarihler arasında yapılacak seçmen kayıt işlemlerin ardından Türkiye dışındaki seçmenler, oy verme işlemi 7 Haziran Perşembe günü başlayıp, 19 Haziran Cuma günü sona erecek. Seçmenlerin, oy kullanması için herhangi bir konsolosluğa, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olan nüfus cüzdanı veya pasaportu ile gidip oyunu kullanabilir.

FRANSA’DA YAŞAYAN BİRİ ALMANYA’DA OY KULLANABİLECEK

Türkiye dışındaki seçmenler için daha önce Anayasa değişikliği halk oylamasında yeni bir uygulama devreye girmişti. Buna göre seçmenler diledikleri temsilciliklerde oylarını kullanabildi. 24 Haziran'da gerçekleşecek seçimlerde de Türkiye dışındaki seçmenler için bu uygulama devam edecek. Seçmenler, farklı bir konsoloslukta kayıtlı olmalarına rağmen, oy verme gününde kendilerine en yakın buldukları veya istedikleri temsilcilikte oy kullanabilecek. Örneğin, seçmen kaydı Fransa’da bulunan bir kişi, Almanya’daki herhangi bir temsilcilikte belirlenen tarihler arasında oyunu kullanabilecek.

Türkiye dışındaki Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı seçmenler toplam 34 karayolu, havalimanı ve liman gümrük kapısında 7 Haziran'dan itibaren günün 24 saati oy kullanabilecek. 60 ülke ve 123 temsilcilikte sandık kurulacak, oy verme saatleri hafta sonları da dahil, 09.00-21.00 arasında yapılacak.

OY KULLANILACAK ÜLKELER VE TARİHLER

24 Haziran'da bazı ülkelerdeki oy kullanma tarih ve süreleri şöyle:

* Almanya, Avusturya, Fransa: 7-19 Haziran (13 gün)

* Danimarka: 9-19 Haziran (11 gün)

* Avustralya: 9-17 Haziran (9 gün)

* Norveç: 14-19 Haziran (6 gün)

* Belçika, Hollanda, İsviçre: 15-19 Haziran (5 gün)

* Birleşik Krallık: 16-19 Haziran (4 gün)

* KKTC, Kanada, Bulgaristan: 16-18 Haziran (3 gün)

* Çin, Rusya, Romanya, Suudi Arabistan, Yunanistan, Lübnan, İsrail, Ukrayna: 16-17 Haziran (2 gün)

* Azerbaycan, Irak, İran, İrlanda, İspanya, Mısır, Malta, Özbekistan, Sırbistan: 17 Haziran (1 gün)"

İKİNCİ TUR 30 HAZİRAN 4 TEMMUZ ARASINDA OY KULLANILACAK

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde Türkiye dışında, 30 Haziran-4 Temmuz arasında oy kullanılacak. Gümrük kapılarındaki oy verme işlemi ise 8 Temmuz'a kadar sürecek. Öte yandan Türkiye dışında yaşayan seçmenler oy kullanmasına ilişkin aşağıdaki adresten detaylı bilgilere ulaşabilir: http://www.ysk.gov.tr/doc/dosyalar/docs/24Haziran2018/2018CBMV-Temsilcilikler.pdf