Türkiye dışındaki seçmenlerin oy verme tarihi

Türkiye dışında yaşayan seçmenler 7 ile 19 Haziran tarihleri arasında sandık başına gidecek. Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı seçmenler sandık kurulan herhangi bir temsilcilik çevresinde oy kullanabilecek.

Türkiye dışında yaşayan seçmenler 2 ile 12 Mayıs tarihleri arasında seçmen kütüğü’ne kayıt yapabilecek. Kayıt işlemi için temsilciliklere doğrudan gitmek gerekiyor. 12 Mayıs’a kadar kaydını yapmayan seçmenler 24 Haziran seçimleri için oy kullanamayacak.

Diğer yandan Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 24 Haziran'da yurt dışında yaşayanların, toplam 34 karayolu, havalimanı ve liman gümrük kapısında 7 Haziran Perşembe'den itibaren günün 24 saati oy kullanabilmesine karar verdi. Oy verme 24 Haziran Pazar günü saat 17.00'de sona erecek.

60 ÜLKEDE SANDIK KURULACAK

Yurt dışı temsilciliklerde kurulacak sandık sayıları ve oy verme süreleri de belirlendi. Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Seçimi'nde Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı seçmenler için 60 ülke ve 123 temsilcilikte sandık kurulması kararlaştırıldı.

Yurt dışındaki temsilciliklerde oy verme saatleri hafta içi ve hafta sonu 09.00-21.00 olarak uygulanacak.

Yurt dışı seçmen listeleri online uygulanacak ve Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'ne kayıtlı seçmenler sandık kurulan herhangi bir temsilcilik çevresinde oy kullanabilecek.

Almanya'da 13, ABD'de 7, Fransa'da 6, Rusya, Çin ve Yunanistan'da dörder, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Bulgaristan, İsviçre, İran ve Kazakistan'da ise üçer temsilcilikte oy verilebilecek.

BAZI ÜLKELERDEKİ TARİH VE SÜRELER

Bazı ülkelerdeki oy kullanma tarih ve süreleri:

"- Almanya, Avusturya, Fransa: 7-19 Haziran (13 gün)

- Danimarka: 9-19 Haziran (11 gün)

- Avustralya: 9-17 Haziran (9 gün)

- Norveç: 14-19 Haziran (6 gün)

- Belçika, Hollanda, İsviçre: 15-19 Haziran (5 gün)

- Birleşik Krallık: 16-19 Haziran (4 gün)

- KKTC, Kanada, Bulgaristan: 16-18 Haziran (3 gün)

- Çin, Rusya, Romanya, Suudi Arabistan, Yunanistan, Lübnan, İsrail, Ukrayna: 16-17 Haziran (2 gün)

- Azerbaycan, Irak, İran, İrlanda, İspanya, Mısır, Malta, Özbekistan, Sırbistan: 17 Haziran (1 gün)."

BELGELER E-DEVLET'TEN ALINABİLİR

Siyasi partiler tarafından YSK'ye milletvekili aday listeleri verilirken, nüfus kayıt örneği, öğrenim/mezun belgesi, adli sicil ve arşiv kaydı belgesi ile askerlikle ilişiği olmadığına dair belgelerin e-Devlet'ten (www.turkiye.gov.tr) alınmış barkodlu olanları da kabul edilecek.