Tutsaklar karantina diye hücrelere konuluyor

HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, cezaevlerinde koronavirüs vakası görülen tutsakların karantina adı altında tek kişilik hücrelere konulduğunu belirterek, duyarlılık çağrısında bulundu.

Çin'in Vuhan kentinde başlayan ve şu ana kadar neredeyse 200 bine yakın kişinin ölümüne neden olan koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı tüm dünyada önlemler artarak devam ediyor. Türkiye’de ise özellikle cezaevlerine yönelik hükümetin gösterdiği duyarsızlık dikkat çekiyor. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, üç tutsağın cezaevinde yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.

Van cezaevlerinde ise neler olup bittiğine ilişkin tam bir gizlilik söz konusu. Van Cumhuriyet Baş Savcılığı ve cezaevi yönetimlerinin adeta dışarıya kapattığı cezaevlerinden haber almak oldukça güç. Siyasi tutsaklar sadece telefonla görüşebildikleri ailelerine neler yaşandığına dair bilgiler veriyor. HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, cezaevlerinde yaşanan son duruma ilişkin ANF’ye konuştu.

HENÜZ GEÇ KALMIŞ DEĞİLİZ

Cezaevlerinde virüs şüphesi bulunan ya da testleri pozitif çıkan siyasi tutsakların karantina altına alındığını söyleyen Sarısaç, hastaneye kaldıranların ailelerinden aldıkları bilgilere göre birçok kişinin karantinada olduğunu ama bu durumun kamuoyundan gizlendiğini vurguladı. Cezaevlerine yönelik tehlikelerin çok büyük olduğunu kaydeden Sarısaç, "Dışarıda bireysel olarak kendimizi dahi koruyamıyoruz. Cezaevinde insanlar birlikte yaşamak zorunda ve kendilerini koruyacak durumda değiller. Hala çok geç değil. Tutuklu ve hasta olanlar mevcut yasalarla bile hukuksuzca tutuluyor oysaki serbest bırakılmaları mümkün" diye konuştu.

Partimizin hukuk komisyonu konuyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Genel merkezimizde görüşmeler yapıyorlar ama şu ana kadar olumlu bir gelişme yaşanmadı. Toplumsal bir duyarlılığa ihtiyacımız var. Toplumun destek vermesi ve duyarlı olması lazım. Cezaevlerinde 200 bin insanımız ölüme terk edildi. Yandaş çeteleri, katilleri serbest bırakarak koronavirüsten korudular. Partimizin çabaları ve toplumsal desteğin artması durumunda hep birlikte başarabiliriz. Hükümet ‘önlemleri aldık’ diyor ama cezaevlerinde önlem alınmış değil. Bunun bilinçli bir politika olduğunu düşünüyoruz. İnsanlığın vicdanını rahatsız edecek bir durum söz konusu" ifadelerini kullandı.

MASKELER TUTSAKLARA PARA İLE SATILIYOR

Cezaevlerinde revire çıkarılan tutsaklara bir kaç soruyla rastgele ilaçlar yazıldığına dikkat çeken Sarısaç, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Cezaevlerinde sağlık sistemi böyle işler. Şu anda koronavirüs nedeniyle cezaevlerinde karantina yöntemi uygulanıyor. Tutsakları karantina diye tek kişilik hücrelere alıyorlar. Bu süreçte herkes duyarlı olmalı.

Hükümet bütün toplumu kaderine terk etmiş durumda ve çok önemsemiyor. Maskeler, dezenfektan dağıtımı parayla sağlanıyor. 3 kişiye bir dezenfektan jeli veriliyor. Temizlik ürünleri çok sınırlı veriliyor. Açıkçası kardeş aile kampanyasına destek ve cezaevleri ile dayanışma içinde olmalıyız. Tutsakların sağlığını önceleyen bir durum bir tutum geliştirmeliyiz.”