Tutsakların hastanelere sevki sürüyor

Tecride karşı zafer kazanan tutsaklar, hastanelere kaldırılıyor. Bazı yerlerde tutsakların sevkinin yapılmadığı öğrenildi. Tekirdağ'daki tutsaklara ise bir sağlık görevlisinin ırkçılık yaptığı ortaya çıktı.

İSTANBUL

Bakırköy L Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde açlık grevi ve ölüm oruçlarını sonlandıran tutsaklar, günlerdir hastaneye sevk edilmedi. Görüşmeler sonucunda sabah saatlerinde ölüm orucunda olan Nesrin Akgül, Şükran Aydın ve Zozan Çiçek ile açlık grevinde olan Şehadet Tekin’in hastaneye sevk edildiği ifade edildi.

Diğer tutsakların ise hastaneye sevk edilip edilmeyecekleri konusunda bir bilgi verilmedi.

TEKİRDAĞ

Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerini sonlandıran tutsakların, gittikleri hastanede sağlık personeli tarafından kan alınması sonucunda kollarında morluklar oluştuğu ve sağlık personelinin tutsaklara ırkçı söylemlerde bulunarak hakaret ettiği belirtildi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği'nden (ÖHD) avukatlar, tutsaklarla yaptıkları görüşmeye dair şu bilgileri verdi: “Mahpuslar bize, Tekirdağ Devlet Hastanesi'ndeki kan tahlilini alan görevli Emre Özgül’ün kendilerine hakaret ettiğini söyledi. Aynı kişi mahpuslar için ‘bu teröristleri niye getiriyorlar, niye kanlarını aldırıyorlar. Bunları odadan çıkarın’ dediğini belirttiler. Görevli kan tahlili alırken kollarını çok zorlamış ve dediklerine göre eğer kimi mahpuslar müdahale etmemiş olsaydı daha fazla zarar görebilirmiş.”

Kandıra 2 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi'nde açlık grevinde olan Ali Çabuk, Turan Günana, Muhsin Köylüoğlu, Saadettin Yaşar, Mahmut Ulusan, Mesut Ateş’in hastaneye sevklerinin yapıldığı ve sadece kan testi, nabız, şeker ölçümlerinin yapıldığı belirtildi. Aynı cezaevinde 1 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan hiçbir tutsakların hastaneye götürülmediği de öğrenildi.

KANDIRA

Kandıra 1 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan, Güven Süvarioğulları, Rıdvan Güven, Umut Çamlıbel, Ergün Karaman, Diyadin Akman, Muhammed İnal, Yaşar Cinbaş, Necla Atak, Sebahat Tuncel, Selma Irmak, Laleş Çeliker, Seher Orço, Hacire Tanırgan, Leyla Kazak, Rezan Gözen'in hastaneye kaldırıldığı öğrenildi. Hastaneye götürülen bu tutsakların da sadece kan testi, nabız, şeker ölçümü yapılıp geri gönderildikleri, sadece İbrahim Kaya'nın hastaneye yatırıldığı aktarıldı.

BURSA

Bursa H Tipi Kapalı Cezaevi’nden Muradiye Devlet Hastanesi'ne sevk edilenlere diyetisyen tarafından reçete yazıldığı belirtildi. Salih Koyun, Mithat Tunç, Metin Çakır, Nurullah Yılmaz, Serhat Sezgin, Mehmet Şirin Baycu, Mehmet Kılınç, Ercan Gökçe, Sinan Aşkar, Mehmet Yalçınkaya ve Süleyman Saydam’ın hastanenin ardından dün tekrar cezaevine götürüldükleri öğrenildi. Tutsakların sağlık durumu iyi.

ADANA - OSMANİYE

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Hapishaneler Komisyonu, Adana Kürkçüler F Tipi, Ceyhan M Tipi ve Osmaniye 2 Nolu T Tipi kapalı cezaevlerinde açlık grevi eylemini sonlandıran tutsakların hastaneye sevklerinin yapıldığını belirtti.

Ceyhan M Tipi Kapalı Cezaevinde açlık grevini sonlandıran 8 tutsağın, cezaevi doktorunca sağlık kontrollerinin yapıldığını belirten komisyon, doktorun "hastaneye sevk gerek yok" diyerek tutsakların sevk edilmediğini ancak girişimler neticesinde sevklerin yapıldığını kaydetti.

Komisyon, şu bilgileri verdi:

"Osmaniye 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde 26 Mayıs günü mahpuslarla görüşüldü. Ancak hastaneye sevkleri yapılmamıştı. Özellikle mahpuslardan Mikail Pelit ve Mehmet Kızacı’nın kan kustuğu ve durumunun ağır olduğu bildirildi. Osmaniye cezaevi savcısı, cezaevi doktoru ve idare ile yaptığımız görüşmeler neticesinde bugün hastane sevkleri yapılacaktır. Ayrıca; mahpus Abdülkadir Baybars 1 yılı aşkın bir süredir tek kişilik hücrede kalıyor ve 140 gündür açlık grevindeydi. Dün cezaevi doktoru mahpusların kan tahlillerini alarak bugün sevklerini yapacak. Ayrıca Osmaniye Cezaevinde 26 Mayıs'ta gün boyu doktor, mahpusları muayene etmemişti. Cezaevi idaresince mahpuslara özel menü verilmişti. Adana Kürkçüler F Tipi Cezaevi savcısı ile yaptığımız görüşme neticesinde ve Adana Tabipler Odasının dahil olmasıyla 27 Mayıs’ta hastane sevkleri yapıldı."

ANTALYA

İHD Antalya Şubesi Hapishaneler Komisyonu, Antalya ve Alanya L Tipi kapalı cezaevlerindeki tutsakların, gruplar halinde hastaneye götürülerek tedavilerinin yapıldığını kaydetti. Komisyon, "Şu anda Antalya'da uzun süredir açlık grevinde olan kadın mahpuslar Gurbet Öztürk ve Hacire Çay'ın durumları çok kötü. Bağırsak kanaması, ağız yarası ve vücut iltihaplanmaları var. Hastanede tedavileri devam ediyor. Alanya Cezaevinde de mahpuslar peyder pey hastaneye götürülüyor. Cezaevi idaresi ile görüşmelerimiz devam ediyor” açıklamasında bulundu.