Uca, Êzidîlere yönelik soykırımcı saldırılara dikkat çekti

HDP Milletvekili Feleknas Uca, Êzî Bayramı'nı kutladı, Êzidîlere dönük soykırımcı saldırılara dikkat çekti.

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Êzî Bayramı arifesi dolayısıyla bugün Meclis'te basın toplantısı düzenledi.
"Tarih boyunca sürgünlere ve katliamlara maruz kalmış kadim Êzidî halkının Êzî Bayramı'nı kutluyor ve oruçlarının kabul olmasını diliyorum" diyen Uca, Êzidîlerin her Aralık’ta 3 hafta boyunca 9 gün oruç tutup ardından Êzî Bayramı’nı kutladıklarını belirtti.

'KAÇIRILAN KADIN VE ÇOCUKLARIN AKIBETİ BİLİNMİYOR'

Êzidîleri Kürt dili, kültürü, kimliği ve Êzidîlik inancı sebebiyle farklı devletler tarafından 73 defa kıyımdan geçirildiğine dikkat çeken Uca, "3 Ağustos 2014’te binlerce Êzidî Şengal’de IŞİD’in soykırımına maruz kaldı. IŞİD'in alıkoyduğu 3 bin Êzidî kadın ve çocuğun akıbetleri halen belli değil" dedi.

'DELİLLERE RAĞMEN TÜRKİYE BERAAT ETTİRDİ'

IŞİD’in kaçırdığı Êzidî kadınların 2016’da Antep'te kurulan büro aracılığıyla dijital köle pazarlarında satıldığının ortaya çıktığını söyleyen Uca, "(...)Bulunan   delillere  rağmen, birçok dosyadan yargılanan sanıklar jet hızıyla beraat etti" diye belirtti.

'KIYIMLARA RAĞMEN YENİ YAŞAMI İNŞA ETTİLER'

"Kıyımlara rağmen, Êzidîler, Şengal’de yeni bir yaşam inşa etmeyi başardı" vurgusunda bulunan Uca, şunları da kaydetti:
"Kürt illerine yerleştirilen IŞİD'in barbar çeteleri  insanlık suçları işlemeye devam etmektedir. Şu an işgal altındaki Rojava’daki Kürtler, Êzidîler ve diğer tüm halklar yok olma tehdidi altında yaşam mücadelesi vermektedir."
Uca, Kuzey Kürdistan'da da Êzidîlerin mülklerinin gasp edildiğini ve topraklarını almak isteyen Êzidîlerin de saldırıya uğradığını hatırlattı.