Van’da direniş: Hırsızlar bir kez daha aynı görevde

Van’da kayyum protestosunun sekizinci gününde polis engeline rağmen aypılan açıklamada, sonuç alınana kadar direniş mesajı verildi.

Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Sanat Parkı'nın yanında açıklama yapmak isteyen HDP'li milletvekilleri, belediye eşbaşkanları ve çok sayıda kişi polis engeliyle karşılaştı.

Baskı ve engellere rağmen HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede açıklama yapmaya başladı. Dede, konuşmaya başladığı esnada bu kez gazetecilerin görüntü almasına izin verilmedi. Sonra da milletvekilleri hariç herkese GBT sorgulaması dayatıldı.

Gazetecilerin uzaklaştırılması üzerine partililer, HDP İpekyolu İlçe Örgütü binasına geçerek açıklama yaptı.

HDP Muş Milletvekili Mensur Işık, kayyum darbesine karşı yapmak istedikleri açıklamanın Vali tarafından engellendiğini söyledi.

Işık, "Neden sesimizin halka ulaşmasını engelliyorlar?” diye sordu ve kayyumların yolsuzlukları ve yaptığı talanları hatırlattı.

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun söylemlerine de atıfta bulunan Işık, "Birkaç yıl sonra bir kayyum belki çıkar derki; 'ben kayyum döneminde yapılanları hangi bakana, hangi valiye neler neler yaptığımızı, hangi şekilde yolsuzluk yaptığımızı söylersem o dönemki siyasiler toplum içine çıkamaz” diye konuştu.

“Kayyuma karşı çıkmak insan olmanın gereğidir” diyen Işık, “Biz insan olmanın gereği olan eylemlerimizi, direnişlerimizi sonuç alıncaya kadar devam ettireceğiz" ifadelerini kullandı.

Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Mustafa Avcı ise eşbaşkanlık sisteminin bir düşünce ve bir programsal ifade olduğunu söyleyerek bunun mücadelesini yürüteceklerini belirtti.

Avcı, "Biz halka ait olan öz kaynakları yeniden halka kullanmaktan başka hiçbir şeyi programlamadık. 1 Katrilyon 108 trilyon muhasebeleştirilmiş borç var. Bu borçla devraldık. Halkın büyük oranda bir hizmet talebi beklentisi var. Bu borca rağmen bu hizmet talebini karşılamakla uğraşırken tamda bu ay ciddi bir hizmet üretim sunma programına kavuşmuşken el konuldu. Bu aynı zamanda halkın taleplerini karşılamaya engelden başka bir şey değildir. Bu borç neyin borcudur? Hangi hizmet sunuldu da bu borç oluştu?" şeklinde konuştu.

Kayyumların icraatları araştırdıklarını sözlerine ekleyen Avcı, "Kim yaptığının peşine düştük. Kimisini yargıya, savcıya teslim ettik. Kimisinin de dosyalarını hazırlık aşamasındaydı teslim edecektir. Şu darbeyle ona da el konuldu. Açıklıkla söylüyorum şuanda aynı hırsızlar bir kez daha göreve getirildi" şeklinde konuştu.

Hizmet üretim sürecindeki hiçbir emekçi ile uğraşmadıklarını altını çizen Avcı şöyle noktaladı:

"Bakın bulamazsınız sadece işe gelip gitmeyen ayda bir maşını alan 3 kişi dışında kimsenin ekmeği ile oynamış değiliz. Hırsızları görevden alıp yerini değiştirdik. Haklıyız, bu haklılığımızı mecburen anlatacağız. Başaracağımıza inanıyoruz. Kayyum bu zihniyeti ile uzun süre belediye yönetimini yürütemeyeceğine güçlü bir inancımız vardır. Çok kısa sürede alınmış bu haksız, hukuksuz, altyapısız ve hatta ölçerek söylüyorum ahlaksız karardan bir an önce siyaseten vazgeçsinler, biz görevimizin başına geçelim ve halkımızın hizmetinde çalışmalarımızı sürdürelim.”