Van’da kapatma davasına tepki

Van’da faaliyet yürüten STK’ler, hükümetin talimatıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açması tepki gösterdi.

Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, Van Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç ve Van Göç Araştırmaları Merkezi Eşbaşkanı Hanife Güzel, HDP’ye açılan kapatılma davasını ANF’ye değerlendirdi.

Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, demokrasinin olmazsa olmazının siyasi partiler olduğunu hatırlatarak, “6 milyon oy almış bir partiyi kapatmaya çalışmak, hiçbir ahlaka, vicdana sığmaz. Siyasi bir partinin görüşleri aykırı da olsa demokrasinin gereğidir. Bunun adı faşizmdir, bunu doğru bulmuyoruz. Bu uygulamanın yapılması bütün Kürtlerin iradesine saldırıdır, Kürt’ü inkardır” dedi.

Van Serhat Göç Araştırmaları Merkezi Eşbaşkanı Hanife Güzel de HDP’nin 6 milyon oy aldığını ve 20 milyona yakın insanı kapsadığını anımsatarak, “Kapatma davasını kabul etmemiz mümkün değil. AKP, MHP, CHP’li hiçbir seçmen de kabul etmemelidir. Demokrasi ve barış açısından endişeliyiz ve hükümeti bu tutumdan vazgeçmeye çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

TTB Van Hakkari Tabip Odası Başkanı Doktor Hüseyin Yaviç ise şunları söyledi: “HDP’nin kapatılmasına karşı diğer kurumlarla birlikte ortak çalışmamız olacak. Geçmiş dönemlerde parti kapatılma denendi. Bununla sonuç alınmadığı ortada. Halkın iradesi var, milyonlarca insanın oyunu alan bir siyasi parti var.”