Van’da koronavirüs tedbirsizliği

Tüm dünyada binlerce kişinin ölümüne neden olan koronavirüs salgınına karşı Türk devletinin yeterli önlem almaması tepkilere neden oldu. Koronavirüs tehlikesinin yaşandığı Van’a gelen mültecilere, yeterli düzeyde sağlık taraması yapılmıyor. 

İran üzerinden Van kentine her gün onlarca mülteci geliyor. Koronavirüs nedeniyle İran’da onlarca kişinin yaşamını yitirmesinden sonra Türk devleti, İran ve Irak sınırını kapattı. Sınırlar kapalı olmasına rağmen mülteciler Van'a gelmeye devam ediyor. Van’a gelen mülteciler, Koronavirüs nedeniyle kontrol altına alınıyor. Bu amaçla Van ve Ağrı’da sahra hastaneleri kuruldu. Ama kurulan sahra hastanelerinde ve Van’da yeterli tedbirlerin alınmadığı ortaya çıktı. 

Van’ın Gürpınar ilçesinde bulunan onlarca mültecinin tutulduğu alanda Koronavirüs taraması için getirilen sağlık ekibi, sağlık koşullarının elverişli olmaması nedeniyle sağlık taraması yapmadan bölgeden ayrıldı. 

‘SAĞLIK KOŞULLARI YETERSİZ’

Mültecilerin bulunduğu alanda herhangi bir sağlık taraması yapmayan sağlık ekibinin hazırladığı tutanakta şunlar yer aldı: "Bahse konu kaçak ve düzensiz göçmenlerin yerinde muayenesi için yapılan incelemede, son süreçte İran ile sınır kenti olması sebebiyle ilimizde bulunan yeni tip Koronavirüs bulaşma riski ve aynı zamanda kaçak ve düzensiz göçmenlerin çoğunluğunun İran sınırında ülkemize giriş yaptığı da göz önünde bulundurularak gerekli muayene koşullarının olmadığı görülmüştür.

Muayene alanı olarak avlu diye adlandırılabilecek alanın gösterildiği, sağlık taraması ve nitelikli bir sağlık hizmeti verebilmesi için fiziki şartların bulunmadığı ve ekipmanın yetersiz olduğu, herhangi bir poliklinik, sağlık kabini vb. bir alan mevcut olmadığı, aynı zamanda yukarıda belirtilen yeni tip Koronavirüs olası vaka tespitlerine karşı gerekli izolasyon şartlarının bulunmadığı, aynı sebeple sağlık çalışanlarının kullanması gereken korucu ekipmanların yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Bu sebeplerle tarama yapılmaktan imtina edilerek adı geçen kurumdan ayrılmıştır."