Van'daki 'seçim koordinasyonu' hızlı başladı

Van'daki Seçim Koordinasyon Merkezi'nde AKP’li yöneticiler, kayyumlar, korucu ve askerler yer alıyor. Koordinasyon iki ilçedeki sandıkları koruculara emanet kararıyla işe başladı.

AKP, 24 Haziran’da yapılacak olan genel seçimlere yine bilindik yöntemlerle hazırlanıyor. Şimdiden hangi sandıkların nerede toplanacağına karar verilirken, bir çok ailenin nüfus kütüğü haberleri bile olmadan başka illere nakledildi. HDP Van Milletvekili Lezgin Botan ve hukukçu Bayram Kaval, seçimlerde yapılacak usulsüzlüklere karşı uyardı.

Van ve ilçelerinde seçim çalışmaları AKP İl Başkanlığı gibi çalışan Van Valiliği ve kamu kurumları tarafından organize edilecek. Van Emniyet Müdürlüğü, 24 Haziran'da yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel seçimlerinin il ve ilçe genelinde kamu güvenliği gerekçesiyle Seçim Koordinasyon Merkezi oluşturdu. Van Valiliği seçimleri bu merkezden koordine edecek. Seçim koordinasyonunda AKP’li yöneticiler, kayyumlar, korucular ve askerler de yer alıyor. Koordinasyon; çalışmalarına Çatak ve Gürpınar’da ki seçim sandıklarını Korucu merkezlerine taşıma kararıyla işine başlarken, Van Valiliği de ‘eylem ve etkinlik yasağını’ seçime kadar uzattı.

HER TÜRLÜ HİLEYİ YAPABİLİRLER

Konuyla ilgili kaygılarını dile getiren HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, seçimlerde her türlü hilenin gelişebileceğini, ancak gerekli tedbirlerin alınması durumunda bunun kolayca bertaraf edilebileceğini söyledi. Seçmen kütüklerinin değiştirilmesine ilişkin her seçmenin şimdiden kendi durumunu sorgulamasını isteyen Botan, şunları söyledi: "Van’ın toplam oyu bellidir. AKP Van’da 100 bin oy, biz 375 bin oy alıyoruz. Bu oyların hepsinin taşınması tabi ki mümkün değil. Sandık güvenliğinden öte zaten OHAL koşullarında seçime gidilmesine ilişkin BM, AB, ABD de normal bir durum olmadığını söylediler. Şunu da biliyoruz; Kürt illerinde 1950’den beri normal demokratik seçim olmadı. OHAL, sıkıyönetim koşullarında tüm seçimler gerçekleşti.

SANDIKLARI TANKLARIN İÇİNE DE KOYSALAR

Devletin hep tercihen partileri oldu ve sandıklar işgal edildi, ancak bu sonuçları değiştirmeyecek. Sandıkları tankların içine koysalar da sonuç değişmeyecek. Kürt illerinde her zaman sandık başlarında uzun namlulu silahlar gölgesinde seçim yapıldı. Böyle bir psikoloji yaymaya çalışıyorlar. Şimdi bu hileleri yasal hale getirmek için uyum yasalarını çıkardılar.

SEÇİM BİR MÜCADELEDİR, SAHİP ÇIKACAĞIZ

Bir de algı operasyonlarıyla seçimlerin anlamsız kaldığını yaymaya çalışıyorlar. Biz böyle düşünmüyoruz ve sonuna kadar sandıklarımıza sahip çıkacağız. Aileler derhal başvuru yaparak il nüfus dairelerine giderek 10 dakikada seçmen kütüklerini kontrol etsinler. Sandıkların korucu köylere taşımaları da Kürtleri engelleyemeyecektir. Aramızda ki fark şu; onlar korkuyu, biz cesareti yayıyoruz."

SANDIKLAR KEYFİ OLARAK TAŞINABİLİYOR

Hukukçu Bayram Kaval ise Mart ayında yürürlüğe giren 'seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanun ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun', üzerinde sandık kurulu mührü bulunmamasına rağmen filigran, amblem ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarfların geçerli sayılmasını öngördüğünü hatırlattı. Dolayısıyla oy zarfı pusulasındaki mühür zorunluluğu kaldırılıyor. Seçim güvenliğinin sağlanması amacıyla Vali veya İl Seçim Kurulu Başkanı'nın talebi üzerine sandıkların taşınmasına, seçim veya sandık bölgelerinin birleştirilmesine karar verilmesine de olanak sağlandığını anımsatan Kaval, şunları söyledi: "Vali ya da İl Seçim Kurulu, güvenlik açısından hiçbir olumsuzluk olmamasına rağmen tamamen keyfi olarak sandıkların birleştirilmesi ya da taşınmasına karar verebilir. Sandıkların taşınması veya birleştirilmesi şeffaf bir biçimde kamuoyuna açık şekilde yapılmalı. Sandıkların birleştirilmesi veya taşınması hususunun kamuoyunun denetimi altında yapılması durumunda hem kamuoyunun güveni zedelenmeyecek hem de seçimlerde hile yapıldığı, usulsüz oy kullanıldığı iddialarını bertaraf edecektir."