Virüsün çocuklar üzerinden bulaşması ihtimali daha az olabilir

Fransa’da yapılan bir araştırmada, çocukların Covid-19 virüsünü bulaştırma riskinin yetişkinlere oranla çok daha düşük olduğu ortaya kondu.

Tüm dünyada sadece tespit edilebilen 2 milyon 460 bini aşkın kişiye bulaşan ve 169 binden fazla can alan Covid-19 salgınına ilişkin araştırmalar sürüyor. Hastalığa yol açan SARS-CoV-2 virüsünün hangi şartlarda bulaştığına ilişkin bilgiler artık herkesçe bilinirken, virüsün hangi gruplardan daha çok bulaşabileceği üzerine de araştırmalar yapılıyor.

Fransa’da yapılan bir araştırmada, virüsün bulaştığı çocukların başkalarına da bulaştırma ihtimalinin diğer bireylere oranla daha düşük olabileceği sonucuna varıldı. Araştırmada, Fransa’daki ilk Covid-19 vakalarının görüldüğü Haute-Savoie ilindeki Contamines-Montjoie’de virüsün bulaştığı 12 kişi arasında yer alan 9 yaşındaki bir çocuğun virüs izi takip edildi.

TOPLAM 172 KİŞİ İLE KONTAK HALİNDE İDİ

Söz konusu olayda, Singapur’dan gelen bir İngiliz turistin virüsü en az 12 kişiye bulaştırdığı ortaya çıkmıştı. Ancak bu durum anlaşılana kadar 9 yaşındaki Fransız çocuk okuluna ve kayak kulübüne gitmeye devam etmişti. Bu çocuğun virüsün bulaştığı anlaşılana kadar aralarında 112 öğrenci ve öğretmenin de olduğu toplam 172 kişi ile kontak halinde olduğu tespit edildi.

HİÇBİRİNE BULAŞMADI

Clinical Infectious Diseases dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, 9 yaşındaki çocukta Covid-19 semptomlarını hafif olarak görüldüğü belirlendi. Ancak çocuğun virüs ile dolaştığı süre içerisinde kontak halinde olduğu hiç kimsede Covid-19 tespit edilmedi. Zira toplamda 172 kişi, çocuğun virüs taşıdığı anlaşılır anlaşılmaz 14 günlük karantinaya alınmıştı.

Ayrıca söz konusu çocuğun iki kardeşinde de virüs izine rastlanmadığı belirtilen araştırmada, çocukların SARS-CoV-2 virüsünü bulaştırma risklerinin daha düşük olabileceği vurgulandı.

DİĞER VİRÜSLERİ EN ÇOK BULAŞTIRAN ÇOCUKLAR

Araştırmacılar, çocukların virüsü bulaştırma dinamiğinin daha farklı olabileceğine işaret ederken, normal şartlarda çocukların grip gibi birçok diğer virüsün bulaşmasında önde geldiklerini hatırlattı. 

Araştırmayı yöneten Fransız epidemiyolog Kostas Danis, çocuklarda yeni tip korona virüsünün semptomlarını daha az görülmesi ve virüsün çocuklarda daha hafif yüklü olmasının bu sonuçta etkili olabileceğini savundu.