12. Zilan Kadın Festivali’nde 3 panel düzenlendi

“Demokratik özerk alanlarda özgürlük mücadelesini yükseltelim” şiarıyla Dortmund Revierpark’ta devam eden 12. Zilan Kadın Festivali’nde üç ayrı platformda panel düzenlendi.

“Demokratik özerk alanlarda özgürlük mücadelesini yükseltelim” şiarıyla Dortmund Revierpark’ta devam eden 12. Zilan Kadın Festivali’nde üç ayrı platformda panel düzenlendi.

Jineloji bilimi paneline konuşmacı olarak kadın aktivisti Zilan Diyar ve Berlin Destan Kadın Derneği ve aynı zamanda Konfilikt/Friedens Forschung İnisiativie temsilcisi birer sunum yaptı.

Zilan Diyar konuşmasında; “Jineloji bilim olarak toplumda yerini bulmuşsa ancak inşa edebiliriz, pratik bir karşılığı olmalıdır. Jineloji bilimi esas olarak eleştireldir, sistemi kritize ediyor, feminizm esasına dayanıyor, din mitoloji ve bilimden faydalanıyor, kadın devrimi esas bilgi havuzudur. Ama temel dayanağı en fazla Kürt kadın mücadelesidir. Onun tecrübeleridir. Hem pratik hem teorik diyalektiğidir. Bunu merkezine yerleştiriyor, bununla gelişimini sağlıyor” dedi.

JİNEOLOJİ BİLİMİ NEDİR?

Berlin Destan Kadın Kurumu Temsilcisi ise Avrupa kadın mücadelesi ve feminizm üzerine yaptığı konuşmasında Kürt kadın mücadelesinin Ortadoğu gibi bir geçeklikten çıkarak her alanda bu kadar gelişim göstermesi ve jineoloji bilimi biçiminde bir düzey yakalamasının çok önemli olduğunu vurguladı.

AVRUPA’DAKİ GENÇ KADIN ÇALIŞMALARI VE ÖZGÜRLÜĞE YAKLAŞIMI

İkinci bir panelde ise Avrupa genç kadınların sorunlularının tartışıldı. Toplumsal cinsiyetçilik ve Avrupa’daki genç kadın çalışmalarının sorunları masaya yatırıldı. Ciwanên Azad ve JXK temsilcilerinin moderatörlüğünü yaptığı panelde Avrupa ve Ortadoğu kadın mücadeleleri karşılaştırıldı. Avrupa’daki özgürlüklerin anlamı üzerine ve “kadın olarak biz özgürlüğün neresindeyiz?” gündeminde tartışmalar yürütüldü. Şu an Kürdistan da Rojava’da YPJ, Kuzey Kurdistan’da YPS Jin olarak dünyada kadın direnişine öncülük eden Kürt kadının Avrupa’da daha güçlü temsili ve pratiklerinin gerçekleştirilmesi zorunluluğu üzerinde tartışmalar yürütüldü.

ÖZ SAVUNMA NEDEN ZORUNLU?

Son panelde ise Özgür Kadın Vakfı ve UTAAMARA Kadın Buluşma Merkezi’nin kurumsal çalışmaları, programları ve projeleri hakkında bilgi verildi. Vakıf temsilcisi Gönül Kaya Avrupa’da kadın öz savunma aygıtın işlevsel kırılması ve hayata geçirilmesi üzerine bir sunum yaptı.

...