Şili’de binlerce kadından protesto: Tecavüzcü sensin!

Şili’nin başkenti Santiago’da binlerce kadın ulusal stadyumda bir araya gelerek, “tecavüzcü sensin” adlı bir dans sergiledi.

Şilili feminist bir kolektif olan LasTesis tarafından bir kaç hafta önce kurulan “tecavüzcü sensin” koreografisi, kadınlara yönelik şiddete karşı bir marş haline geldi.

Sosyal ağlarda yapılan çağrılar ardından eylemciler, Çarşamba akşamı yerel saatle 19.30’a doğru bir çok kez dans koreografisi yaptı. Gözlerini bir bezle kapatan ve boyunlarına bir fular takan kadınlar, bir kez daha “baskıcı devleti” protesto etti ve şu sloganı attı: “Hata bende de değil, nerede olduğumu ya da nasıl giyindiğimde değil... tecavüzcüler sizlersiniz!”

Yerel medyanın tahminlerine göre 4 bin ila 6 bin dolayında kadın bir araya geldi.

Şarkı ve koreografisi, Şili’de bir tecavüz soruşturmasından sonra ortaya çıktı ve geniş bir feminist gösteriye dönüştü. 20 Ekim’de ilk kez Valparaiso’da gerçekleşen koreografi, daha sonra küresel bir fenomene dönüştü. Paris, Barselona ve Meksiko başta olmak üzere bir çok kente yayıldı.

Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu’nun (CEPALC) verilerine göre cinsiyetçi şiddet 2018 yılında 25 ülkede en az 3 bin 529 kadının yaşamına mal oldu.

Şili’de altı haftayı aşkın bir süredir ağır bir sosyal kriz yaşanıyor. Eylemciler daha fazla sosyal eşitlik isterken, şimdiye kadar en az 23 kişi hayatını kaybetti, 5 bine yakın kişi yaralandı. Hükümet, sosyal krizin etkilerini yatıştırmak için 1,3 milyon aileye istisnai bir prim vermeye karar verdi.