Alman kadın heyeti, Şehba ve Şêrewa'da gözlem yaptı

Uluslararası kadın heyeti, Efrîn halkının durumunu incelemek için Şehba ve Şêrewa'da incelemelerde bulundu ve taleplerini açıkladı.

Türk devleti ve ona bağlı El Nusra, DAİŞ ile ÖSO çetelerinin Efrîn'e işgal saldırısından sonra, yüz binlerce Efrînli Şehba ve Şêrewa alanına göç etmek zorunda kaldı. Bu alanlara yerleşen Efrînliler, zor şartlar altında yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

Almanya'dan farklı kurumlara bağlı dört doktor, Şehba ve Şêrawa'da incelemelerde bulundu. Dr. Swantje Illig, Hıristiyan derneğine bağlı ve aynı zamanda görme engelli kurum üyesi Daniela Nischik, Silvia Hauffe, Almanya Sol Partisi meclisine bağlı ve Dünya Sağlık Kuruluşu ve Sağlık Komitesi Sözcüsü Sylvia Gabelman, Efrîn'den gelen mültecilerin durumunu araştırmak ve gözlemlemek için Şehba ve Şêrewa alanına geldiler.

'SİLAH YARDIMI KESİLSİN'

Üç günlük gözlemden sonra heyet, Kongra Star ile birlikte Şehba'daki Berxwedan kampında ortak bir basın açıklaması yaptı.

Açıklama Dr. Swantje Illig tarafından okundu. Özellikle Efrînli mültecilerin yaşadığı sıkıntılar ve trajedilere dikkat çekilen açıklamada, Almanya dahil, Türk devletine silah yardımı yapan tüm NATO devletlerine, acilen bu yardımları durdurma çağrısı yapıldı.

'ŞİDDET VE KAYIP OLAYLARI YAŞANIYOR'

Açıklamada şunlar da kaydedildi:

"Bizler feminist kadınlarız. Hepimiz sağlık alanında çalışıyoruz. Şehba alanını ziyarete geldik. Şehba'da 3 mülteci kampını dolaştık. Çok sayıda sağlık emekçisiyle konuştuk. Özellikle Heyva Sor Kurd ile konuştuk. Onların lojistik sorumlusu ile konuştuk.

Efrîn mültecilerinin durumunu araştırmak için geldik ve çok sayıda trajik hikâyeler duyduk. Şiddet ve kayıp olaylarının yaşandığını öğrendik. Türk devleti ve ona bağlı çetelerin, insan haklarını ve hukukunu bu şekilde ayaklar altına almasını kınıyoruz. Özellikle bugün Alman faşizminden tüm dünyanın özgürleştiği gündür. Özellikle bugün NATO devletlerini Almanya gibi Türk devletine yaptıkları yardımlardan dolayı kınıyoruz. Efrîn halkının güvenli bir şekilde Efrîn'e dönme isteklerini destekliyoruz."

'SAĞLIK YARDIMI GELMELİ'

Sağlık uzmanları olarak, acil bir şekilde sağlık yardımlarının gelmesi gerektiğini vurgulayan heyet, bunun özellikle Şehba'daki kadın ve çocuklar için büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.

Efrîn mültecilerinin uluslararası kamuoyunda mülteci olarak görülmesini ve onlara destek sunulmasını istiyoruz.

UNHCR gibi kurumların bu mültecilere destek vermesini istiyoruz. Acilen Türk devletine yapılan silah yardımlarının durdurulması gerekir."

KADINLARA ÇAĞRI

Açıklamanın sonunda, uluslararası gözlemci heyetlerin ve basının Efrîn'e gitmeleri istenirken, tüm kadınlara da Efrîn için ayağa kalkma çağrısı yapıldı.