Alman medyası Meşale Tolu'yu hatırladı!

30 Nisan günü İstanbul'da Türk polisi tarafından gözaltına alınan ve daha sonra tutuklanan Alman vatandaşı gazeteci Meşale Tolu'ya ilişkin haberler günler sonra yaygın Alman medyasında yer aldı.

İstanbul'da 1 Mayıs öncesi Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerine yönelik gerçekleşen operasyonda gözaltına alınan 16 kişi arasında Almanya doğumlu gazeteci ve çevirmen Meşale Tolu da vardı.

"Neues deutschland" gazetesinin dünkü sayısında Tolu'nun Alman vatandaşı bir gazeteci olduğunu yazmasının ardından konu ayrıntılı bir şekilde bugün yaygın Alman medyasında yer almaya başladı.

Alman devlet televizyonu ARD, Tolu'nun Türkiye'de gazeteci olarak çalıştığını ancak buna rağmen "Terör propagandası" yaptığı suçlamasıyla Türk mahkemeleri tarafından tutuklandığını bildirdi.

Almanya'nın en çok satan günlük gazetelerinden Bild ise Tolu'nun tutuklanma haberi için "Bir Alman gazeteci daha Türkiye'de tutuklandı" ve "Erdoğan Alman gazetecilerine hapse attırıyor" başlıklarını kullandı. Bild, Tolu'nun da 2 aydan fazladır bir süre İstanbul'da tutuklu olan Die Welt muhaberi Deniz Yücel gibi "terör propagandası" yapmakla suçlandığını yazdı.

Almanya'nın Baden-Württemberg eyaleti doğumlu olan Tolu ETHA haber ajansına gönüllü olarak çalışıyordu. 2014 yılında Türkiye'ye yerleşen Tolu uzun bir süre de Özgür Radyo'da çalışmıştı.