Amed: 1 Haziran yaşam ve mücadele tarzı oldu

1 Haziran Atılımı'nın yıl dönümünde değerlendirmede bulunan YJA-STAR Komutanlarından Amed, kadınların bu atılımdaki rollerine dikkat çekti.

1 Haziran Atılımı'nın yıl dönümünde değerlendirmede bulunan YJA-STAR Komutanlarından Amed, kadınların bu atılımdaki rollerine dikkat çekti. "Müzakere aşamasına geçilmemesi hamle koşullarını oluşturan ortamın sürdüğünün göstergesidir" diyen Amed, Kürt Halk Önderi Öcalan'ın kadınlar şahsında yaratmak istediği kişilik ve yaşam tarzına değindi. Amed, kadınları özgürlük saflarında yer almaya çağırdı.

Küresel sistemin Ortadoğu halkları ve Kürt Özgürlük Hareketi'ne yönelik geliştirdiği askeri, ideolojik, siyasi saldırılara karşı bir direnişi ifade eden 1 Haziran Hamlesi, Kürdistan Özgürlük Mücadelesi tarihinde ikinci 15 Ağustos Hamlesi anlamını taşıyor. Adına Üçüncü Dünya Savaşı denen saldırının Kürdistan’a dönük yönüne karşı gelişen bir direniş ve ABD’nin küresel sistem adına Ortadoğu’ya yönelttiği müdahaleye bir cevap, Ortadoğu halklarının demokratik birliğini ve kardeşliğini hedefleyen bir özgürlük ve demokrasi müdahalesi olma özelliğine sahip.

YJA-STAR Komutanlarından Nesrin Amed, 1 Haziran Atılımı'nı ve bu atılımda kadınların oynadığı rol ve misyonu değerlendirdi.

'ÖNDERLİĞİMİZİN ÖZGÜRLÜĞÜ ÖZGÜRLÜĞÜMÜZDÜR'

1 Haziran Özgürlük Atılımı'nın yıl dönümünde direniş ve özgürlük sembolleri olan Şehit Slav şahsında Şehit Sorxwin, Yıldız, Nucan ve özgürlük mücadelesinde tüm yaşamını yitirenleri saygı ve minnetle anarak, anılarının gereğini her zaman başarıyla yerine getireceklerine dair söz vererek konuşmasınabaşlayan YJA-STAR Komutanı Nesrin Amed, "1 Haziran Atılımı'nın mimarı ve yaratıcısı olan, bizleri özgürlük ruhuna, bilincine ve örgütlülüğüne kavuşturan Önder Apo’yu selamlıyor ve Önderliğimizin özgürlüğünün hepimizin özgürlüğü olduğunu belirtiyorum" dedi.

'HAMLE KOŞULLARINI OLUŞTURAN ORTAM SÜRÜYOR'

Atılımın yıl dönümünde mücadele sürecinin devam ettiğine dikkat çeken Amed, "Özgürlük hareketimizi tasfiye etmek için ideolojik, siyasi, askeri saldırılar sürdürülmekte, hem kapitalist modernist güçler hem de AKP hükümeti özgürlük mücadelemizi tasfiye politikalarında ısrar etmektedir. Halkımıza ve hareketimize karşı geliştirilen baskılar, çözüm adı altında gelişen oyalama süreci ve Önderliğimizin tüm çabalarına ragmen görüşmelerin müzakere aşamasına geçmemesi hamle koşullarını oluşturan ortamın sürdüğünün göstergesidir” diye konuştu.

Amed, şunları ifade etti: "Geçtiğimiz süreçler 1 Haziran’dan kopuk değildir. Çünkü zaman ve mekanın bizler için anlam ve önemi farklıdır. İçinde atılmış adımlar farklıdır. Nasıl ki 15 Ağustos Atılımı olan ilk mermi Kürdistan halkına, bütün ezilen, sömürülen halklara, özgürlük hareketine ve özgürlük arayışında olan kadın hareketine bir umut, inanç olduysa, 1 Haziran Atılımı da bir yaşam tarzı, mücadele tarzı oldu. Rolünü ve misyonunu yerinde oynadı. Biz bu atılımı sadece pratik bir hamle olarak ele almıyoruz."

'ÖNDERLİKLE İLİŞKİ HER YÖNDEN NEFES ALMAKTIR'

1 Haziran Atılımı'nın anlamının bütün yönleri ile ele almak gerektiği vurgusunu yapan Amed, "Biz şu gerçeği biliyoruz; PKK Hareketi kadın cevherini ifade ediyor. PKK gerçeği geçmişten bugüne kadın öncülüğünde en güçlü şekilde gelmiş, etkide bulunmuş, Önderlik etrafında ateşten bir çember olmuş ve sahiplenmiştir. Kadın her nefeste, her adımda kendisini Önderliğe yakın hissetmiştir, yakın olmak istemiştir. Bu nedenle de bu hamleye en çok sahip çıkan kadınlardı. Çünkü böylesi bir ihtiyaç da vardı. Kirli ve komplo zihniyetler bizleri Önderliksiz bırakmak istiyorlardı. Bizi Önderlikten uzak tutmaya çalışıyorlardı. Kadının nefes aldığı yaşam damarından koparmak istiyorlardı. Çünkü kadının Önderlikle ilişkileri sadece fiziki değildir. Bilimseldir, felsefiktir, ideolojiktir. Her yönden nefes almaktır" diye kaydetti.

'KADIN HER ZAMAN MÜCADELEYE SAHİP ÇIKTI'

Amed, 1 Haziran Atılımı'na sahip çıkan,  rol ve misyonu omuzlarına almak isteyen özelde kadın hareketi, kadın hareketi içinde kadın ordusu YJA-STAR’ın öncülüğünü üstlendiğini söyledi. "Bu öncülüğün gelişmesinde şehit düşen kadınların rolleri büyüktü" diyen Amed, kadının özellikle de Uluslararası Komplo'dan bu yana Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan etrafında çember olduğunu ve ifade ederek, şunları dile getirdi: "Kadın sürekli Önderliğe sahip çıkmak istedi. Nerede, nasıl bir saldırı olursa çok iyi cevap verdi. Bu hamlede de en çok rol almak isteyen ve büyük darbe yapıp egemen zihniyetlere cevap olan kadındı. Kadın ordulaşmasında fedakar yönden, özgürlük umudu yönünden, çaba yönünden kadın böylesi büyük süreçlere katıldı, büyük fedakarlıklar yaptı ve savaşa dahil oldu. Ve her zaman da böylesi büyük mücadelelere sahip çıktı."

'ÖNDERLİK KİLİTLENMEYEN BİR KİŞİLİK YARATMAYA ÇALIŞIYORDU'

Kadının ulaştığı düzeye dikkat çeken Amed, kadının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın savunmaları üzerine derin yoğunlaşmalar yaşadığını, bu savunmalarda daha fazla tarih, evren, yaşam, doğa gerçeği ve en önemlisi de kadın gerçeği konusunda önemli derin çözümlemelerin yapıldığını söyledi. Amed, “Önderlik, savunmalarında özgür kişilik, özgür yaşam ne şekilde olmalı, bunun perspektiflerini yaptı. Ve bu savunmalarda dikkat çekici yön ise kadının her yönüyle kendisini geliştirmesi ve öncü bir kişilik olarak ortaya çıkartması oldu. Bunun yanında bilim kadını, felsefe kadını, tarihçi çıkartmak istiyordu. Yani içinde her şeyi barındırıyordu. Duygudan düşünceye, anlayıştan taktiğe, başarıda kendisini kilitlemeyen bir kişilik yaratmaya çalışıyordu, Önderlik. Ve biz buradayız, dedik. Biz var oldukça, bizden tek kişi kalsa bile Önderliğimize sahip çıkacağız, dedik ve sahip de çıktık” şeklinde konuştu.

'GELİŞMELER RUHUNU 1 HAZİRAN’DAN ALIYOR'

Amed, devamla şunlara vurgu yaptı: "Önderliğin özgürlüğü, Kürdistan’ın özgürlüğü için kendimizi parça parça yapacağız. Kendimizi kalkan yapacağız, bomba olup onların beyninde patlayacağız. 1 Haziran’ın mesajı buydu. Günümüzde gelişi de elde başarılar da örgüt içinde toplanmamızdan halk içindeki gelişmelere kadar gelişen durumlar, sonucunu 1 Haziran Atılımı ruhundan alıyor. Uluslararası devletlere, Türk, İran devletine, komplo ve egemen zihniyetlere karşı bir cevaptı, 1 Haziran. Bir bütünen örgütsel yaşamımızı, ideolojik duruşumuzu, ordumuzu ortadan kaldırmak istiyorlardı. Bu durumlara karşı anlamlı bir cevaptı."

'KADINLAR ÖZGÜRLÜK SAFLARINDA YERİNİ ALMALI'

Özgürlük hareketi olarak ideolojik, siyasi, örgütsel ve askeri bakımdan yenilenmiş, her alanda örgütlü ve direnen bir hareket konumuna ulaştıklarını belirten Amed, son olarak şunları söyledi: "Kendimize, gerilla güçlerimize ve direniş geleneğinin sürdürücüsü olan halkımıza olan inancımla kadınların ve tüm halkımızın özgürlüğünün garantisi olan YJA-STAR güçleri olarak mücadeleyi yükseltme kararlılığını tekrardan belirtiyoruz. Özgür ve demokratik bir yaşamın yolunun keskin ve büyük bir mücadeleden geçtiğinin bilinciyle kadınları özgürlük saflarında yer almaya, Önderliğin özgürlüğü için çalışmaya ve mücadeleyi yükseltmeye çağırıyorum.”

 

...