Amed, Siirt ve Ağrı’da Ferinaz için KJA aktivistleri eylemdeydi

KJA aktivistleri birçok merkezde Doğu Kürdistan’ın Mahabad kentinde yaşamını yitiren Ferinaz Xosrowanî şahsında başlayan isyana sahip çıkma ve büyütme çağrısı yaptı.

KJA aktivistleri birçok merkezde Doğu Kürdistan’ın Mahabad kentinde yaşamını yitiren Ferinaz Xosrowanî şahsında başlayan isyana sahip çıkma ve büyütme çağrısı yaptı.

AMED

Mahabad kentinde, İran istihbarat mensubu tarafından tecavüz edilmek istenirken, otelin 4. katından atlayarak intihar eden 25 yaşındaki Farinaz Xosrawani' nin ölümü, Amed'de protesto edildi. Protesto gösterisinde konuşan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Doğu Kürdistan'daki isyanın doğru okunması gerektiğini söyledi. 

Mahabad kentinde bir otelde İran İstihbaratı elemanları tarafından tecavüz edilmek istendiği için otelin 4.katından atlayarak yaşamını yitiren 25 yaşındaki Farinaz Xosrawani'nin ölümü sonrası halkın ayaklanmasına, Amed'de düzenlenen eylemle destek verildi. DBP ve Koma Jinên Azad tarafından merkez Yenişehir İlçesi'nde düzenlenen eyleme Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı da katıldı. 'Mahabat Direniyor', 'İran devleti kadın düşmanı', 'Öz savunma meşrudur', 'Kadına yönelik şiddet ideolojiktir' yazılı pankart ve dövizler açan kadınlar sık sık Türkçe ve Kürtçe 'Kadına uzanan eller kırılsın' sloganları attı.

MAHABAD'IN YANINDAYIZ

Koma Jinên Azad adına yapılan açıklamayı Kürtçe Yüksel Aslan Acer, Türkçe açıklamayı ise Milletvekili adayı Sibel Yiğitalp okudu. 

Koma Jinên Azad tarafından yapılan açıklamada, Mahabad halkına destek verildiği belirtilerek şunlara yer verildi: "Artık tecavüzcü zihniyetlerin topraklarımızda yarattığı zulümleri görme zamanıdır. Mahabad'ta tecavüz girişimine maruz kaldığı için intihar eden Farinaz'ın şahsında tecavüz edilmek istenen Kürdistan topraklarıdır, dilidir, kültürüdür, Kürt halkının varlık mücadelesidir. Ortadoğu ve dünyanın birçok yerinde devam eden kadın zulmüne karşı süren mücadele, bugün Mahabad'ta halk ayaklanmasına dönüşmüştür. Mahabad'ta yaşanan bu olayı kınıyoruz. Bir an önce halka yönelik saldırılar sonlandırmalıdır" denildi. 

Açıklamada, Ferinaz Xosrawani şahsında tedavüz edilmek istenenin Kürdistan toprağı, dili, kültürü olduğu, tecavüzcü İran istihbarat birimi üyeleri ile otel sahibi Nadir Moludi'ni yargı önüne çıkarılması istendi.

İSYANI BÜYÜTECEĞİZ

Yapılan basın açıklamasında konuşan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak ise, Ferinaz'ın ve Kürt halkının İran'a bir isyanı olduğunu ifade ederek, "Kürt halkı Ferinaz'ın isyanına sahip çıkacağız ve isyanı büyüteceğiz" dedi.

İran rejiminin uygulamalarını lanetlediklerini kaydeden Kışanak, "Baskıların. İdamların ve kadınlara yönelik saldırıların, tecavüzlerin artık kabul edilmediğini gösteren bir isyandır. Buradan Amed'den Farinaz'ın bu duruşunu, bu isyanını selamlıyoruz. Erkek egemen zihniyetin en katı hali sömürgeciliktir. Adına İslam Cumhuriyeti deseler de, Kürt halkına ve Kürt kadınına bunu reva görüyorlar. 'Size hükmedeceğiz, sizi ele geçireceğiz, size her türlü baskı ve zulmü yaşatacağız siz de boyun eğin, yani köleliği kabul edin' diyorlar. Etmeyeceğiz, Kürt halkı ve Kürt kadınları köleliği kabul etmedi ve etmeyecek. Bu isyanın doğru okunması lazım. İran rejimi derhal bu tecavüzcü katilleri ve onlara destek olanları yargı karşısına çıkartmalıdır, hesabı sorulmalıdır" dedi. 

YAPILANLAR İLK DEĞİL

Açıklamaya katılanlar arasında bulunan İranlı Kürt kadın Rojin Behrami de İran'da Ferinaz'a yapılmak istenenlerin ilk olmadığını ve halkın da bunun için isyan ettiğini söyledi. Tüm Kürdistan'a isyana katılma çağrısında bulunan Behrami, Ferinaz'ın İran'da yapılanların duyulması için bu eylemi gerçekleştirdiğini ve kadınların bu eylemi sahiplenmesini istedi. 

SİİRT

KJA aktivitleri, Ferinaz Xosrowanî için Siirt'te de HDP seçim bürosu önünde basın açıklamasında bulundu.

Açıklamaya yüzlerce kişinin yanı sıra HDP Siirt milletvekili adayları, kurum temsilcileri ve belediye eşbaşkanları katıldı. "Kadın'ın onurlu mücadelesi, İran'ı da sarsacak. İran rejimi! Tecavüzcü kültürün son ver. İran'daki katliamı kınıyoruz" pankartı taşıyan kadınlar, "Besê, Beritan, Ferinaz isyanına bin selam", "Xosrowanî isyandır" dövizleri taşındı. 

KJA adına yaptığı okuduğu açıklama metninde, İHD Merkez Yürütme Konseyi Üyesi Vetha Aydın, Kürt halkına ve değerlerine dönük saldırıların devam ederken, DAİŞ adı altında sömürgeci devletlerin Kürt halkı kazanımlarına saldırıları henüz kesilmemişken, Doğu Kürdistan'ın Mahabad kentinden DAİŞ vahşetini aratmayacak türden yeni bir saldırı geliştirildiğini ifade etti.

Faşist İran devletinin uzunca bir süredir, toplumun özgür yaşam mücadelesi girişimlerinde idamı devreye soktuğunu dile getiren Aydın, "Bu karanlık ve kirli rejim, dün Mahabad kentinde, kadına ve Kürt halkının onuruna saldırı düzenlemiştir. Kürt kadını Ferinaz Xosrowanî şahsında kadın onuruna ve halkımıza yapılan bu saldırı Mahabad'da bir isyana dönüşmüş durumdadır. Sadece Mahabad'la sınırlı kalmayan bu tepki, Doğu Kürdistan'ın diğer kentlerine de yayılmaktadır" ifadelerini kullandı. 

Aydın, İran devletinin tecavüz yöntemleriyle hem kadın onurunun hem de Kürt halkının onurunun alçaltmaya çalışıldığını da söyledi.

"Teslim olmayan ve direnin duruşuyla tecavüzcülere ve kirli rejime yaşamını sonlandırarak cevap veren Ferinaz Xosrowanî'nin direnişini selamlıyoruz" diyen Aydın, yaşanan tecavüze karşı tüm halkları ve dünya kamuoyunu duyarlılığa çağırdı. Açıklama zılgıtlarla son buldu.

AĞRI 

Ferinaz Xosrowanî'nin ölümüne ilişkin kadınların tepkisini gösterdiği bir diğer merkez Ağrı Doğubayazıt oldu. İlçede bulunan Sema Yüce Kadın Danışma Merkezi üyeleri tarafından çok sayıda kadının katılımıyla Büyük Ağrı Mahallesi'nde yapılan açıklamada konuşan Özlem Arıcı, cinayete tepki gösterip, şu çağrıda bulundu: "Ahlaksız faşist ve idamcı İran rejimi devletinin bir kısım istihbarat ajanları, Doğu Kürdistan'ın Mahabad şehrinde otelde çalışan Kürt kadınına tecavüze yeltenmesi insanlık dışıdır. Kadın ölümlerini, tecavüzlerini, katliamlarını intihara zorlanmalarını bir kez daha tüm dünyanın gözü önünde kınarken kadın örgütlerini Xosrowani'yi sahiplenmeye çağırıyoruz."

...