Avrupa’daki kadınlar 25 Kasım’da alanlarda olacak

Avrupa’daki Kürt kadınları, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü vesilesiyle çok Avrupa’nın birçok merkezinde çok sayıda etkinlik düzenleyecek.

Avrupa’daki Kürt kadınları, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü vesilesiyle çok Avrupa’nın birçok merkezinde çok sayıda etkinlik düzenleyecek.

Yazılı bir açıklama yapan Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) 2015 yılı boyunca ataerkil sistemin güçlerinin rejimleri ve bu zihniyetin sahiplerinin kadına, doğaya, topluma karşı saldırı ve kırım politikalarını sürdürdüğünü belirtti.

“Ortadoğu'da DAİŞ adı altında erkek egemenlikli sistem en vahşi saldırılarını ve katliamlarını Kürt halkı ve kadınları başta olmak üzere Ortadoğulu kadınlara ve halklara karşı sürdürmüştür. DAİŞ, ataerkil sistem güçlerinin en çirkin uzlaşı yapısı olarak karşımıza çıkmıştır” diyen TJK-E, DAİŞ’in 21. yüzyılın kadın, demokrasi ve özgürlük düşmanı olarak Ortadoğu’daki adı olduğunu vurguladı.

Afganistan’da adının Taliban, Nijerya’da Boko Haram olduğunu da kaydeden TJK-E, “Bu çete gruplarının Ortadoğu'dan yükselen ve inşa edilmeye başlanan demokratik, ekolojik, kadın özgürlüğüne dayalı toplumsal devrime karşı topyekün savaş içinde olan Türk-Arap-Fars devletlerinden hiç de ayrı ele alınmamalıdır.

Bu ulus devletçi ve ataerkil sistem sahiplerine karşı Kürdistan Özgür Kadın Hareketi olarak ataerkil sistemin tüm bu şiddet ve kırım uygulamalarını sadece kınamanın yeterli olmadığı bilinci ile 25 Kasım'da Mirabel Kız kardeşlerin direnişlerine doğru sahip çıkmak için bizler kadın özgürlüğüne dayalı yeni toplum sistemini inşa etmeyi geliştiriyoruz. Rojava'dan Bakur'a, Başur'dan Şengal'den Rojhilat'a kadar Kürt, Arap, Ermeni, Asuri, Türkmen kadınlar olarak özyönetimlerimizi geliştiriyoruz. Kobanê'de, Cizre'de, Botan'da, Şengal'de, Amed'de demokratik kadın özerkliğini inşa ediyoruz. Bunun güvencesi için de kadın öz savunma gücünü her yerde geliştiriyoruz” dedi.

Bugün kadına ve halkaların demokrasi ve özgürlük hedeflerine dönük bir savaş yürütüldüğünü de belirten TJK-E şunlara dikkat çekti: “Kadın kırımına karşı örgütlenen, direnen kadınlara karşı acımasız bir şiddet dayatılmaktadır. Bu savaşa karşı kendimizi, varlığımızı korumak için dağlardayız, sokaklardayız, yollardayız, direnişteyiz. Ev ev kadını bilinçlendirmekteyiz, örgütlemekteyiz. Kadının öz savunmasını inşa ederek bizlere dayatılan kölelik zincirlerini parçalıyoruz.

Bu temelde; Kuzey Kürdistan'ın Varto şehrinde kadının öz savunmasını geliştirirken faşist Türk ordusunca katledilen ve çıplak bedeni teşhir edilmek istenen Ekin Van yoldaşımız bu direnişimizin ve özyönetim adımlarımızın sembolü olmuştur. 'Ekin Van'ın bedeni bedenimiz, direnişi direnişimizdir' diyen Kürt kadınları öz savunma gücünü daha da büyütme ve hesap sorma kararlılığındadır.

Kuzey ve Rojava Kürdistan'da yükselen demokratik özerk yönetimleri inşa eden ve öz savunmayla koruyan kadınların 25 Kasım'da yükselen çağrısı olan 'Özgürlüğümüzün garantisi öz savunmadır' diyor ve Kürt kadınları başta olmak üzere ezilen, sömürülen, ayrımcılığa ve cinsiyetçiliğe maruz kalan tüm kadınları, alanlara, sokaklara, faşizme ve ataerkil sisteme karşı mücadeleyi güçlendirmeye çağırıyoruz.”

25 Kasım’da kadına yönelik şiddetle mücadele günü nedeniyle bölgelerde yürüyüş, miting, panel, seminer vb. eylem ve etkinliklerini “Özgürlüğümüzün garantisi öz savunmadır” sloganıyla yapılacağını da belirten TJK-E, bu yılki eylemlerin Ekin Van’a (Kevser Eltürk) adandığını da kaydetti.

Avrupa’daki Kürt kadınlarının 25 Kasım vesilesiyle düzenleyeceği yürüyüşlerin yerleri ve tarihleri şöyle:

21 KASIM

Dortmund, Bonn, Köln, Wuppertal, Giessen, Mainz ve Paris

22 KASIM

Basel

24 KASIM

Nantes

25 KASIM

Hannover, Hamburg, Berlin, Dresden, Stuttgart, Ulm, Freiburg, Münih, Esslingen, Darmstadt, Duisburg, Hagen, Den Haag, Stockholm, Brüksel, Marsilya ve Rennes

26 KASIM

Rennes

28 KASIM

Strasbourg, Roterdam, Frankfurt, Mannheim, Essen ve Nürnberg

TJK-E 25 Kasım etkinlikleri kapsamında birçok merkezde paneller de düzenleyecek.

Planlama şöyle:

20 KASIM

Fransa / Duro,

22 KASIM

Paris Ville le Belle, Strasbourg, Almanya’nın Bonn, Troisdorf, Hagen, Meşede ve Atendor

22 KASIM

Paris Vİllebel’de, Dresden ve Mannheim’de seminer

Hagen’de Demokratik İslam ve kadın konulu panel

23 KASIM

Mulhouse

24 KASIM

Hamburg

25 KASIM

Danimarka, Frankfurt, Darmstad, Mainz ve Nürnberg

27- 28 Kasım’da Göteborg’da iki günlük çadır eylemi

27-28 Kasım tarihleri arasında Kassel’de kadına şiddete karşı eğitim ve panel

28 Kasım’da Finlandiya, Düsseldorf ve Paris merkezde panel

29 KASIM

Hamburg, Wupertal, Mönchengladbach ve Nanter

12 ARALIK

Creil

13 ARALIK

Normandie

20 ARALIK

Reims