"Barış gelene kadar Anneler Günü’nü kutlamayacağız"

İstanbul Barış Anneleri Meclisi, Anneler Günü dolayısıyla Galatasaray Meydanı'nda eylem yaptı. 

Barışı simgeleyen Beyaz tülbentler takan anneler, ülkede barış sağlanana  kadar Anneler Günü’nü kutlamayacaklarını ilan etti.   

Anneler Günü dolayısıyla Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen İstanbul Barış Anneleri Meclisi, annelere yapılacak en güzel hediyenin barış olduğunun mesajını verdiler. Polisin eylem için meydana yerleştirdiği bariyerlerinin içine girmeyi kabul etmeyen anneler ile polisler arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Cizre ablukası sırasında katledilen ve cenazesi bir hafta sokakta bekletilen Taybet ana, Cumartesi Annelerin simgesi Berfo ana, Silopi’de zırhlı polis aracının evlerine dalmasıyla hayatını kaybeden Muhammet ve Furkan Yıldırım kardeşlerinin fotoğraflarının  taşındığı eylemde, “ Annelere verilecek en güzel hediye barıştır” yazılı pankart açıldı.

“ÇOCUKLARIN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ BİR ÜLKEDE YAŞAMAK İSTEMİYORUZ”

Eylemde ilk sözü İstanbul Barış Meclisi üyesi Rewşan Döner aldı. Kürtçe bir konuşma yapan Döner, yaşanan acıların ve üzüntülerin Anneler Günü’nü kutlanmasına engel olduğunu ifade etti.

“Böylesi özel ve güzel bir günü kutlamanın imkanı ortadan kalmıştır” diyen Döner, Silopi’de Muhammed ve Furkan kardeşlerinin ölümünü hatırlatarak, “Biz anneler olarak Türkiye’de ve dünyada barışın hakim olmasını istiyoruz;  çocukların öldürüldüğü, bombaların atıldığı, cenazelerin yerlerde bekletildiği, ablukalara her gün bir yenisi eklendiği bir ülkede yaşamak istemiyoruz” dedi.

BARIŞ SAĞLANMADAN...

Barış Anneleri Meclisi adına açıklamayı Zeytin Soylu Özdemir okudu. Türkiye Barış Anneleri olarak barış sağlanana kadar Anneler Günü’nü kutlamayacaklarını ilan ederek sözlerine başlayan Özdemir, “Çocuklarımız savaşın gölgesinde yaşarken bizim için bu günün hiçbir anlamı yoktur; olamaz” dedi.

Barış Anneleri olarak yıllardır süren savaşın ortasında barış talep ettiklerini hatırlatan Özdemir, hiçbir annenin evlat acısı çekmesini istemediklerini vurguladı.  Bu barış mücadelesi verdikleri süre içerisinde onlarca annenin katledildiğine işaret eden Özdemir, şöyle devam etti: “70 yaşındaki Taybet İnan’ın cenazesi bir hafta sokakta bırakıldı, Selamet Yeşilmen evinin önünde kurşunlandı, yıllardır gözaltında kaybeden çocuklarının akıbetini arayan anneler evlatlarının kemiklerini bulamadan yaşamlarını yitirdi, yine Şırnak’ın Silopi  ilçesinde 7 yaşındaki Muhammet ile 5 yaşındaki Furkan Yıldırım evlerine giren panzer tarafından ezilerek öldürdü.”

Bu savaş sürecinde taciz, tecavüz ve fuhuşun da arttığına dikkat çeken Özdemir, Türkiyeli ve Kürdistanlı anneler olarak yaratılan güvensizlik ortamda nedeniyle her an tedirginlik ve korku içinde yaşadıklarını ifade etti.

“Biz anneler olarak çocuklarımız için savaşın olmadığı güvenli bir ortam istiyoruz” diyen Özdemir, bu savaştan siyasi iktidarının birinci derece sorumlu olduğunu vurguladı.

Özdemir, “Biz annelere verilebilecek en güzel hediye barıştır” dedi.  Açıklamanın ardından Barış Annelerine karanfiller verildi.