Bayburt M Tipi Cezaevinde önce taciz sonra sürgün

Bayburt M Tipi Cezaevinde tutsak edilen siyasi kadın tutsakları askerlerin sözlü tacizine karşı çıktıkları için sürgün edildi.

Sürgün edilen kadınların ailelerine haber verilmediği belirtilirken, cezaevi yönetiminin sürgünü ailelerden gizlemeye çalıştığı öğrenildi.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) cezaevlerinde yaşanan hukuk dışı uygulamalara bir yenisi daha eklendi.

Cezaevinde nöbet tutan askerlerin sürekli sözlü cinsel saldırılara maruz kalan kadın tutsaklar, buna karşı çıktıkları için önce telefon görüşü ve ortak alana çıkarılmama gibi cezalara maruz kaldı. Kadın tutsaklar daha sonra sürgün edildi.

Sekiz kadından dördü Ankara Sincan Cezaevine sürgün edilirken diğer dördü ise İzmir Şakran cezaevine sürgün edildi.

Ailelerin ifadesine göre sekiz kadın tutsak sürgün edilmeden önce cezaevinde nöbet tutan askerlerin cinsel içerikli sözlü tacizlerine maruz kaldılar. Tutsaklara, aynı zamanda bulundukları avluda çeşitli cisimlerin de atıldığı belirtildi. Askerlerin cinsiyetçi saldırılarına sloganlarla tepki gösteren kadınların daha sonra cezalandırıldığı ifade edildi.

Şefika Bilici isimli kadın tutsağın kardeşi Harun Bilici aylardır kız kardeşinden haber alamadıklarını söyleyerek, “Cezaevini her aradığımızda Şefika’nın ceza evinde olduğu bize söyleniliyordu. ‘Neden bizi aramıyor’ sorusuna ise cevap verilmiyordu. En son Şefika’nın bizi araması ile bizler Şefika’nın Sincan Cezaevine sürgün edildiğini öğrendik” dedi.

Bilici,  kardeşi ile birlikte ismi öğrenilemeyen 7 kadın tutsağın daha sürgün edildiğini belirtti.