BDT Kürt Kadın Hareketi Birinci İnşa Kongresi başladı

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Kürt Kadın Hareketi Birinci İnşa Kongresi Rusya Federasyonu’na bağlı Tambov kentinde 150 delegenin katılımıyla başladı.

Moskova Kürt Kadın Organizasyonu-Viyan öncülüğünde Rusya Federasyonu’na bağlı Tambov kentinde BDT Kürt Kadın Hareketi İnşa Kongresi başladı. Maladojni Kültür Merkezi Konferans salonunda yapılan kongrede Kürt özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Kongrede Ermenistan, Gürcistan ve Rusya’nın birçok kentinden katılımcının yanı sıra PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah ve kadın örgütleri temsilcileri de yer aldı.  Kongrenin açılış konuşmasını KJK Yürütme Konseyi Üyesi Çinar Tolhıldan yaptı.

Kongrenin direnişçi Kürt kadının sembolü haline gelen Gülnaz Karataş (Beritan) anısına bağlılığın bir gereği olarak 25 Ekim’de yapıldığını söyleyen Tolhıldan, ‘‘Ortadoğu’da ve hatta dünyada hiçe sayılan, onuru lekelenen ve dışlanan kadın bu gün direnişiyle tarih yazıyor. Kürt Özgürlük Mücadelesinde yaşamını şehit düşen Beritan arkadaş ve onun gibi onlarca kadın arkadaşımıza bağlılığın gereği 25 Ekim’de BDT sahasında kadınları örgütleyecek kongrenin temelini atıyoruz. Kadınlar artık yaşadıkları her yerde daha örgütlü ve daha bilinçli hareket edecektir. Bilinçli kadın bilinçli toplum demektir. Kürt halkı yaşadığı tüm alanlarda kendini örgütleyen ve kendi kaderini çizen konumuna gelmiştir. Bu açıdan bu kongremiz tarihi bir anlam taşıyor’’ diye konuştu.

‘ÖZERKLİK KÜRT HALKININ DOĞAL HAKKIDIR’

Kuzey Kürdistan’da ilan edilen özerkliğin Kürt halkının en doğal hakkı olduğuna vurgu yapan Tolhıldan konuşmasına şöyle devam etti: ‘‘Kürtler Kuzey Kürdistan’da Kürtlerin tüm değerleri ayaklar altına alınmak istiyor. AKP öncülüğünde Kuzey Kürdistan’ın bir çok kentinde adeta terör estiriliyor. Oysa Kürt halkı evrensel hukuk çerçevesinde demokratik hakkını istiyor. Bu çerçeve de ilan edilen özerklikler adeta AKP ve Erdoğan’ı çileden çıkarmıştır. Kürt halkı 7 Haziran’da iradesini ortaya koyarak ‘bu ülkede bende varım ve ben kendi vekilimi meclise gönderiyorum’ dedi. Ama AKP Kürtlerin bu demokratik yaklaşımına savaşla cevap verdi. 5 Haziran’a Amed, 20 Temmuz’da Suruç ve en sonda10 Ekim’de Ankara’da AKP destekli DAIŞ halkın iradesine saldırmak istedi. AKP siyasi olarak başaramadığını DAIŞ’a yaptırıyor. Artık AKP’nin tüm bu kirli emelleri halkımız tarafından biliniyor ve halkımız ona en iyi cevabı 1 Kasım’da verecektir’’ dedi.

‘KÜRT KADINI DÜNYA KADINLARINA ÖNCÜLÜK EDİYOR’

Kürt kadınının demokratik ilkeler çerçevesinde dünya kadınlarına öncülük ettiğine değinen Tolhıldan, ‘‘kimsenin adını bilemediği bir halkın kadınları olarak tarihe iz bırakacak kadar büyük zaferlere imza attık. Kadın örgütlülüğü çerçevesinde geliştirdiğimiz kadın çalışmaları her geçen gün daha da büyüyor. Biz kadınlar olarak doğamız gereği hiçbir zaman savaş ve şiddetten yana olmadık. Tüm sorunların demokratik normlar çerçevesinde çözüleceğine olan inancımızı hala taptaze koruyoruz. Bu inançla yola Kürt kadın iradesi bugün dünya kadınlara öncülük yapacak düzeye gelmiştir. Rusya Federasyon’unda bulunan Kürt kadınlar da bu hareketin bir parçası mirasın sahibidir. Bu çerçevede yeni bir oluşumla gücümüze güç başarımıza başarı katacağız. Şimdiden BDT Kürt Kadın Hareketi İnşa Kongresi’ni başta Şehit Beritan olmak üzere tüm değerli Kürt Özgürlük mücadelesinde şehadet mertebesine ulaşan tüm isimsiz kahramanlara adıyoruz. Bu onların başarısı ve onların zaferidir. Biz kadınlar onların anısına bağlılığımızı örgütlülüğümüzü ve çalışmalarımızı büyüterek kanıtlayacağız’’ dedi.

‘ROJAVA DEVRİMİ KADIN DEVRİMİDİR’

Açılış konuşmasından ardından kongre divanı seçildi. Kongreye katılan PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah kürsüye çıktı. Konuşmasında kadın özgürlük mücadelesinin geldiği düzey ve yapılan kongrenin anlamına değinen Abdullah şunları ifade etti: ‘‘Şehit Beritin’ın şehadet yıldönümünde yapılan bu kongreyi saygıyla selamlıyorum. Rusya alanında kadının kendini örgütleme çabalarının gösterdiği kararlılık sonucu yapılan kongreye katılmak bizim için önemli. Böyle bir oluşumda sizlerle olmaktan mutluyuz. Rojava özellikle de Kobanê ve Şengal’de kadın direnişinin geldiği düzey dünyadaki tüm kadınlara cesaret verdi. Tüm dünyanın baş edemediği DAİŞ çetelerine karşı kadın iradesinin ortaya koyduğu kararlılık ve cesaret yenilmez olduğu söylenen DAİŞ çetelerine derin darbeler vurdu. Arin Mirxan arkadaşımızın ruhuyla ortaya çıkan kadın iradesini artık Ordoğuda kadın özgürlüğün teminatıdır. Rusya’daki kadın çalışmalarının da bu ruh ve kararlılıkla örgütlenmesi geldiği düzeyi yapılan kongreyle ortaya çıkarıyor.

Rojava Devrimi Kadın devrimidir. Kadınlar önce kendi şahsında devrimi yaptı sonra Rojava devriminin öncülüğünü üstlendi. Kadınlar özerk kantonların yönetiminde, asayişte, savunma birliklerinde, örgütlemede ve siyasette öncü rol üstlendi. Kuzey Kürdistan’da da kadınlar yine öncü. Son zamanlarda Türk devletinin saldırılarına en çok direnen kadınlardır. Kürt kadınların başlatmış olduğu özgürlük mücadelesi artık tüm dünyaya yayılıyor. Bunun için bunu hazmetmeyenler önce kadına saldırdı. Şengal’de kadınları esir aldılar, öldürdüler, pazarlarda sattılar. Bunu gören Êzîdî kadınlar artık ancak kendileri kendini savunabileceklerini anladılar ve savunma birliklerini kurdular. Onlarda artık kendilerini zorbalığa karşı kendilerini savunabilecek düzeye geldiler.

Kadın özgürlük mücadelesi derin bir mirasa sahiptir. Bu direniş mirasın artçıları olarak hepimizin canla başla çalışmamız gerek. Bugün elimize düşen bu tarihi fırsatı değerlendirmezsek yarın çok geç olabilir. Unutmayın ki örgütsüz kadın zayıf kadındır ve kaybetmeye mahkum olandır. Örgütlü kadın direnen kadındır. Direnen ve kendini özgürleştiren kadın her zaman başarıyı yakalar. Bu temelde Rusya alanında kadın örgütlemesi adına atılan bu tarihi adımı anlamlı buluyorum.”

Kongre programı KJK mesajının okunması ile devam ediyor.

...