BDT Kürt Kadın Hareketi İnşa Kongresi tamamlandı

BDT Kürt Kadın Hareketi, Tambov'da 1. Kongresini yaptı. Kongrede konuşan PYD Eşbaşkanı Abdullah, "Kadınlar özgür değilse orada toplumun ilerici ve özgürlüğünden de bahsedilemez" dedi.

BDT Kürt Kadın Hareketi, Tambov'da 1. Kongresini yaptı. Kongrede konuşan PYD Eşbaşkanı Abdullah, "Kadınlar özgür değilse orada toplumun ilerici ve özgürlüğünden de bahsedilemez" dedi. KJK adına gönderilen mesajda ise, "20 kadın bir arada bulunduğu yerde mutlaka kendi örgütünü ve birliğini yaratmalıdır" denildi. 
Moskova Kürt Kadın Organizasyonu-Viyan öncülüğünde Rusya Federasyonu'na bağlı Tambov kentinde Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Kürt Kadın Hareketi, inşa kongresini yaptı. Maladojni Kültür Merkezi Konferans Salonunda yapılan kongreye Rusya’dan birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisinin yanı sıra PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, Uluslararası Kürt Sosyal Kurumlar Birliği Eşbaşkanı Meri Deşina, Rusya Kürtleri Ulusal ve Kültürel Federal Otonomi Eşbaşkanı Liana Sımoyan, Rusya Ezidiler Kongresi Eşbakanı Manana Pir katılırken, Gürcistan ve Ermenistan’dan da delegeler katıldı. 

TORHILDAN: GÜÇLÜ BİR ÖRGÜTLENMEYE BAŞLIYORUZ

Direnişçi Kürt kadının sembolü haline gelen Gülnaz Karataş (Beritan) ve Kürt Özgürlük Mücadelesinde yaşamını yitiren kadın devrimcilere adanan kongrenin açılış konuşmasını, KJK Yürütme Konseyi Üyesi Çinar Tolhıldan yaptı. Konuşmasında örgütlü kadınla başarıya ulaşacaklarını söyleyen Tolhıldan, "Kürt kadınları bulundukları her yerde örgütlü, daha özgür ve daha güçlü yaşama katılarak kendilerini temsil edebime hakkına sahiptir. Bu anlamda gerçekleştirdiğimiz kongrenin güçlü bir örgütlemenin ilk başlangıcı olarak görebiliriz. Kongreyle beraber Kürt kadınları Rusya Federasyonu’na bağlı birçok kente artık kendi öz iradesiyle çalışmalara katılabilir ve kendini ifade edebilir” dedi. 

ABDULLAH: ÖNCELİĞİMİZ ÖRGÜTLÜLÜK

PYD Eşbaşkanı Abdullah ise, şunları belirtti: "Her toplumda öncelikle kadının rol ve misyonu önemlidir. Bir toplumda eğer kadınlar özgür değilse orada toplumun ilerici ve özgürlüğünden de bahsedilemez. Bu anlamda biz Kürt kadınlar olarak bulunduğumuz her alanda önce örgütlülüğe önem veriyoruz. Örgütlü toplum, örgütlü kadın, örgütlü kadın özgür kadın şiarıyla tüm kadınların örgütlülüğe önem vermesi gerek. Şu an Rojava Devrimi'nin temel göçü haline gelen kadın örgütlülüğü bu anlamda çok önemlidir. Rusya Federasyonu’nda Kürt Kadın Hareketi inşa kongresi kadınların güçlü olma yolunda attıkları ilk adımdır. Bu tarihi ve değerli adımı ve kongre katılan tüm delegeleri selamlıyorum” diye konuştu. 

KJK: DİL-TARİH BİLİNCİ ÇOK ÖNEMLİ AMA YETERLİ DEĞİL

Kongre KJK mesajının okunmasıyla davam etti. Rusya alanında kadın örgütlülüğüne değinen KJK mesajında, şunlar kaydedildi:

‘"Rusya alanında halkımız kendi kökenini koruma ve kültürünü yaşatma ve savunma duruşu özellikle kadın şahsında güçlü bir damarı canlı tutmaktadır. Günümüz gerçekliğinde gölgemizdeki kaos ve savaş gerçekliği göz önüne alındığında kültürün, dil ve tarih bilincinin korunması ve canlı tutulması çok önemli olmakla birlikte, yeterli olmamaktadır. Şengal şahsında Ezidi halkımıza karşı dayatılan vahşi soykırım, tecavüz ve pazara sürme politikaları göz önüne alındığında bunun yeterli olmadığı çok çarpıcı bir şekilde anlaşılmaktadır. Kendi öz iradesini ve özgür yaşam bilincini örgütlemek, yaşamı savunabilmek ve politikleşmek özellikle soykırım kıskacındaki halkların kadınları olarak bizim için ve özellikle de Ezidi halkımız için olmazsa olmaz niteliğindedir. Soykırım ne başta kadınları hedeflemesinin çok derin ve ideolojik sebepleri vardır. Hem Kürtlüğün ve hem de Kürt gerçekliğinin tarihsel özü ve kökü olarak Ezidi kadıları şahsında Kürtleri kutsal değerlerini yok etme ve tarihe gömmek istediler. Bütün bu değerlerin taşıyıcısı olarak Kürt kadının kendi özgür gelecek ve özgür yaşam perspektifi bilinçli ve iradeli bir örgütlülüğe çevirmesi bu anlamda Kongrenin temel karar ve görev perspektifi olmaktadır. Nerede ve ne kadar olursa olsun, 20 kadın bir arada bulunduğu yerde mutlaka kendi örgütünü ve birliğini yaratmalıdır.

'KADIN ÖZGÜRLEŞMEZSE SOYKIRIM KISKACINA GİRERİZ'

Alandaki kadın çalışmalarının geldiği düzey, kadının bu alanda kendi koşullarını ve imkanlarını iyi gözeterek kendi özgünlüğünde güçlü bir meclisleşmeyi ve komünleşmeyi yaratmasını dayatmaktadır. Geçici güncel toplantılar ve ortak eylemsellikler artık bu alanımız için yeterli olmadığı gibi, var olan potansiyelin de aktifleştirmemekte, kadının özgür iradesini ve örgütlülüğünü açığa çıkarmamaktadır. Kadın ne kadar örgütlü ise, o kadar iradeli ve örgür olacaktır. Kadının özgürlüğü ve örgütlülüğü bu anlamda bütün çalışmalarımızın en stratejik hedefi olmaktadır. Kadının özgürleşmediği toplumlar her zaman soykırım kıskacında yaşamaya devam edecektir. Her türlü nalı veya beyaz soykırım dayatmasına karşı kadınların özgürlüğünü geliştirmek, Önderliğimizin bütün mücadele yaşamının özünü oluşturmaktadır. Bu anlamda kadın özgürlüğünü geliştirmek aynı zamanda Önderliğimizin özgürlüğünü geliştirmektir. Özgür tutsak olarak Önderliğimizin felsefesini ve paradigmasını kadın özgürleştikçe ve kendisinin oldukça yaşamsallaştıracaktır.   Bu bağlamda özgür kadın, örgütlü kadın ve özgür yaşam; özgür Önderlik ve özgür toplum demektir. Önderliğe olan en derin bağlılığımızın güçlü bir örgütlenmekten ve kendin öz iradesi ile üretmekten geçmektedir. Bu temelde bütün delegelerin büyük bir sorumluluk bilinci ve yaklaşımı ile kongreye büyük bir coşku, heyecan ve aktif bir biçimde katılacağına inanıyoruz."

ÖCALAN'IN DEĞERLENDİRMELERİ OKUNDU

Kongrede, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Kürt kadın örgütlülüğüne ilişkin yaptığı değerlendirmeler de okundu. Kongreye katılan kadın örgütlerinin temsilcilerinin mesajlarının okunmasının ardından kongre tartışmaları başladı. Tartışmalarla beraber kongre iç tüzüğü ve programı oylandı. 
Kongrenin son bölümünde ise yönetim seçimi vardı. Kongre bir başkan ve iki yardımcısı, 19 yürütmeye üyesi ve 29 melis üyesinin seçilmesiyle son buldu. Kongrenin başkanlığına Culyeta Reşoyan, yardımcılığına ise Migara Patiyeva ve Hatun İsayan seçildi. 

'KADIN HER ALANDA ÖRGÜTLENMELİ'

Kongre başkanlığına seçilen Reşoyan kongrenin kapanış konuşmasını yaptı. Reşoyan, şöyle konuştu “Rusya Federasyonu’nda Kürt kadınların örgütlülüğünü üst düzeye taşıyan bu anlamlı kongrede bizi yalnız bırakmayan tüm değerli katılımcıları saygıyla selamlıyorum. Bu anlamlı kongremizle birlikte bizi daha güçlü ve daha yoğun bir çalışma alanı bekliyor. Artık biz kadınlar kendimizi her alanda örgütlemeli ve çalışmalara kongrenin verdiği moralle başlamalıyız. Kürt kadını artık dünya kadınlarının örgütlülüğüne örnek olacak tarihi başarılara imza atıyor. Bizler de bu başarıların birer parçası olarak başarılarımıza daha büyük başarılar katarak üstümüze düşen sorumluluğu yerine getireceğiz."
Kongrenin tamamlamasıyla kadınlar zılgıtlar eşliğinde halay çekti.
 

BDT Kürt Kadın Hareketi, Tambov'da 1. Kongresini yaptı. Kongrede konuşan PYD Eşbaşkanı Abdullah, "Kadınlar özgür değilse orada toplumun ilerici ve özgürlüğünden de bahsedilemez" dedi.

...