Binlerce gerilla Zilan'ın izinde...

Zeynep Kınacı'nın eyleminin yıldönümünde konuşan gerillalar, Zilan’ın takipçisi olacaklarını, Zilan ruhuyla mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

HPG ve YJA-STAR gerillaları, Türk devletine yönelik gerçekleştirdiği eylem sonucu yaşamını yitiren Zeynep Kınacı'yı, eyleminin 20. yılında (Zilan) andı.

Dersim'de 30 Haziran 1996 tarihinde içtima halinde bulunan Türk askerleri içinde fedai eylem gerçekleştiren Zilan kod adlı Zeynep Kınacı, yaşamını yitirişinin 20. yılında festivaller ile anılıyor.

ANF'ye konuşan HPG ve YJA-STAR gerillalarının, Kınacı ve eylemine ilişkin düşünceleri şöyle:

'KÜRT KADINLAR ONUN KARARLILIĞIYLA MÜCADELE EDİYOR'

YJA Star gerillalarından Ronahi Stêrk: “Zilan arkadaşı çocukluğumda babamın anlatımlarıyla tanımaya başladım.  Babam onun bağlılığını, cesaretini anlatırdı. Yaptığı eylem ile tüm dünyayı sarsmış bir arkadaş.  Gösterdiği fedai ruh ile gerçeği ifade etmenin adıdır. Günlük yaşamımızda sürekli andığımız ve kendimize PKK çizgisi temelinde örnek aldığımız bir öncümüzdür. Bugün aynı ruhla mücadele edip savaşan biz kadınlar gücümüzü, irademizi şehit Zîlan’dan alıyoruz.  Durmadan dağlara yürüyen kadınlar da kuşkusuz ki bu cesareti ondan almaktadırlar. Şehit Zilan’ın eylemi ile TC devleti PKK’li kadının iradesini görmüş ve bundan korku duyar hale gelmiştir.  Şimdi dağlarda Zilan adında binlerce kadın var.  Bütün kadınlar onun kararlılığı ile mücadele etmektedirler. Şehit Zilan Önderlik gerçeği ve felsefesini tanımış ve bunun yaratıcısı Önder Apo’ ya hiçbir şekilde dokunulmayacağını eylemi ile göstermiştir.”

'EYLEM YAPTIĞI YIL DOĞDUM...'

Berfîn Zagros: “Ben eylemin yapıldığı sene doğdum. Aynı zamanda böyle bir öncümüzün de bu eylemi yapmış olması benim için büyük öneme sahiptir. Şehit Zilan yaptığı eylem ile öncelikle Kürt kadınını örgütlenmiş; iddialı, mücadele eden gücünü göstermiştir. Bu ruh Kürt kadınının bulunduğu bütün mücadele sahalarında bir görkeme sahiptir. Şehit Zilan’ın fedai  eylemi o dönemin gerekliliklerine cevap olup ön açmıştır.  Şehit Zilan‘ın ruhu tarihimiz için büyük anlam ifade etmektedir.  Böyle bir eylemin sahibi olmak derin bir ideolojik ve felsefi güç gerektirmektedir. Zilan arkadaş ise o zamanlarda çok yeni bir arkadaş olmasına rağmen Önderliği anlayabilmiş ve uygulayabilmiştir. Biz gerillalar yaşamımızın her anını bu kahramanlarımıza layık olmaya çalışarak geçirmekteyiz.  Şehit Arîn ve fedai eylem yapan diğer şehit arkadaşlarımız Zilan’ın izini böyle sürmüşlerdir.  Bu eylemlerle Zilan arkadaşın ruhu yaşatılmaktadır. Bizler Önder Apo'nun fedaileri olarak Zilan ruhuyla mücadele edeceğiz.’’ 

'NASIL MÜCADELE EDECEĞİMİZİ GÖSTERDİ'

HPG gerillası Rojhat Serdar: "Şehit Zilan’ı saygıyla anıyorum. Zilan arkadaş Kürt kadınının fedai ruhunun sembolüdür.  Raporunda da belirttiği gibi Önderliğimize ‘keşke canımdan daha değerli bir şey olsaydı da sizin için feda etseydim’ demektedir.  1996’da Önderliğimize karşı yapılan komploda Önderliğimiz şahsında Kürt halkı da yok edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktı.  Zilan arkadaş da yaptığı fedai eylem ile düşmana bunu gösterdi. Zilan arkadaş  yaptığı eylem ile inkârcı, sindirmeyen zihniyete de cevap vermiştir. Ayrıca bizlere de bizi yok eden, kabullenmeyen  diktatörlere karşı nasıl mücadele etmemiz gerektiğini göstermiştir.  Zilan arkadaş aynı zamanda eylemiyle  halkına olan sevgisini de gösterdi. Bugün Önderliğimiz İmralı’da büyük bir tecrit altında ve halkımız devlet  baskısını kabul etmediği için  Türk devletinin saldırılarıyla karşı karşıyadır.  Bizler Zilan arkadaşın ardılları olarak hem Önderliğimiz için, hem de halkımız için sonuna kadar mücadele edeceğiz ve başaracağız.’’  

...