GÖRÜNTÜLÜ

'Birazdan pek çok kadın ölmüş olacak!'

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü etkinlikleri sürüyor. Kürdistanlı kadınlar ve dostları, çeşitli ülkelerde 25 Kasım'a ilişkin eylem ve paneller düzenledi.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü etkinlikleri sürüyor. Kürdistanlı kadınlar ve dostları, çeşitli ülkelerde 25 Kasım'a ilişkin eylem ve paneller düzenledi. Etkinliklerde, kadınların devrimlere öncülük ettiğine de vurgu yapıldı. Kadınlar, "Dünyada 5 dakikada 1 kadın ölüyor, şiddet görüyor" diyerek, bunun 'sistematik bir savaş' olduğunu belirtti.

GAVLE

İsveç'in Gåvle kentindeki DTKM’de, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü vesilesiyle seminer düzenlendi.

Gåvle Kadın Komisyonu  tarafından organize edilen seminerde, TJK-E aktivisti Zeynep Amara, 25 Kasım’ın tarihçesi ve öz savunma konularını ele alarak kadın özgürlük mücadelesinin geldiği düzeye değindi. Seminerde ayrıca, öz yönetim ilanları ve kadınların öz yönetimlerdeki öncülük rolü değerlendirildi.  
Seminere katılan kadınlar da sorular yöneltti ve değerlendirmelerde bulundu.

MOSKOVA

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Kürt Kadın Hareketi, Rusya'nın başkenti Moskova’da bir basın açıklaması düzenledi. Bu sabah saat 10.00’da Kürt Kültür Merkezi önünde yapılan açıklamada, "İnsanlık tarihi boyunca her gün ve her an kadın erkek egemenlikçi zihniyetinin saldırısına uğrayarak ötekileştirilmiştir" denildi. 

Çok sayıda kadının KCK, PAJK, KJK ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posteriyle katıldığı eylemde, şunlar belirtildi: "Son dönemde insanlık tarihinin en kanlı terör örgütlerinden biri olan DAIŞ’in Şengal ve Kobane saldırılarında da en çok zararı yine kadınlar görmüştür. Bin yıllardır kadın iradesini inkar eden zihniyetin örünü olarak ortaya çıkan çeteler, ilk olarak kadınlara saldırdı. Kadın iradesinden korkan ve örgütlemesini engellemek isteyen zihniyetin Orta Doğu gibi önemli bir coğrafyada kadının örgütlenmesi ve güç haline gelmesinden korktu. Kürt Kadın Hareketi öncülüğünce başlatılan irade haline gelen kadınlar artık kendi ayaklarının özerinde durduğu kadar toplumun her kademesinde kendilerini ifade edebilecek ve savunabilecek düzeye gelmiştir."

Eylemde, BDT Kürt Kadın Hareketi Gençlik Kolları ile Rus üniversite öğrencileri, DAIŞ çetelerine karşı savaşırken 21 Eylül günü yaşamını yitiren BÖG Komutanı Aziz Güler anıldı. 

 

 

WESSEL

Êzîdî Kadın Meclisi ve UTAMARA, Almanya'nın Duisburg kentine bağlı Wessel'de kadın semineri düzenledi. 

Seminerde, Êzîdî Kürt kadınların daha örgütlü olması gerektiğine işaret edildi. Kürt kadınların Şengal ve Rojava'da devrime öncülük yaptığına dikkat çekildi. 

DAIŞ'in ataerkil sistemin en zirvedeki temsilcisi olduğunun vurgulandığı seminerde, "Kadın kırımlarına ve yine soykırım girişimlerine karşı tüm alanlarda öz savunma kadınların özgürlüğünün garantisidir" denildi. 

Seminerde, küçük yaşta evlilikler ve başlık parası uygulamasına da tepki gösterildi.

DREUX

Fransa'da Dreux Alevi Kültür Merkezi (AKM), 25 Kasım vesilesiyle "Alevilikte Kadının Yeri" konulu bir panel düzenledi. Panele konuşmacı olarak Kadın Hareketi Aktivisti Rojda Yıldırım katıldı.

80’e yakın kişinin tartışmalara katıldığı panelde her yaş grubundan kadın ve erkekler yer aldı.

Tarihi bağlamı içerisinde kadın ve toplumsal sorunların tartışıldığı panelde katılımcılar, sorunlarını dile getirdiler. Panelde, 'Modernitenin toplumdan soyutlayarak bireyleri izole etmesi, şiddetin toplumun tüm katmalarına iktidar eliyle dayatıldığı' belirtildi. Şiddetin ekonomik, psikolojik, cinsel  boyutlarının kadın katliamına kadar varan çok ağır bir sorunun yaşandığı dile getirildi.

Özellikle Alevi toplumunda, 'sözde ve şekilden öteye ilkesel bir içselleştirmenin gerçekleştirilmesi ve özgürlük algısının kapitalist kültürden kendini arındırması gerektiği' vurgulandı. Panelde, cinsiyetçilikten uzak bir yaşam için mücadelenin yükseltilmesi gerektiği de belirtildi.

Yoğun ilgi ile diyalog ortamında geçen panelin sonuç bölümünde, kadın örgütlenmesinin yükseltilmesi yönünde gerekli çalışmaların hala eksik olduğu da belirtildi. Alevilerin ihtiyacının kendi öz değerleriyle buluşması gerektiği de, panelin sonuç bölümünde ortaya konuldu.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde, Demokratik Kürt Toplum Merkezinde 25 Kasım etkinliği düzenlendi.

Kadın Meclisi tarafından düzenlenen panelde konuşan Rojda Yıldırım, toplumsal cinsiyetçilik ve cins ayrımının toplumun ve çocukların geleceğini nasıl etkilediğine değindi. Toplumsal cinsiyetçiliğin doğal toplumun inkarı üzerinden kendisini nasıl var ettiği konusunun da tartışıldığı panelde Yıldırım, şunları söyledi:

"Bizler şu an burada bu konuları tartışırken dünyanın herhangi bir yerinde birçok kadın ölmüş olacak. Dünyada 5 dakikada 1 kadın ölüyor, şiddet görüyor. Bu panel bitmiş olduğunda birçok kadın daha ölmüş olacak. Bu adı konulmamış süresiz ve sistematik bir savaştır ve normal bir savaş bilançosundan daha büyük bir can kaybıdır. Bu dünya istatistikleri gösteriyor ki, kadına şiddet hala en can alıcı sorun olarak karşımızda olmasına rağmen ne yazık ki tartışılmayan konulardır."

BONN

Almanya’nın Bonn kentinde kadına karşı şiddeti protesto etmek için bir miting düzenlendi.

Sara Kadın Meclisi tarafından organize edilen miting Bonn Tren İstasyonu önünde gerçekleşti. Mitingte konuşan Sara Kadın Meclisi üyesi Ayda Ekmezkılıç, ‘’Sara, Rojbin, Ronahi ve Ekinler’in sesini Mirabel kardeşlerin sesiyle birleştirmek için alanlardayız’’ dedi.

Pazar günü Bonn Demokratik Kürt Kültür Merkezi’nde ise konuya ilişkin bir halk toplantısı yapıldı.

Toplantıda konuşan Kürt Kadın Hareketi adına bir konuşma yapan Gönül Kaya ise, ‘Özgürlüğümüzün garantisi özsavunmadır’ mesajını verdi.

Kaya, kadın özgürlük mücadelesi ve örgütlülüğünün önemine dikkat çekti.

Toplantı soru ve cevaplarla devam etti.

 

...
...
...
...