Birçok merkezde anneler günü kutlandı

Almanya’nın Dortmund, Danimarka’nın başkenti Kopenhag kentine bağlı Ishøj ve Hollanda’nın Den Haag kentinde ‘Anneler Günü’ kutlandı.

Almanya’nın Dortmund, Danimarka’nın başkenti Kopenhag kentine bağlı Ishøj ve Hollanda’nın Den Haag kentinde ‘Anneler Günü’ kutlandı.

DORTMUND

Almanya’nın Dortmund kentinde ‘Anneler Günü’ vesilesiyle bir araya gelen Rozerin Kadın Meclisi, bir seminer düzenledi.

Saygı duruşu ile başlayan seminerde Uveyş ve Berfo ana şahsında Doğu Kürdistan ve Kobanê’de direnen Kürt kadınlarına adandı. Seminerde bir konuşma yapan Rozerin Kadın Meclisi’nden Nuda Welat, Kürdistan’da çocuklarını yitiren anneler başta olmak üzere tüm annelerinin gününü kutladı.

“Kobanê ve Şengal başta olmak üzere Kürdistan’da yaşamını yitiren yiğit Kürt halkının fedakar annelerinin sadece bugün değil, aynı zamanda hatırlanması gerekiyor” diyen Welat Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadına ve anneye verdiği değerin bütün Kürdistan dağlarında yeni bir yaşamın müjdecisi olduğunu vurguladı.

Seminerden sonra da gül dağıtıl ve kadınlar daha sonra Dortmund’da oy kullanma alanına toplu şekilde geçtiklerini, buraya gelen seçmenlere gül dağıtan kadınlar, bir kez daha “anneler ağlamasın” diye HDP’ye oy istediler. Oy vermenin tek başına yetmediğini, tüm halkın aynı zamanda sandıklara da sahip çıkılması ve oyunu kullanması çağrısında bulundu.

DANİMARKA

Danimarka'da Kürt Kadın Derneği Ishøj semtinde ‘Anneler günü’ vesilesi ile bir etkinlik düzenledi. Yoğun bir şekilde katılımın olduğu etkinlikte Kürt kadın derneğinin sözcüsü Zeliha Titrek konuşmasında "YPJ / YPG savaşçılarını, Şengae ve Kobanê’de özgürlük savaşçılarının direnen annelerine selam yollayarak, bugünü şehitlerin ve sürgünde olan annelere adıyor” dedi.

Kürt kadının fedakar ve emekçi olduğunu belirten Titrek, kadınların özgürlük mevzilerindeki direnişine ve kurtuluş mücadelesine sahip çıkması gerektiğini vurguladı. “Özgürlük yolundaki şehitlerimizin anneleri emek ve mücadelesi verdi” diyen Titrek, tarihi Kürt kadınlarının yazdığını vurguladı. Arin Mirkan gibi fedai eylemiyle, İran’da baskı ve tecavüze karşı isyan ateşi başlatan Ferinaz Xosrewani gibi abideleşen Kürt kadınının anneler gününü kutladı.

Etkinlikte ayrıca yılın annesi seçilerek, her etkinlikte, her eylemde en ön saflarda yer alan ve uzun yıllardır Danimarka’da kadın özgürlük çalışması için mücadele eden fedakar bir anne olan Kewe Göksu seçildi. Göksu ödüllendirilerek, anneler günü kutlandı. Etkinlik müzik ve erbane eşliğinde çekilen halaylarla devam etti.

DEN HAAG

Hollhanda’nın Den Haag kentindeki Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde anneler günü kutlanarak kahvaltı verildi. Kahvaltı geliri Kobanêli annelere aktarılacak. Aynı zamanda çocuklara yönelik çeşitli eğlendirici ve öğretici etkinlikler de düzenlendi. Kahvaltıda konuşan Hollanda Demokratik Kürt Konseyi Eşbaşkanı Aliye Varto, “Şehit annelerinin, çocuklarını kaybeden annelerin cezaevindeki annelerin ve tüm annelerin anneler gününü kutluyorum. Anneler demokratik özgür bir yaşamı hak ediyor” dedi. Kürt kadınları olarak Kobanê’deki kadınlardan güç aldıklarını vurgulayan Varto, kadınlarımız hem anne ve hem savaşçı olduğunu söyledi. Kuzey Kürdistan’daki milletvekili seçimlerini değerlendiren Varto, HDP için kadınların çalışmalarının devam ettiğini vurguladı.

HDP’de kadınların yönetimin her kademesinde olduğunu da belirten Varto, “Hollanda’da faaliyetlerini sürdüren Uluslararası Kadınlar Vakfı (IFWF) temsilcisi de Kobanêli çocuklara ve annelere, Kobanê’yi yeniden inşa süreci ile Cizre’deki Newroz kampındaki Şengalli kadınlara dikkat çekti. Onlar için yaptıkları projelere destek çağrısında da bulunan temsilci, buradaki çocukların Kobanêli çocuklarla dayanışması için de projeler başlattıklarını, kendileri ile iletişim halinde olmaya davet etti.

Annelere güllerin de dağıtıldığını ve sonra bir devrimcinin annesi için ele aldığı mektup okundu. Daha sonra çocuk oyunları yapıldı. 

...