BM Kadın Raporu: ‘İyileşmelere rağmen’ eşitlik hedefinden henüz çok uzağız

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi (DESA) hazırlanan 6’ıncı Dünya Kadın Raporu’nda cinsler arası eşitlik hedefinden henüz çok uzakta olunduğuna dikkat çekildi.

Kadın ve erkekler arasında eğitim ile beklenen yaşam süresi gibi alanlardaki ilişki dengesine yönelik raporun detaylarında 1990 yılından bu yana yaşanan olumlu gelişmelere yer verilirken, birçok noktada ise eşitlik hedefinin tutturulamadığına vurgu yapılıyor.

1990 yılından bu yanaki verilerin incelendiği raporda, son 20-25 yıllık süreçte kadınların ortalama yaşam süresinin 67’den 72’ye yükseldiği, erkeklerde ise bunun 63’ten 68’e çıktığı bilgisi yer alıyor. Yaşam süresindeki artışın en önemli faktörü olarak doğum ve annelik dönemlerindeki ölümlerdeki düşüşün etkili olduğu görülüyor. Doğum yapan kadınlarda görülen ölüm oranlarında 1990-2013 yılları arasında yüzde 45 azalma  görüldü.

OKULA GİDEMEYEN 58 MİLYON ÇOCUĞUN ÇOĞUNLUĞU KIZLARDAN OLUŞUYOR

UN-DESA raporunda, özellikle eğitim alanında kadın ve erkekler arasındaki eşitsizlikde kısmen de olsa bir iyileşme yaşandığı, 20 yıl öncesine oranla daha fazla kız ve erkek çocuğunun da okula gidebildiğine yer veriliyor. Ama yine de tüm dünyada okul çağındaki çocuklardan 58 milyonu okula gidemezken, bunların yarısından fazlası kız çocuklarından oluşuyor.

HIV TAŞIYICISI 16 MİLYON KADININ YÜZDE 80’İ SAHARA AFRİKASI’NDA

Ancak buna rağmen bazı alanlardaki uçurumun devam ettiği, bunun da en fazla sağlık alanında görüldüğü belirtiliyor. Dünya üzerindeki HIV virüsü taşıyıcılarının 16 milyon kadarı kadınlardan oluşuyor. HIV virüsü taşıyan kadınların yüzde 80’i ise Sahara-altı Afrika’sında yaşıyor.

 

Yine Afrika’daki 15-24 yaş arası kadınlarda HIV virüsü bulaşma riskinin aynı yaş grubundan erkeklere oranla iki kat daha fazla olduğu anlaşılıyor. Bu duruma sağlık hizmetlerinin yetersiz olmasının yanısıra kadın-erkek eşitsizliğinin de yol açtığı raporda savunulan önemli görüşlerden.

ŞİDDET GÖREN KADINLARIN YÜZDE 60’I YAŞADIKLARINI GİZLİYOR

Raporun üzerinde durduğu bir diğer nokta ise, kadınlara yönelik şiddetin devam etmesi oldu. Başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde kadına yönelik şiddete dair verilere ulaşmak zor iken, fiziki veya cinsel şiddet gören kadınların önemli bir kısmı gerçekleri saklamak zorunda kalıyor. Buna göre, şiddet mağduru kadınların yüzde 60’ı yaşadıklarını gizliyor.

18 YAŞ ALTI EVLİLİKLER ASYA VE AFRİKA’DA YÜZDE 40’LARI AŞIYOR

Ayrıca erken yaşta evliliklerin halen yaygın olduğuna yer veriliyor. Rapora göre, 2010 yılı itibariyle 20 ile 24 yaş arası kadınların yüzde 26’ının 18 yaşından önce evlenmişti. Aynı yaş grubu kadınlar arasında 18 yaşından önce evlenmiş olanların oranı 1995 yılında yüzde 31 idi. Bu da, son 20 yılda çok küçük bir iyileşmenin sağlanabildiğini gösteriyor.

Kıtalar bazında ele alındığında Güney Asya ile Afrika ülkelerinde çocuk yaşta evlilik oranları daha da yüksek. Güney Asya’da bu oran yüzde 44 iken, Afrika’da yüzde 40 civarında.

Kadın-erkek eşitliği noktasında dünyanın halen istenilen hedeflere uzak olduğu da raporda altı çizilen bir diğer gerçek. BM, kadına yönelik şiddet ile ayrımcılığı 2030 yılına kadar bitirmeyi hedefliyordu.